elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Teknoloji Harikası Akıllı Yollar

Yolda giderken arabanız kendi kendini şarj etse veya gittiğiniz yol sizi çeşitli tehlikelere karşı uyarsa nasıl olurdu? İlerleyen teknoloji ile birlikte bunlar artık hayal değil. Hatta akıllı yol olarak adlandırılan bu proje artık çok yakınımızda. bu projenin bize sağlayacağı sürüş konforunun detayları yazımızda.



A- A+
23.01.2015 tarihli yazı 12630 kez okunmuştur.
Günümüzde birçok kişi trafik kazaları nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Bu kazalara sebep olan çok fazla neden sayabiliriz ama şüphesiz önemli nedenlerden biri de karayolunun fizikselel bozukluğu veya yetersizliğidir. Geliştirilen akıllı yol projesi ile bu kazaların önüne geçilip, sürücüler için sürüş konforu en üst seviyeye ulaşabilir. Peki nedir bu akıllı yol? Özellikleri nelerdir ? İçerisinde bulunan yapılar nelerdir?
 
 




Akıllı yollar birçok güneş gözesinden meydana gelir. Fotovoltaik  güneş ışınlarından, güneş gözeleri yardımıyla elektron enerjisine sahip asfaltlar meydana getirilir. Daha sonra oluşturulan bu fotovoltaik asfalt panalleri ; otoyollara , park alanlarına, yürüyüş ve bisiklet yollarına döşenir. İşte bu panellerden elde edilen enerji çeşitli sistemlerde kullanılır. Bunlar ısıtma, aydınlatma gibi sistemlerdir. Bu sistemlerin amacı ise yollarda karlanmayı, buzlanmayı engellemek, yolları ve sokakları güneş enerjisi ile aydınlatmaktır.
 


İlginizi Çekebir: Mutlak Sıcaklık ve Süper İletkenler

 
Otoyollar üzerindeki trafik işaretlerine ve  yol üzerindeki çizgileri oluşturan boyaların içerisine kristal yapıdaki tozlar karıştırılır. Bu tozların özelliği, gündüz güneş ışığını emerek gece yeşil bir ışık yayar. Bu malzeme doğal ışık enerjisini ve yapay elektrik enerjisini soğurur ve depolar. Ortam karanlık olunca bu enerjiyi yavaş yavaş ortama verir. Gün boyu ışığı bu şekilde soğuran işaretler ve çizgiler hava karardığında ortama yaklaşık  10  saat boyunca ışık verebilirler. Tabi bu durum çeşitlendirilebilir. Mesela sıcaklığa duyarlı boyalar , sadece sıfırın altında uyarılarak aktif hale geçebilir. Bu durumdan yararlanarak  yollara kar şekli gibi uyarıcı işaretlerler çizilerek sıfırın altındaki sıcaklıklarda yollardaki kar ve buzlanmaya karşı sürücü açık ve görsel bir şekilde uyarılmış olur.
 
 


İlginizi Çekebilir: Tesla Bobinine Genel Bakış

 
Yapılması planlanan bir başka yenilik de elektrikli araçların yoldaki özel bir bölümde seyir halindeyken kendilerini şarj etmeleri. Bu yollara döşenecek bobinler yardımıyla araçlar bataryalarını şarj edebilecekler. Projenin pilot uygulamaları 2013 yılından beri devam ediyor ve Hollanda’nın bazı bölgelerinde hayata geçirildi.
 
 


Görüldüğü üzere çok faydalı ve hayat kurtarıcı nitelikte olan bu projenin yaygınlaşması gündemde. İnanıyoruz ki bu uygulama  çevreye de çok yarar sağlayacak.
 
 
KAYNAK:
►BBC


Hande Kılıçkır Hande Kılıçkır Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar