elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Nesil Yapay Kaslar

Araştırmacıların, tasarımında origami sanatından ilham aldığı yapay kasların birçok mühendislik alanında kullanılması bekleniyor. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
29.12.2018 tarihli yazı 3863 kez okunmuştur.
Bristol Üniversitesi Robotik Laboratuvarı ilginç bir ilham kaynağından yola çıkarak mini robot dünyasına yeni teknolojilerini tanıttı. Origaminin kağıtlara adeta hayat vermesinden ve katlama yöntemleri ile hareketli parçalar oluşturabilmesinden hareketle geliştirilen yeni robotik kas tasarımının birçok küçük ölçekli mekanik hareket ihtiyacına çözüm sunacağı tahmin ediliyor. Bu tasarımda kas yapısının kendi ağırlığının 1000 katına kadar taşıma kapasitesi sunabildiği belirtiliyor. Malzeme olarak iletken veya yalıtkan olmak üzere birçok alternatif ile üretilebilen yapay kaslar ihtiyaca göre şekillendirilebiliyor.
 

Daha Verimli Daha Kompakt

Araştırmacıların elektro-origami tanımını yaptığı bu teknoloji ile elektromanyetik motorlara göre daha sessiz, ölçeklenebilir, verimli ve hafif alternatifler üretilebilecek. Bunun sebebinin ise çok daha az elektrik akımına ihtiyaç duyması, daha az atık ısı üretmesi olduğu belirtiliyor. Üç boyutlu yazıcılar ve özel kağıtlar ile ince metal şeritleri bir araya getiren tasarımla özellikle maliyet ve ulaşılabilirlik avantajları sağlanmaya çalışılıyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Robotik Kas Kendini İyileştirebiliyor

İlgili makaleyi Science Robotics’te yayınlayan ekip, daha önce de yaşlı veya fiziksel kas sorunları yaşayan insanlar için akıllı robot pantolonlar tasarlamıştı. Araştırmacılar elektro-origami tasarımında iki yıldan daha fazla süredir çalışmaların devam ettiğini belirten ekip ilk olarak yardımcı giyilebilir robotik uygulamalarda bu teknolojiyi kullanmaya başladı.
 

Ağırlığının 1000 Katını Taşıyabiliyor

Çalışmanın en önemli uygulamalarından biri de iki adet yay formlu iletken metal şeritten meydana gelen elektrikli şerit tahrik sistemi tasarımı. Bu iki metal şeritten birisine bir yük bağlanıyor ve akım uygulandığında oluşan kasılma mekanizması ile yük kaldırılabiliyor. Metal şerit yaklaşık 1 gr iken 1000 gr’lık test ağırlığını taşıyabiliyor. Bu kuvvet ayrıca herhangi bir cisimde hareket sağlamak için de kullanılabiliyor. Deneylerde kullanılan metal şerit kasılma esnasında 1 mm’den daha ince bir hale geliyor.

Bu teknoloji ile giyilebilir robotik tasarımların insanlara ek kas gücü getirecebileceğini belirten ekip özellikle uzay araştırmalarında kaynak olarak güneş enerjisini kullanabilecek olan bu teknolojinin geniş kullanım alanları bulundğunun altını çiziyor.

Birkaç yıl içinde ticari biçimde de piyasaya sürülmesi beklenen yapay kaslar ile çok daha hafif, esnek ve günlük kullanıma uygun robotik giysiler daha fazla hayatımıza girecek gibi gözüküyor.

Yazar: Bedirhan Şen

Kaynak:

►theengineer.co.uk

 
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.