elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yürüyebilen Esnek Robotlar

3D yazıcılar ile teknolojik aygıtlar esneklik kazanmaya devam ediyor. Robot ve otomasyon sistemlerinde 3D ürünler kullanılarak gelecek dönem teknolojik aygıtların değişimine öncülük ediyor. Massachusetts laboratuvarlarında üretilen hexapod bunlara en iyi örnektir.



A- A+
14.04.2016 tarihli yazı 5644 kez okunmuştur.
Massachusetts Bilgisayar bilimleri ve Yapay Zekâ laboratuvarında çalışan bilim adamları tarafından hareketli robotlar için gerekli olan parçalar sert ve esnek malzemeler kullanarak 3D yazıcılar yardımıyla üretildi. Bilim adamlarının üzerinde çalıştığı tamamen 3D baskı yöntemiyle üretilen parçalarla yürüme özelliği kazandırılan hexapod üzerinde daha sonra motor ve piller eklenebiliyor. Yapılan çalışmalar IEEE uluslararası Robotik ve Otomasyon konferansında tanıtıldı.


 
Şekil 1: 3D baskılı hidrolik Hexapod

Kullanılan ham madde temassız kartlarda kullanılan malzeme ile benzerlik gösterir. UV ışınına maruz kaldığında sertleşen özel bir jel kullanılmaktadır. Temizleme sıvısı bu UV ışınlardan etkilenmeyerek daha temiz üretim gerçekleştirilmiştir. 3D baskı ile robot hareketi için hidrolik sistemi oluşturmuştur. 3D yazıcı içinde hidrolik odaları tek seferde oluşturulmuştur. Mekanik parçalar aksine hafif ve esnekliği yüksektir. Robot aksamları harici bir montaj işlemine gerek olmadan üretilmiştir. Hidrolik kısımların çalışması için gereken havayı insan gücü kullanarak entegre edilir. Aynı yöntemler kullanılarak dişli ve pompa sistemi de yapılmıştır.
 
► İlginizi Çekebilir : Çizgi İzleyen Robot Yapımı



 
Şekil 2: Kullanılan malzeme ve yapısı
 
 
Bu sistemin dezavantajı, ürünlerin uzun ömürlü olmayış ve yıpranma paylarının yüksek olmasıdır.


 
Kaynak:

mashable.com
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.