elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türk Mühendislerden Trafikte Kaza Önleyici Sistem

Türk mühendislerce geliştirilen haritalama sistemi ile kazalarda ölümlerin önüne geçilmesi planlanıyor. Detaylar haberimizde



A- A+
24.01.2019 tarihli yazı 4558 kez okunmuştur.
Florida Devlet Üniversitesi mühendislik departmanı araştırmacıları 65 yaş üstü yayaların daha fazla trafik kazasına maruz kaldığını farketti. Belli bir yaşın üzerinde kaybetmeye başladığımız refleks hassaslığımızın kazalara sebep olmaması adına çalışmalar başlattı.

İnşaat mühendisliği bölümü öğretim görevlisi Eren ÖZGÜVEN ve son sınıf öğrencisi Mehmet Baran ULAK yaptıkları çalışmada kazaları azaltmak için şehirlerdeki altyapı değişikliğini ele aldı. Bu çalışmada ölçüm teknolojilerini kullanarak kazaların lokasyon ve gerçekleşme zamanlarının bir haritasının çıkarılması öngörülüyor. Bu haritalama ile yaşlı sürücülerin kaza oranlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesinde yardımcı olacak.

Yaklaşımlarının, yaşlı yayalar ve sürücüler için kaza olasılığının hangi konumlarda yüksek olduğunu görmeye olanak sağlayacağını belirten araştırmacılar, acentalar ve şehir planlayıcılarının bu bilgileri daha güvenli ulaşım altyapısı oluşturmak için kullanabileceklerini sözlerine ekledi.

 


►İlginizi Çekebilir: Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır

Hastaneler, ibadet yerleri veya marketler gibi yapıların bulunduğu konumlar bu grup insanların karıştığı kazaların meydana gelme oranını arttırıyor. Bu durum da böylesi nüfus yoğunluklu bina ve tesislerin yerleşimleri konusunda şehir planlayıcılar ve altyapı mühendislerini, konu üzerinde detaylıca çalışmaya sevk ediyor. Araştırmacılara göre özellikle huzurevleri ve bakımevleri gibi tesisler etrafındaki araç yollarının uygun şekilde tanımlanması ve güvenlik önlemlerinin arttırılması gerekiyor. Özellikle hafta sonları dini binalara giden yaşlılardan ötürü kaza sayılarının gözle görülür şekilde arttığı farkediliyor. Benzer şekilde hafta günlerinde ise saat 15:00 civarında en yüksek kaza oranı görülüyor.

Tüm bu analizler yaşlı insanların ister sürücü ister yaya olsun, diğer yaş gruplarından farklı saatlerde günlük işleri için evlerinden ayrıldıklarını gösteriyor. Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi verilerine göre son yıllarda 65 yaş ve üstü insanların karıştığı kazaların seviyesinde oldukça ciddi oranda artışlar gözleniyor.

Teknik detayları paylaşılmayan bu çalışma ve haritalama teknolojilerinin kullanımı ile öncelikle yaşlılardan başlayarak genel olarak konuma bağlı ölümlü kazaların azaltılması hedefleniyor. Yeniden yapılandırılacak veya ilk kez kurulacak şehirlerde bu tür gerçek zamanlı takip teknolojileri ve veri analiz bilimi ışığında kazasız bir gelecek hayal olmaktan çıkıyor.



Kaynak:

technology.org



 
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.