elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektriğin Ulaşımdaki Gücü

Elektriksiz bir ulaşımı düşünmek istediğinizde aklınıza çok az örneğin geldiğini görebilirsiniz. Elektriğin ulaşımdaki gücünü ve en yeni elektrikli ulaşım araçlarını yazımızın devamında inceleyebilirsiniz.



A- A+
21.11.2021 tarihli yazı 3580 kez okunmuştur.
Yüzyıllar boyunca bir yerden başka bir yere gitmenin yolu için birçok alternatif geliştirilmiştir. Eski zamanlarda kullanılan atlar,  günümüzde yerini çeşitli taşıtlara bırakmıştır. Karada, denizde ve havada kullanılan taşıtlar daha da geliştirilerek elektrikli araçlar haline getirilmiştir. 


İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Sektörünün Geleceği
 
İlk olarak piyasadaki en küçük elektrikli ulaşım hızına sahip One wheel ile başlayalım. 1700 dolarlık satış fiyatına sahip olan bu araç saatte 20 millik hız yaparak büyük tekerleği sayesinde asfalt, çakıl demeden gidiyor.

Bir başka elektrikli araç ise dünyanın en büyük feribotu olan Ellen. 750 kW`lık iki adet ana motora ve 250 kW`lık iki adet yardımcı motora sahip olan bu feribot 139 metre uzunluğunda. Ayrıca yardımcı motorlara güç sağlamak için kullanılan 4.3 MW/h’lık bir  bataryaya sahip.


İlginizi Çekebilir: Uber Sıfır Emisyon Hedefini Açıkladı
 
Hemen her yerde bulunabilen elektrikli scooterlar ise elektrikli araçların bir başka üyesi. Günümüzde oldukça popüler kullanıma sahip olan bu scooterlardan önce kendi kendini dengeleyen Segway vardı.


İlginizi Çekebilir: Bisiklet ile Elektrik Üretebilirsiniz
 
Piyasadaki bir başka elektrikli araç ise uzun yolculukları daha kolay ve az stresli hale getiren e-bisikletler. Çünkü bu bisikletler sayesinde rüzgara karşı sürüş ve sarp tepelerin tırmanılması gereken zamanlar daha başa çıkılabilir hale geliyor.



Şimdiyse standart kurşun-asit pil kullanımına sahip elektrikli golf arabalarından söz edelim. Her ne kadar adında golf geçse de bu araçlar düşük hız ve kısa menzil yapılabilecek bütün yerlerde kullanılabilir. Ayrıca kurşun-asit pillerin lityum-iyon pillerle değişimi halinde daha yüksek performanslara ulaşılabileceği de aşikar.



Yüksek performanslı elektrikli araç üretimi gerçekleştiren Tesla`nın yanı sıra Süper Sarj Cihazı ağı da geliştirilen yenilikler arasında. Böylece elektrikli araçlar ile uzun mesafeli seyahatler daha pratik hale gelebilir. Aynı zamanda Rivian tarafından piyasaya sürülen elektrikli teslimat kamyonetleri de bu grubun üyesi.



Su üzerindeki taşımacılıkta ise Fliteboard göze çarpmaktadır. Bu araç bluetoothlu bir el kumandası ile kontrol edilebiliyor ve 90 dakikalık kullanım imkanı sağlıyor.

Günümüz araçlarında elektriğin öneminin büyük olduğunu ve gün geçtikçe çok daha önemli hale geleceğini incelediğimiz örneklerden görebiliyoruz.



Kaynak:

cleantechnica.com
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.