elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Enerji Santrali

Yenilenebilir enerji kaynakları denilince önde gelen tesislerden olan güneş enerjisi santralleri aynı zamanda dünyada farklı uygulamalarla görsel şölen sunuyor. Güneş enerjisi santrallerinden bazıları temiz enerjiye dair oldukça iddialı projeleri sunuyor ve oldukça başarılı tasarımlara da sahipler. Bu içeriğimizde tasarımlarıyla en çok dikkat çeken 10 güneş enerjisi santrallerini inceledik.



A- A+
19.02.2022 tarihli yazı 4432 kez okunmuştur.

Crescent Dunes Güneş Enerjisi Projesi - Nevada


Amerika Nevada’da yer alan ve kurulu gücü 110 MW olan projede üretilen enerji miktarını artırmak için aynalar ve lensler kullanılmıştır. Bu konsept, “konsantre güneş enerji sistemi” olarak biliniyor. Bazı teknik zorluklar sebebiyle hedeflenen miktarda enerji üretemeyen sistemin 2019’dan beri kapısına kilit vurulmuş durumda.






 

Gemasolar Güneş Enerjisi Santrali - İspanya


İspanya’nın Sevilla kentinde bulunan tarlanın orta noktasında ışığı 360° çevresinde bulunan panellere yansıtan bir kule bulunmaktadır. Her biri 120 metre kare büyüklüğünde 2,600 güneş panelinden oluşan enerji santrali, 480 dönüm arazi üzerinde kurulu. Gemasolar’ı diğer güneş enerji santrallerinden farklı kılan, enerji depolama kapasitesi. Santral, gün içinde elde ettiği enerjiyi kullanarak gece boyu elektrik üretimine devam edebiliyor. Sistem güneş ışığı yokken 15 saat boyunca elektrik enerjisi üretebiliyor. Kapasitesi ise 19.9 MW.







 

Nanping City Güneş Enerji Santrali - Çin


Xinyi Solar firması tarafından kurulan tesis, güneş ışığı aldığında geometrik görüntüler oluşturmasıyla dikkat çekiyor. Sistem Çin’in Fujian kentindeki dağlar üzerinde kurulu.




New Caledonia'nın Kalbi


Büyük Okyanus’un güneyinde yer alan New Caledonia’da yetişen mangrov ağaçları bir arada bulunduklarında kalp şeklini alır. Buna atıf yapmak isteyen Conergy firması, ada sakinlerini solar enerjiye ısıtmak için panelleri kalp şeklinde yerleştirdi. Kurulu gücü 2 MW olan tesis, adada bulunan 750 eve enerji sağlayabiliyor.



 

Mohammed bin Rashid Al Maktoum Güneş Parkı - Dubai


Toplamda 77 km²’lik bir alana kurulan park Dubai’de bulunuyor. Şimdilik 1 GW enerji sağlayan projenin ileri aşamalarında 5 GW’a ulaşması hedefleniyor.



 

Sungrow Huainan Yüzen Güneş Enerjisi Santrali - Çin


160.000 panelden oluşan tesis, yapay bir göl üzerinde kuruldu. PV invertör sistemlerinin tedarikçisi Sungrow tarafından inşa edilen 40MW kurulu güce sahip olan yüzen santral, 4 ile 10 metre arasında değişen derinliğe sahip suda yüzüyor ve Çin şebekesi Huainan’a başarıyla bağlanmış durumda. Bu sayede daha az kirleniyor ve daha az ısındığı için toprak üstünde duran panellere göre daha çok enerji üretiyor.





 

Burning Man Projesi - Nevada


Dağ şeklinde tasarlanan proje Amerika’nın Nevada eyaletinde yer almakta. Kurulu gücü 3 MW olan projede elektrik mühendislerinin yanı sıra inşaat mühendisleri ve mimarlar çalıştı.



 

Walt Disney World Projesi - Florida


Disney, 1982’den beri yenilenebilir enerjiye yatırım yapan bir şirket. Mickey Mouse şeklinde olan tesis, 2016 yılında 50.000 panel kullanılarak Disney World’e ait tema parkta kuruldu. 



 

Les Mees Güneş Enerjisi Santrali - Fransa


Kurulu gücü 18.2 MW olan ve deniz seviyesinden 800 metre yukarıda bulunan proje Fransa’nın güneyinde yer alıyor. Konumu sebebiyle temiz hava aldığı için diğer tarlalardan %10-15 daha fazla verime sahip. Proje 200 hektarlık alanda 122.000 panelle yaklaşık 12.000 eve enerji sağlıyor.



 

Parc Del Forum Güneş Enerjisi Santrali - İspanya

Yapımında 2668 mono-kristal panel kullanılan ve “Pergola” olarak da anılan proje, 35 derecelik eğimle 4 beton ayağın üzerinde yükseliyor. İspanya’nın Barcelona şehrinde bulunan proje bilim kurgu yapısı etkisi uyandıran tasarımı ile çok sayıda turistin de ilgisini çekiyor.





Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar