elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA’nın Karbon Nanotüplü Teleskop Aynaları

Boyutları çok küçük olan CubeSats (Küp uyduları) ‘in ağırlığı 1 ile 10 kilogram arasında değişiyor. Bu doğrultuda nanoteknolojiyi CubeSats’e entegre etmek isteyen NASA’daki araştırmacılar, karbon nanütüplü epoksi reçinesini, teleskop aynası üretimi için kullandı. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
20.07.2016 tarihli yazı 6969 kez okunmuştur.
Şu ana kadar kimse karbon nanotüplerden ayna üretmeyi başaramamıştı. Üretilen ilk teknoloji şimdilik sadece NASA’nın Goddard Uzay Merkezinde bulunmaktadır. Henüz uzaya çıkması için erken olduğu belirtilen aynalar ileri seviye teknolojik eklemelere ihtiyaç duymaktadır. Uzaya çıktığı takdirde ultraviyole, görünür ve kızılötesine yakın dalga boyları için optimize edilmiş spektrometrelerden oluşan optik bir sistemin parçası olacaktır.



CubeSat’ta karbon nanotüp kullanımı alüminyum veya cam gibi önceden kullanılan malzemelere göre birçok avantaj getirmektedir. En üstün özelliği ise doğası gereği çok hafif olmasıdır. Ayrıca yapısal kararlılığı yüksek, yeniden üretilebilirdir ve maliyeti yüksek ve zaman alıcı olan parlatma işlemini gerektirmez.

Karbon nanotüplü aynaları üretmek için epoksi ve karbon nanotüp bir kalıba aktarılır. Kalıp ise aynanın belli optik özellikleri sağlaması için tasarlanır. Daha sonra kalıp ısıtılır ve epoksi sertleştirilir. Bu işlemden sonra ayna, yansıtıcı alüminyum ve silisyum dioksit malzemeleriyle kaplanır. Belirli bir kalıp üretildikten sonra aynılarından ucuz bir şekilde çok sayıda üretilmesi sağlanabilir. Böylece CubeSat programı için birçok uzay aracı birbirinin aynısı optiklere ve farklı görevler için farklı detektörlere sahip olabilirler.



Aynanın ilk olarak küçük boyutlardaki teleskoplarda kullanılması hedeflense de araştırmacılar aynaların daha büyük teleskoplarda da kullanılabileceğine inanıyor. Ekim 2018’de fırlatılması planlanan James Webb uzay teleskobunda da öncelikli görevi üstlenebileceği iddia ediliyor.



Ayrıca karbon nanotüp reçinesinin sertleşmeden önce elektrik alana maruz kalması, sertleşme sonrasında aynaya az miktarda kuvvet uygulanarak optik yüzeyin şekil değişimi sağlanabilir. Laboratuarda başarıyla gerçekleştirilen uygulama uzayın farklı noktalarına odaklanması istenen teleskoplar için gereken akıllı optik sağlanabileceğini gösteriyor.

Kaynak:
►spectrum.ıeee

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.