elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Güçlü Gelgit Türbini:
Orbital O2

Diğer enerji üretim kaynaklarının yanında son zamanlarda adını pek fazla duymadığımız gelgit yoluyla elektrik üretimi, adeta gökten düşen bir yıldırım gibi kendini gösterdi. Bu yazımızda gelgit enerjisi ile elektrik üretiminden ve Orbital Marine Power şirketinin “Dünyanın en güçlü gelgit türbini.” Olarak tanıttığı Orbital O2’den bahsedeceğiz. Detaylar haberimizde.



A- A+
27.04.2021 tarihli yazı 3796 kez okunmuştur.
Gelgit olayı; Dünya ile Ay ve Güneş’in, kütleçekim kuvveti sebebiyle etkileşmesi sonucu suların periyodik olarak yükselip alçalması olayıdır.

Gelgit olayının ne zaman olacağı bellidir ve akarsu gibi gün içinde sürekli bir akış söz konusu değildir. Buna rağmen süreklilik gösterdiği ve elektrik üretebilmek için uygun koşulları sağladığı için yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.

 

Gelgit Hareketi ve Enerji Elde Etme Yöntemleri

Gelgit enerjisinden faydalanabilmek için temel olarak iki farklı şekilde elektrik üretim santrali kurulabilir. En çok kullanılan yöntem, suyun yükselmesi ve alçalması olayları sırasında suyun altına yerleştirilen kanatlı bir türbin ile elektrik enerjisinin üretilmesidir. Bu yöntem rüzgâr türbinleri ile aynı şekilde işlemektedir. Sadece rüzgar ve su arasındaki; hız, yoğunluk ve ortam koşulu farkı sebebiyle kullanılan kanatların yapısı ve malzemeler farklılık gösterecektir. Kısacası hidrodinamik ve aerodinamik etkilerin farkları sebebiyle türbin yapısında farlılıklar oluşacaktır.

Bu yöntem ile enerji üreten gelgit türbinleri yüzer ya da sabit olarak üretilebilirler.


 

Günümüzde gerek maliyet gerekse de kapladığı alanın fazla olması sebebiyle daha az kullanılan bir diğer yöntemse, su seviyesindeki yükseklik farkı ile gelgit olayından faydalanmaktır.

Bu yöntemde su bir haznede biriktirilir. Suyun yükselmesi ve alçalması sırasında, bu biriktirilen su kütlesinin potansiyel enerjisinden faydalanılarak elektrik enerjisi üretilir.

 

Dünyanın En Güçlüsü Orbital O2

Orbital Marine Power enerji şirketi; 22 Nisan 2021 tarihinde, Dundee Limanı'nda kullanılmaya başlanan kendi ürettikleri gelgit enerji türbinini “Dünyanın en güçlü gelgit türbini” olarak tanıttı. Haber sitelerinde ve gazetelerde de aynı sloganla başlık atılan türbin, 750 ton ağırlığında ve 2 MW elektrik üretim kapasitesine sahiptir.


 

Oysaki 1966 yılında faaliyete geçen ilk gelgit enerjisi santrali olan Rance bile 240 MW gücündedir. Ya da 2011 yılında faaliyete geçen Sihwa Gölü gelgit enerji santrali de 254 MW kurulu gücüyle Orbital O2’nin çok ötesindedir.

Burada anlaşılması gereken Orbital O2 gelgit enerjisi ile en çok enerjiyi üreten santral değildir. Orbital O2, yüzer gelgit türbinleri arasındaki 2 MW gücüyle en fazla enerji üretim kapasitesine sahip türbindir.

Bu ve bunun gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili her gelişme gerek doğaya olan faydasından gerekse de tükenecek olan yenilenemeyen enerji kaynaklarına olan mecburiyetimizi azaltmasından dolayı kelimenin tam manasıyla bize aydınlık bir gelecek sunuyor.
 
Kaynak:

►Şimşek N.E. (2005). Deniz Akımları Enerjisi ve Türbinleri. Adana
►https://orbitalmarine.com/orbital-marine-power-launches-o2/
►https://www.powerengineeringint.com/renewables/marine/orbital-marine-power-launches-the-o2-tidal-turbine/

Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.