elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Adaptif Aydınlatma Teknolojileri Nasıl Kullanılır?

Adaptif aydınlatma sağlayan teknolojiler piyasada bulunmakta ve ne yazık ki bu teknolojilerin nasıl kullanılması gerektiği konusundaki bilgi yetersizdir. Aydınlatma araştırmacıları, uyarlanabilir aydınlatma teknolojilerinin en iyi şekilde uygulanmasını desteklemek için gereken bilgileri araştırmaktadır. Uluslararası Aydınlatma Komisyonu (CIE), tüm uygulama alanlarında uyarlanabilir, dinamik ve akıllı aydınlatma sorunları ile ilgilenmenin önemini ve aciliyetini belirtmekte. Bu yazımızda CIE’nin araştırma stratejisinin bir özetini sizlere açıklayacağız.



A- A+
13.01.2019 tarihli yazı 6032 kez okunmuştur.
Adaptif aydınlatmanın rolü, mevcut koşullara bağlı olarak değişen parametreleri, kullanıcıların mevcut ihtiyaçlarına uyarlamaktır. Dinamik aydınlatma, önceden belirlenmiş dinamik değişikliklere göre veya manuel kontrollere göre değişebilir. Ancak adaptif aydınlatma mevcut koşullara göre bir yanıt verir. Sisteme, otomatik fonksiyonlar ve daha fazlası dahil edilmişse, sistem; bulanık mantık, genetik algoritmalar veya sinir ağları gibi ileri teknolojilere dayanıyorsa, bu tür sistemler “akıllı” olarak adlandırılır.

 Bir aydınlatma sisteminin uyarlanabilirliği dört seviyeye ayrılabilir:

Seviye 1- İstatistiklere dayalı zaman çizelgelerini kullanan adaptasyon
Seviye 2- Yerel sensörler veya bireysel yerel kontrolleri kullanan adaptasyon
Seviye 3- Binalar için Bina Otomasyon Sistemleri (BAS) ve yollarda Akıllı Ulaşım Sistemleri (ITS) gibi akıllı sistemlere dayalı adaptasyon
Seviye 4- 2. ve 3. seviyeyi birleştiren adaptasyon. Örneğin; gün ışığını elde etmek için, ışık kaynağı renginde veya seviyesinde yapılan değişiklikler, yollarda ITS sistemine uygun bağlantı ve aydınlatma yönetim sistemleri (ELMS) kontrolü, parlaklık izleme, acil aydınlatma, akıllı şehirler ve akıllı bina uygulamaları.
 
Uyarlanabilir aydınlatma sağlayan teknolojiler piyasada bulunmakta ve bazı yetkili kuruluşlar tarafından kabul edilmektedir. Ne yazık ki bu teknolojilerin nasıl kullanılması gerektiği konusunda yeterli bilgilere sahip değiliz. Aydınlatma araştırmacıları, uyarlanabilir aydınlatma teknolojilerinin en iyi şekilde uygulanmasını desteklemek için gereken bilgileri araştırmaktalar. Uluslararası Aydınlatma Komisyonu (CIE), tüm uygulama alanlarında uyarlanabilir, dinamik ve akıllı aydınlatma sorunları ile ilgilenmenin önemini ve aciliyetini belirtmektedir. CIE daha önce, binalardaki dinamik, uyarlanabilir ve akıllı aydınlatma sorunlarıyla tam olarak (CIE 222: 2017) veya kısmen (CIE 205: 2013) ilgili iki teknik rapor yayınlamıştır.

 

CIE 222: 2017- Konut Dışı Binalarda Aydınlatma Kontrolleri

Bu rapor, binalarda aydınlatma kalitesi, kullanıcı konforu ve enerji tasarrufu gibi aydınlatma kontrol çözümlerinde enerji verimliliğini dengelemek için kılavuzlar sunmaktadır. (Örneğin; ticari, kurumsal ve endüstriyel binalar) Olası tasarrufların sonuçları da dahil olmak üzere en uygulanabilir kontrol çözümünü belirlemek için, kullanıcı gereksinimlerine (görsel rahatlık, performans, kişisel kontrol) odaklanan bir karar şeması sunar. Bu konuda hiçbir teknolojik veya finansal engel bulunmadığı varsayılmaktadır. Karar şeması hem gün ışığı hem de elektrik aydınlatması için 16 kontrol stratejisini belirler ve 12 farklı vakanın her birinde hangi stratejinin en etkili olacağı konusunda rehberlik sağlar.
 

