elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Arızalarını Önceden Tespit Edebilen Sistem Geliştirildi

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) tarafından geliştirilen NILM (kesintisiz yük izleme) sistemi, fabrika, bina ve gemi gibi ortamlarda tüm elektrikli cihazların durumunu izlemek için sensörler ve gösterge paneli kullanıyor. Sistem, hangi cihazın kullanımda olduğunu veya hangisinin arıza belirtisi gösterip göstermediğini belirleyebiliyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
05.04.2019 tarihli yazı 5699 kez okunmuştur.
MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni sistem, elektrikli cihazları izleyebiliyor ve arızayı gerçekleşmeden tespit edebiliyor. MIT elektrik mühendisliği bölümü profesörü olan Steven Leeb tarafından yürütülen araştırma ile ilgili makale, IEEE Endüstriyel Bilişim İşlemleri dergisi mart sayısında yayınlandı.

Sistemde herhangi bir kablo kesmeye veya eklemeye gerek kalmadan, bir elektrik kablosunun dışına tek bir noktada basitçe bağlanan bir sensör kullanıldı. Bu noktadan, kablodaki akım algılanıyor, cihaz açılıp kapandığında gerilim ve akımdaki küçük dalgalanmalar analiz edilebiliyor. Böylelikle devredeki her motorun ve çalışan cihazların, özelliği tespit ediliyor. Sistem ayrıca, enerji tüketimini izlemek için de kullanılabiliyor. Cihazların hangi saatlerde ve nerede kullanıldığını belirliyor. Gereksiz yere çalıştırılan cihazların bulunmasını sağlıyor. Ek olarak, verimliliğin artırılabileceği olası alanları da tespit edebiliyor.

Veriler, ekrandaki gösterge panelinin her cihaz için arama yapabileceği merkezi bilgisayara aktarılıyor. Gösterge paneli, ciddi sorunlara yol açmadan tehlikeyi tespit ediyor. Kontrol panelinde, izlenen her cihaz için ayrı ayrı kadranlar bulunuyor. Durum normal olduğunda, ibre yeşil bölgede kalıyor. Bir arıza tespit edildiği takdirde, ibre turuncu veya kırmızı bölgede bulunuyor.

 

Sistem, geçen yıl bir sahil güvenlik gemisinde test edildi. NILM sensörlerden iki tanesi, yaklaşık 20 farklı cihazı izlemek için kullanıldı. Sensörler, geminin ana dizel motorlarının bir bileşeni tarafından fazla miktarda güç çekildiğini gösterdi. Bu noktada, Leeb, kontrole gittiklerini söylüyor. Koruyucu metal kapakların altındaki ısıtıcının kapağı çıkarıldıktan sonra dışarı duman çıktığını ve ciddi korozyonu görüyorlar. Eğer bu arıza tespit edilmeseydi, bir elektrik yangınına neden olabilirdi.
 


►İlginizi Çekebilir: Son 10 Yılın En İyi MIT Projeleri

Sistem, fazla akım çeken veya az verimli cihazları tespit edebiliyor. Herhangi bir cihazın belirli bir test için planlanan, uygun bakım ve denetim prosedürlerinin izlenmesine de yardımcı oluyor. Leeb, tüm hesaplama ve analizlerin sistemin içinde yapıldığını ve internet bağlantısı gerektirmediğini söyleyerek sistemin önemli bir özelliğini belirtiyor. Yeni sistem, fiziksel ve elektronik olarak izole ediliyor. Böylece dışardan müdahale edilmesi veya veri hırsızlığı önlenmiş olunuyor.

Araştırmacılar yeni sistemin, sahil güvenlik ve deniz kuvvetleri ile beraber petrol üreticileri, kimyasal madde üreten şirketler, yanıcı ve tehlikeli madde içeren fabrikalarda kullanılabileceğini ve dolayısıyla geniş güvenlik gerektiren sistemlere fayda sağlayabileceğini söylüyorlar.



Kaynak:

►news.mit.edu
►newatlas.com
►techtimes.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.