elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2014 Yılı Teknoloji Devlerinin Zor Anları

2014 mutluluk, sağlık, başarı getirsin gibi dileklerle başlamıştır çoğumuz için. Ki bu yıl herkes için iyi bir yıl olmadı, en azından bazı zamanlar. Bu yıl teknoloji büyüklerinin başına, deyim yerinde ise “Pişmiş tavuğun başına gelmeyecek” şeyler geldi. Bakalım kim hangi dertten muzdarip oldu bu sene.



A- A+
28.12.2014 tarihli yazı 6754 kez okunmuştur.

Apple – iCloud
 

 
İlginizi Çekebilir : Bulut Bilişim nedir?

Bütün dünyayı şok eden, ünlü insanların hacklenmiş iCloud hesaplarından yayılın fazla özel resimler ile canlı zamanlar yaşadık, biliyorsunuz. Bir teknoloji devi olan Apple, bu olay ile adeta yangın yerine döndü. Durum ne derece etiktir, tabi ki bunu tartışacak değilim. Bizi ilgilendiren kim, neden ve nasıl yaptı bu işi, Apple ne derece etkilendi?

Çin’de bulunan Apple iCloud depolama ve destek servisine yapılan, kullanıcı referanslarını çalmayı hedefleyen saldırıdan dolayı, iCloud hackerları olarak gözler Çin’e çevrildi. Belki de Çin, Pazar payı için Apple şirketine savaş açmıştır kim bilir?
Peki nasıl gerçekleşti bu olay, nasıl sızabildi bu insanlar hesaplara? Birçok insan hâlâ Apple’ın bu konuda vereceği kesin güvenceyi bekliyor, ki Apple yeni güvenlik önlemleri üzerinde çalışmaya başladı bile. Şöyle ki, birçok düşünce var ortada. Bunlardan en dikkat çeken yöneteme bakalım.

Öncelikle şunu belirtelim, hackerlar ünlüleri hedef alırken öncelikle kadın ünlüleri hedef almışlar. Belirledikleri hedeflerin şifre veya gizli sorularını elde etmek için çalışmalar yapılmış. Tabi ki ülkemizde de yaygın olmadığı gibi gizli soru-cevap kısmı geçiştirilmiş olacak ki, pek zorlanılmamış bu bilgiye ulaşılmakta. Gördüğünüz gibi iCloud girişanında böyle bir mail alıyor kullanıcılar. Neden kimsenin dikkatini çekmedi bu mail? Neden insanlar hesaplarına giriş yapıldığını farkedemedi? Zeki hackerlarımız mail hesaplarına girip Apple kaynaklı mesajları spam olarak işaretlemeyi ihmal etmemişler çünkü. Böylece farkına bile varmadan hesaplara giriş sağlanmış. İşin zorluğu veya kişilerin parola konusunda sahip oldukları dikkat tartışılır tabi. Yine de Apple bu zor zamanları yeni yılda yaşamaz umarım diyoruz.


 


 
Apple – Paul Devine

Apple hack olayı ile pek iyi bir yıl geçirmese de, bu dava ile biraz yüzü güldü diye umuyoruz. Paul Devine, eski Apple yöneticisi, şirket sırlarını satmaktan 2010 yılında dava edilmişti. Bir dönem Apple benzeri üretilen ürünler piyasada yer almıştı. Global Operasyon Müdür olarka 5 yıl boyunda Apple’da çalışan Devine, şirket bilgilerine tedarikçilere sataradak kısa zamanda büyük bir servet elde etmişti. Davanın sonuçlanmasıyla birlikte 1 yıl hapis cezası ve 4 milyon dolar tazminat ile cezalandırıldı.

 


Sony – The Interview
 


Bir hack haberi de Sony firmasından geldi. Sanırım 2014 yılında maker, hacker, DIY akımlarının etkisini birazcık abartılmış olacak ki, bir şeylerin içine sızmak, kıyısına köşesine erişmek moda haline geldi.

Sony Picture Entertainment, “The Interview”  adlı filme barındırdığı, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’u hedef alan suikast girişimi sahnelerine tepki olarak hacklendi. 2013 yılında da benzer hack olayı yaşayan Sony firması, hack olaylarına bir hayli alıştı gibi görünüyor.

24 Kasım Pazartesi günü ofise gelen çalışanlar hacklendiklerini farkettiler. Terabaytlarca bilgi çalınmış ve orjinalleri Sony bilgisayarlarından silinmiş.
 
Hack darbesi, firma tarafından yayınlanmayan filmlerin sızdırılması ve bazı özel konuşmaların ifşa edilmesiyle sonuçlandı. Tehditler ne kadar daha devam eder, yeni bilgiler ifşa edilir mi, hepimiz merak içerisinde bekliyoruz. 
 

Sony - Çalışan Tazminatı

 

 
Guardians of Peace adlı örgütün yaptığı saldırı sonucu, Sony çalışanlarına ait 47 bin sosyal güvenlik numarası, maaş bilgisi ve tıbbi bilgi ele geçirilmişti. İsteklerin yerine getirilmemesi durumunda bu bilgilerin internet üzerinde yayınlanacağı söylenmişti örgüt tarafından. 

Michael Corona ve Christina Mathis aldı iki çalışan tarafından açılan tazminat davası, hemen hemen 15bin çalışanı kapsıyor. Çalışanların şahsi bilgilerini koruyamama ve korumak için gerekli önlemleri almamak iddiasıyla açılan dava Sony firmasının canını epey sıkacak gibi görünüyor.


Apple - Özür Dileriz
 

 
Apple ve Sony bu yılın en talihsiz teknoloji firmaları olacak ki, başlarına gelmeyen iş kalmadı. Bu sefer Apple, azılı rakibi Samsung ile yine mahkemede karşı karşıya geldi. Apple, Galaxy Tab ürünü ile patent ihlali gerçekleştirildiği iddiası ile mahkemeye başvurdu. Fakat yargıç Colin Birss son derece komik ve şaşırtıcı bir karara vardı. "iPad kadar havalı değil." diyerek ihlalin gerçekleşmediğine karar verdi. Bu karar karşısında şaşkına dönen Apple muhtemelen devamında gelen karar ile daha çok şaşırmıştır. Çünkü yargıç Apple şirketinin gazeteye ihlalin gerçekleşmediği ile ilgili özür ilanı vermesine ve bu ilanın 6 ay boyunca Apple'ın web sitesinde yayınlanmasına karar verdi. 

 

 Kaynak:

businessinsider.com
cnbce.com
forbes.com
variety.com
vox.com
Hakan Çolakoğlu Hakan Çolakoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.