elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çocuklar İçin 10 Mühendislik Projesi

Çocuklarınızı hem eğlendirmek hem de onlara mühendislik hakkında bir şeyler mi öğretmek istiyorsunuz? O zaman bu yazımız tam size göre. Ucuz ve eğitici 10 proje ile onlara mühendislik alanında ilham verebilirsiniz.



A- A+
09.01.2015 tarihli yazı 39884 kez okunmuştur.

1) Oyuncak Paraşüt

Bir gün çocuğunuz size paraşütün nasıl uçtuğunu sorarsa işte ona en güzel cevabı bu proje ile verebilirsiniz. Küçükken bir çoğumuz paraşüte binmek veya paraşüt kullanan bir asker olmak istemişizdir. Şimdi hem kendi paraşütünüzü yapabilir hem de çocuğunuza paraşütün hava direnci sayesinde nasıl çalıştığını açıklayabilirsiniz.
 


 

2) Mancınık

Eminim ki herkes ilkokul zamanlarında "mancınık" yapmıştır. Bu mancınıkları ya birilerini kızdırmak için ya da tarih derslerini anlamamıza yardımcı olsun diye yaptık. Mancınık yapmak için kullanılan malzemeleri evinizin bir köşesinde hiç kullanmadığınız hatta çöpe atabileceğiniz malzemelerle bile yapabilirsiniz.
 

 

3) Fırlatıcı

Yapımı çok kolay ve ucuz olan bir başka proje ise çocuğunuzun kağıttan yaptığı uçakları test etmesini sağlayan bir fırlatıcı. O kağıttan yaptığı uçağı test ederken siz de ona okulda öğretilen teorik bilgileri gerçek yaşamda da uygulamasını gösterebilirsiniz.
 


 

 

4) Balon Enerjili Araba

Balonun içindeki havanın itme kuvveti ile küçük bir oyuncak arabayı nasıl hareket ettirebileceğini ona resimde gördüğünüz gibi bir sistem kurarak gösterebilirsiniz. Tabi yüzey sürtünmesini de ihmal etmeyerek mümkün olduğunca sürtünme kuvveti az olan bir zeminde gösterirseniz arabanın hareket etme ihtimali artacaktır. Böylece ortaokulda gördüğünüz itme-çekme kuvveti, sürtünme kuvveti gibi temel fizik bilgilerinizi çocuğunuzla paylaşabilirsiniz.
 

 

5) Pervaneli Araba

Pürüzsüz bir zemin üzerinde 40 metre kadar gidebilen bu arabanın da mantığı balon arabayla aynı. Belki de çocuğunuz bu projeden ilham alarak geleceğin yeni nesil türbin motorlarını icat edebilir, kim bilir :)
 

 

6) Yumurta Taşıyan Yarış Arabası

Küçük bir çocuğu yumurtayı kırmadan taşımak kadar zorlayan bir şey yoktur. Çocuğunuza onun legoları ile yumurta taşıyan bir yarış arabası yaparsanız keyifle bu görevin üstesinden gelecektir.
 

 

7) Robot

Dünyanın teknoloji çağında olduğunu düşünürsek, işe küçük bir robot yaparak erken başlamanın iyi fikir olduğunu söyleyebiliriz. Resimde gördüğünüz, diş fırçasına entegre edilmiş bir titreşim robotudur. Nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
 


 

 

8) Misket Sürücü

Çocuğunuza yer çekimi ve sürtünmenin korunumu ilkelerini anlatmak için müthiş bir örnek. Bunun üzerine ona küçükken sizin de misketlerle oynadığınız güzel bir oyun öğreterek misketlerin heyecen verici dünyasını keşfetmesiniz sağlayabilirsiniz.
 


 

9) Buzun Serinletici Mimarisi

Çocuğunuza hem buzların serinletici ve estetik yanını gösterip hem de yaratıcı yapılar inşa etmesi için fikir verebilirsiniz. Gelecekte mimar veya inşaat mühendisi olmak istediğine karar verdiğinde bunun sizin sayenizde olduğunu söylemek sizin için paha biçilemez bir anı olarak kalabilir.
 

 

10) Resimler Hareket Ediyor

Normal şartlar altında insan beyni ortalama olarak saniyede 18-25 fps(frame per second) algılayabilir. Yapacağınız bu proje ile çocuğunuza aslında izlediğimiz videoların, sinema filmlerinin, bilgisayar oyunlarının vb. birden çok çerçeveden oluşturulmuş (18-25 çerçeve veya daha fazlası da olabilir. Örneğin sanal gerçeklik uygulamalarında 500 fps'nin üzerine çıkılır.) bir fotoğraf yığını dizisi olduğunu açıklayabilirsiniz. Gün geçtikçe dijitalleşen ve görselliğin büyük önem kazandığı şimdi ki çağda bu bilgiyi şimdiden öğrenmesi onun yararına olacaktır. Eminim bu proje oldukça ilgisini çekecektir.
 


Kaynak:

interestingengineering.com

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar