Zeytinyağı Atıklarından Elektrik Üretimi
Zeytinyağı üretiminde çevre için tehdit oluşturan çok sayıda zararlı kimyasal açığa çıkıyor ve bu atıkları saklamak için gereksiz yere yüksek miktarlarda para harcanıyor. PowerCell şirketinin atıklardan kurtulmak bir yana onlardan enerji elde etmeyi planlayan projesini yakından inceleyelim.
14.12.2014 tarihli yazı 8634 kez okunmuştur.
Yakıt hücresi teknolojisi üzerinde çalışan İskandinav şirketi PowerCell zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan zehirli atıkları elektrik enerjisine dönüştüren bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı. İspanya, Yunanistan, İsveç ve Birleşik Krallığın işbirliğiyle İspanya’nın Andalucía bölgesinde bu projeyi test etme amacıyla bir fabrika kuruldu.
Zeytinyağı üretiminde açığa çıkan maddeler çevreye çok zararlı ve yok edilmesi çok masraflı atıklardır. Pestisit ve zehirli organik bileşenlere sahip bu atıklar aynı zamanda asitli ve tuzlu olma özelliğine sahip. Bu atıkların çok yüksek maliyetlerle yerin altına gömülmesi sağlandı ancak bu da büyük bir çevre sorununa neden oldu.

Biogas2PEM-FC projesi 2 yıl önce başladı ve 2014 yılı kasım ayında son buldu. Proje bu atıkları elektrik enerjisine dönüştürmek için yapıldı ve bunun için de 3 parçaya ayrılan bir sistem geliştirildi. İlk adım olarak atıktan biyogaz elde edebilmek için anaerobik sindirim gerçekleştirmek, ikinci adım biyogazdan reformat hidrojen gazı elde etmek, son adım ise bu reformat gazdan yakıt hücresi sistemiyle elektrik üretmek şeklinde belirlendi.

►İlginizi Çekebilir : Statik Elektrik Nedir ve Nasıl Oluşur?
Projede son aşamaya gelindi ve bulunan çözümle zehirli maddeler elektriğe ve ısı enerjisine dönüştürülmüş oldu. Açığa çıkan ısının da zeytin değirmenleri tarafından kullanılması planlanıyor. PowerCell şirketi başkan vekili ve proje koordinatörü Per Ekdunge: “Bu projeyle iki problemi tek seferde çözmüş olduk. Zararlı hiçbir salınım olmadan tamamen çevre dostu bir yolla zehirli atıkları elektriğe ve küçük miktarlarda ısıya dönüştürerek yok ediyoruz. Zeytinyağı üretiminde yıllık 30 milyon metre küp atık su ortaya çıkıyor. Bu atık suyun biyogaz üretiminde kullanılacağı düşünüldüğünde çözümün çok yüksek bir potansiyele sahip olduğu görülüyor. Bu teknoloji aynı zamanda diğer tarımsal atıklar için de kullanılabilir.”
Projeyi ve aşamalarını daha ayrıntılı bir şekilde incelemek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Kaynak :
►engineerlive
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.