elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çin'in İlk Uzay Aracı Ay'da Keşfe Başladı

ABD ve Rusya'dan sonra Çin'de ilk uzay aracını Ay yüzeyine indirdi. 3 ay süre ile Ay'da bilimsel gözlemler yapacak olan "Yutu" isimli keşif robotu, Ay üzerinde 5 km'lik bir alanı tarayacak. Yutu, 3 ay süreyle keşif faaliyetlerinde bulunacak olup, doğal kaynakları araştırırken Ay'ın jeolojik yapısını da inceleyecek. Detaylar Haberimizde.



A- A+
17.12.2013 tarihli yazı 10742 kez okunmuştur.
Son günlerde dünya ülkeleri uzay teknolojileri alanında önemli gelişmeler gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde uzaya ikinci defa maymun gönderen İran, uzay koşullarının canlı yaşamı üzerindeki etkilerini inceleyerek, 2020 yılında uzaya göndereceği astronotu için tecrübe edinmiş oldu. Bu alanda bir diğer gelişme ise dün itibariyle Çin’den geldi. İlk uzay aracı olan Chang’e 3 ve içerisinde bulunan keşif robotu Yutu’yu uzaya gönderen Çin, ABD ve Rusya’dan sonra Ay yüzeyine keşif robotu gönderen üçüncü ülke oldu.
 



►İlginizi çekebilir: İran Uzaya Maymun Gönderdi
 
 
Dün itibariyle başarılı bir şekilde Ay yüzeyine iniş yapan Chang’e uzay aracı, içerisinde bulunduğu Yutu isimli keşif robotunu gözlem bölgesine indirerek veri toplamaya başladı. Yutu, Ay'ın kuzeybatısında yer alan Sinüs Iridum veya Gökkuşağı Körfezi adlı kadrandaki bazaltik lav ovasındaki 5 kilometrekarelik bir alanda araştırma yapacak. 3 ay süre ile Ay üzerinde bulunacak olan Yutu, doğal kaynakları ararken aynı zamanda Ay’ın jeolojik yapısını ve üzerindeki maddeleri inceleyecek.
 



►İlginizi çekebilir: İşte Apple'ın Yeni Uzay Gemisi Kampüsü
 
 
6 tekerlekli Ay keşif robotu Yutu, Saatte 200 metre hızla ilerleyebiliyor. Yutu 120 kg’lık bir ağırlığa sahipken, 30 derecelik eğimleri kolayca tırmanabiliyor. Ay robotu Yutu, sahip olduğu bağımsız navigasyon  sistemiyle anlık harita verilerini merkeze iletebiliyor ve yön konusunda sorun yaşamıyor. Ay’ın toz yüzeyini kavrayabilen tekerlek teknolojisine sahip olan Yutu, büyük sıcaklık değişimlerine karşı dayanıklı bir yapıya sahip. Ayrıca Yutu, üzerinde bulundurduğu güneş panelleri ile enerjisini buradan sağlıyor. İşin en zor kısmının Ay’a iniş olduğunu belirten yetkililer, iniş esnasında kullanılan iticiler sayesinde kolay ve rahat bir inişin gerçekleştiğini belirttiler. Bu iniş ile birlikte 1970'den beri ilk kez Ay'a tekerlekli bir araç ulaşmış oldu.
 



►İlginizi çekebilir: Almanya'nın 2013 Uzay Projesi




Ay Yüzeyinden İniş Sonrası Çekilmiş İlk Fotoğraf
 

Gerçekleştirdiği bu uzay keşfinin tamamen barışcıl olduğunu söyleyen Çin hükümeti, milli kalkınma ve uluslararası platformda daha çok yer edinebilmek adına bu çalışmanın önemli olduğunu düşünüyor. Ayrıca Çin, bu başarılı iniş ile Çinli Taykonotların (Astronot) Ay’a ayak basması ve bir uzay istasyonu kurulması yönünde önemli bir adım atmış oldu.
 


Videoda Aracın Ay 'ın Yüzeyine İniş Anını İzleyebilirsiniz

 
Kaynak:
►BBC
►Slashgear
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.