elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Diş Hekimi Robot Geliştirildi

Robotların yapabildiği mesleklere bir yenisi daha eklendi. Çinli araştırmacılar tarafından geliştirilen diş hekimi robot, insan yardımı olmadan ilk operasyonunu gerçekleştirdi. 3D baskının kullanıldığı cerrahi müdahalenin detayları yazımızda.



A- A+
06.10.2017 tarihli yazı 7884 kez okunmuştur.
Cerrahi robotlar, operasyonlarda hassas işlemlerin yapılmasına, küçük alanlarda çalışmaya, kan kaybının az olmasına ve iyileşme sürecinin hızlı olmasına yardımcı olmaktadır. Cerrahlara yardımcı olan robotlar bilgisayar kontrollü olarak kullanılarak cerrahın yönlendirmeleri doğrultusunda operasyona yardımcı olur. Küçük kesikler açılması, hassas cerrahi müdahaleler hastanın daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. İlk kez Çin’de diş hekimi robot bir canlı üzerinde, insan yardımı olmadan ve hastaya herhangi bir zarar vermeden operasyonu başarı ile tamamladı.
 

Bir saat süren operasyonda hastanın ağzına 3D baskı yöntemi ile üretimi yapılan dişler, robotun 0.2 – 0.3 mm hassasiyeti ile diş etine yerleştirildi. Operasyon başlamadan önce tıbbi personel tarafından hastaya gerekli aletlerin bağlantısı ve lokal anestezi yapıldı. Hasta konumuna ve yapılacak işlemlere göre robot programlandı. Daha sonra robotun rahat hareket etmesi ve hastanın ağzına göre açı ile derinlik ayarı yapılarak operasyona başlanmıştır. Burada doktorlar ve personel sadece robotun ve hastanın doğru konumda olması sağlamıştır. Operasyon sadece robot tarafından yapılmıştır.

Çinli diş hekimi robot, Çin’de diş hekimlerinin az olması ve yapılan hatalı işlemlerin önüne geçmek için tasarlanmıştır. Robotların dar alanda daha iyi hareket ederek cerrahi işlemlerde hata payını düşüreceği düşünülmektedir. Bir diğer düşünce ise, düşük kalitede yapılan implantların hasta üzerinde rahatsızlık oluşturduğudur.

 


► İlginizi Çekebilir: Robotik Cerrah: HeroSug

Diş hekimi robot Beihang Üniversitesi Robotik Enstitüsü ve Dördüncü Askeri Tıp Üniversitesinin bağlı Stomatoloji Hastanesi ile araştırmacılar tarafından son dört yılda geliştirildi. Araştırma ekibi cerrahi prosedürü uygulamadan önce robotun testlerini gerçekleştirmiştir. Diş hekimi robot, robotik cerrahi gelişimini desteklemek ve hatalı operasyonlar sonucu ortaya çıkan sorunların sayısını azaltmak için uzun bir yol kat edecektir. Yapay zeka ve robotik asistanlar, kök kanal ameliyatı ve ortodonti operasyonlar gibi diğer işlemlerin yanı sıra eğitim gören öğrenciler için de kullanılmaya başlandı. Diş hekimliğinin dışında yapay zekâ ve robotlar, beyin cerrahisi ve insan göz cerrahisi içinde kullanılmıştır.




Kaynak:


Futurism
 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.