elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Nesil Rüzgar Türbini |
DualWingGenerator

Yenilenebilir enerji kaynakları dendiğinde şüphesiz ki akla ilk olarak rüzgar türbinleri gelmektedir. Kuşların kanat çırpma prensibinden esinlenerek üretilen DualWingGenerator rüzgar türbini, farklılaşmış tasarımıyla da oldukça ilgi çekiyor. Düşük rüzgar hızlarında da oldukça verimli olan bu rüzgar türbininin detayları haberimizde.



A- A+
21.04.2014 tarihli yazı 18925 kez okunmuştur.
Pnömatik ve endüstriyel otomasyon konusunda dünya liderleri arasında yer alan Alman devi Festo, geliştirdiği yeni nesil rüzgar türbini ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış durumda. Tasarımıyla ve çalışma prensibi ile sıradan rüzgar türbinlerinden farklı olan DualWingGenarator, kuşların kanat çırpma prensibini ters şekilde uyguluyor.
 


 
Çift kanatlı bir yapıya sahip olan türbin, tasarımsal olarakta kuş kanadından esinlenerek üretilmiş. Kuş kanatlarının aeorodinamik yapısına benzer 4 kanada sahip olan türbin, kanat çırpma hareketinin tam tersi bir hareket yaparak çalışıyor. Birbirine zıt 2 kanadı ters yönlerde hareket ettirerek oluşan kinetik enerjiyi toplayıp elektrik enerjisine dönüştürebiliyor.  
 
Rüzgar darbeleriyle hareket eden kanatlar, bağlı olduğu merkezi bir kule içerisinde yer alan servo motorlar aracılığıyla kendi eksenleri etrafından dönme işlemini gerçekleştirebiliyor . Hava akışı böylece kanatlar üzerinde etki sağlıyor ve dönme hareketinden sağlanan kinetik enerjiyi, yine merkezi kule içerisinde yer alan elektrik motoru ile  elektrik enerjisine çevirebiliyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Türkiye'de Rüzgar Enerjisi ve Gelişimi
 

İçerisinde yer alan pozisyon sensörleri sayesinde  rüzgara duyarlı hale gelen kanatlar, saniyede 4 ile 8 metre arasındaki düşük rüzgar hızlarında dahi elektrik enerjisi üretebiliyor. Şuanda seri üretimi yapılmayan tirbünün satışa sunulup sunulmayacağı merak konusu. Rüzgar türbini yapısına yeni bir soluk getiren DualWingGenarator, 14-28 km/sa’lik rüzgar hızı aralığında %45 verimlilik sağlayabilmekte. Bu oran da yatay eksenli rüzgar türbininden teorik olarak elde edilebilecek maksimum güç oranı olan %59.4’e denk gelmektedir. Günümüzde General Electric tarafından üretilen ve dünyanın en verimli rüzgar türbinlerinde ise bu oran %53’tür. 
 



►İlginizi Çekebilir: Rüzgar Türbinlerinin Topraklanması

 
Teknik Özelliklerine Bakacak Olursak

►250 cm yükseklik
►1 Adet ELGG Aks
►Serbest Teker
►2 İtme Flanş
►2 Motorlu Flanş
►1 CPX-CEC-M1 kontrol sistemi 
►1 8DI/8DO modül 
►1 Elektrik Jenaratörü
►120 W Fren Dinamometresi



Kaynak:

►Festo


Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.