CIE 205: 2013- LED Aydınlatma Sistemlerinde İç Mekân Aydınlatmada Aydınlatma Kalitesi Önlemlerinin Gözden Geçirilmesi

Bu rapor, (ticari) iç LED aydınlatma sistemlerine uygulandığında mevcut aydınlatma kalitesinin uygunluğu hakkında bilgi sağlar. Mevcut kalite ölçütlerindeki boşlukları ve zayıflıkları tespit eder, yeni kalite ölçütleri önerir ve gerekli araştırma için öneriler içerir.
 

CIE Teknik Komiteleri, Ulaşım ve Yol Uygulamalarında Uyarlanabilir Aydınlatmaya Yöneliktir

TC 4-51- Yol Aydınlatmasının Optimizasyonu:

Bu TC'nin amacı, ana sorunların kaza riski ve enerji tüketimini içerdiği fayda ve maliyetleri dengelemek için yol aydınlatmasının optimizasyonu konusunda rehberlik etmektir.


TC 4-47- Ulaştırma Aydınlatma ve Sinyalizasyonunda LED Uygulaması:

Bu TC, taşımacılık aydınlatması ve sinyalizasyonunda LED Sistemlerinin uygulamalarını, ölçüm yöntemlerini gözden geçirmeyi ve taşımacılık sistemi kullanıcılarının görsel performansını etkilediği sürece, LED sinyallerinin ve aydınlatmanın görsel özellikleri için öneriler sunmayı amaçlamaktadır.


Adaptif Sürüş Farları:

Söylediğinizde, çoğu insan köşeyi görebilecek ışıklardan bahsettiğinizi düşünür. Sadece birkaç yıl önce geleneksel farklar, doğrudan aracın önündeki yolu aydınlatmak amacındaydı.

Araştırmacılar aracınızla birlikte dönebilecek ışıklar geliştirdiler. Bu ışıklar ile, yol yüzeyi daha etkili bir şekilde aydınlatılacak ve sadece sürücü görmesi gerekenleri görecektir. Bazı ışıklar diğer araçlara ve hava koşullarına göre ayarlanabilmektedir.

Adaptif far sistemlerinin tümü aynı işlevleri yapmadığından, hepsi biraz farklı çalışır. Örneğin, modern farlar sensörlerle birlikte gelir, böylece aracın ne zaman döndüğünü algılayabilir ve ışıkları buna göre ayarlayabilirler. Araç dönerken farların döndüğü ve aracın önündeki ışığı her zaman yaktığı anlamına gelir. Ayrıca, uygun sensörlerin kullanımı sayesinde gerektiğinde parlaklığı ayarlayan uyarlamalı far sistemlerine sahipsiniz. Bir araç ne zaman gelirse, ışıkları kendiniz kesmek zorunda kalmazsınız. Ayrıca, bazı sistemler önünüzdeki aracın ne kadar uzakta olduğunu bile algılayabilir ve ardından önünüzdeki sürücüye parlama yapmamanız için ışıkları ayarlayabilir.

 

Adaptif aydınlatma konusundaki güncel araştırmalar, bu yılın başında Çin Taipei'de yapılan CIE Akıllı Aydınlatma Konferansı sırasında bir tartışma odağıydı. Konferans, bu alandaki kilit sorulara değindi ve akıllı aydınlatma için gerekli standartlar üzerine bir panel tartışması ve Keelung City'deki bir iskelede akıllı aydınlatmanın pratik bir uygulamasını sunan bir site demosu sağladı.

Adaptif aydınlatma tesislerinin sayısı günümüzde az olmasına rağmen, hızla artmaktadır. Araştırmacıların, CIE Araştırma Gündemi sorularını ele alma zamanı şimdi. Uyarlanabilir ve akıllı aydınlatmanın geleceği sağlam bir araştırma ve standardizasyon temeline dayanıyor.


Yazar: Pelda Gezer


Kaynak:

►led-professional.com

►auto.howstuffworks.com
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar