elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Google Enerji Tasarrufu İçin Yapay Zekadan Faydalanıyor

Google, DeepMind’ı satın aldıktan sonra DeepMind’ın geliştirdiği yapay zeka teknolojilerini kendi işlerini iyileştirmek için kullanmaya başladı. DeepMind kurucularından Demis Hassabis de ürettikleri teknolojileri Google’ın veri merkezlerinde harcanan enerjiyi azaltmak için kullandığını belirtti. Ayrıntılar yazımızın devamında...



A- A+
23.07.2016 tarihli yazı 13053 kez okunmuştur.
Alphabet Inc. bilgisayar serverlarını ve soğutma sistemi gibi bağlantılı ekipmanları etkileyerek güç tüketimini azaltan ve veri merkezini kontrol eden bir DeepMind yapay zeka teknolojisinden faydalanmaya başladı. Kendi kendine öğrenebilen program, kendisine atari oynamayı öğretmiş önceki DeepMind yazılımına benzer teknikler kullanıyor.



Güç kullanım verimliliği söz konusu olduğunda %15 oranında verim sağlanabiliyor. Google’ın yıllık elektrik tüketimi 4,402,836 MWh (A.B.D’de 366,903 evin toplam yıllık ortalama enerji tüketimine eşdeğer) olduğu açıklandı. Enerji tüketiminin bu kadar yüksek olması DeepMind yapay zeka sisteminin kullanımının son derece mantıklı olduğunu ortaya koyuyor.



Bu büyüklükte enerji tasarrufu beraberinde büyük oranlarda maliyet tasarrufu da getirmektedir. A.B.D Enerji İstatistik Kurumu’na göre elektrik fiyatları her MWh için 25 ile 40 dolar arasında değişmektedir. Yani enerji tüketiminde %15 lik tasarruf birkaç yıl içinde milyarlarca doların tasarrufu anlamına gelmektedir.

DeepMind teknolojisi veri merkezlerine makine öğrenimi uygulamak için verdiği uğraşların üzerine inşa edilmiştir. Ekipmanların verimliliğini arttırmak için enerji tüketiminin zamana göre nasıl değiştiğini öngörmek amacıyla 2014’te şirket nöral ağ yöntemini kullanmıştı.
 

Yapay zeka Atari oyunundaki en iyi skoru enerji verimliliğine çevirmekte ve sistem ekipmanlarının veri içerisindeki çalışma şeklini değiştirmektedir. Algoritma pencere, insan sayısı, soğutma sistemi gibi 120 farklı değişkeni izleyebilip kontrol edebilmektedir. Buna ek olarak Google veri merkezlerine daha fazla sensör konularak sisteme daha fazla bilgi sağlamak hedeflenmektedir.



Kaynak:

►wonderfulengineering.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.