elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Split Klimalar ve Enerji Verimliliği

Yazın sıcak günlerinde klimalar tartışmasız en büyük kurtarıcımız oldu. Kendi rahatlığımızın yanısıra endüstride kullanılan elektrik motorların sürücüleride klimalar sayesinde soğutulmaktadır. Sıcakların yanısıra kışın soğuk aylarda da tam tersi ısıtma sistemi olarak da kulanımı devam etmektedir. Nitekim klimaların kullanımı ile birlikte Temmuz ayında enerji tüketiminde rekor seviyelere ulaştığımızı önceki haberlerimizde vermiştik. Bu tüketimle beraber enerji verimliliği ön plana çıkmakta ve klimalarda gelinen son noktaya biraz değinmek lazım.



A- A+
15.08.2012 tarihli yazı 9212 kez okunmuştur.
Ortaya çıkan ihtiyaçlar neticesinde günümüz teknolojisindeki değişimler ve son tüketicinin alacağı önlemler ile klima sistemlerinin soğutma ve ısıtma maliyetleri azaltılabilmekte ve enerji verimliliği sağlanmaktadır. Soğutucu akışkan, kompresör ve çalışma sistemlerindeki iyileştirmeler klima cihazlarında enerji verimliliğinin artmasındaki baş unsurlardır.
Klima sistemlerinin sadece yazın en sıcak zamanlarda değil tüm yıl boyunca her mevsimde kullanılması sonucu, kullanıcı tarafından ihtiyaç duyulan kapasite değişebilmektedir. Bunun sonucunda klima cihazlarında, dur-kalk çalışan kompresörler yerine kapasite modülasyonlu (ihtiyaca göre oransal çalışan) kompresörler kullanılmaya başlanmıştır. Sürekli durma ve kalkma yapmadan, ihtiyaca göre sıkıştırılan gazın miktarını ayarlayan kompresörler daha az enerji sarfiyatına olanak sağlamaktadır.
Klima cihazlarında kompresör yapılarının değişmesi ile kış aylarında daha etkin ısıtma yapılabilmektedir. Isıtmanın veriminin arttırılması için büyük klima sistemlerinde de-frost (dış ünitede oluşabilecek buzlanmayı çözme) teknolojisi geliştirilmiştir. Böylece klima cihazları ile en soğuk kış şartlarında bile etkin ve verimli bir şekilde ısıtma yapılabilmektedir.
Teknolojinin gelişiminin yanında, klimaların kurulumu ve işletimi esnasında da alınan önlemler ile enerji verimliliği arttırılabilir. Mesela cihazın kurulumunda eklenen soğutucu akışkan miktarının üretici firmanın belirttiği değerden az veya çok olması durumunda klimanın verimi düşmekte ve istenen konfor sağlanamamaktadır. Bu zaman içerisinde de kendini gösterebilir. Özellikle önceki yıla göre cihazın performansında düşüş görülmesi durumunda, yetkili servis tarafından yapılacakbakım ile cihazın performansını dolayısı ile enerji verimliliği artacaktır. Özellikle ticari klima sistemlerinde yıllık bakımların düzenli olarak yapılması performans ve verimlilik açısından son derece önemlidir. Yetkili servislerin düzenli olarak gaz ölçümleri yapmaları ve kaçak durumlarında sorunu zamanında gidermeleri cihazların kullanım ömürlerini uzatacaktır.
Hem bireysel klima hem de ticari klima sistemlerinin temizliği enerji verimliliğini arttırmaktadır. Cihazların dış ünitelerinde bulunan ısı değiştiricileri, vana, filtre ve diğer toz tutabilen ekipmanların düzenli temizliği cihazın performansının kullanım ömrü boyunca aynı kalmasını sağlamaktadır.
Hızlı soğutma yapmak istendiğinde, klima cihazlarının sıcaklık ayarlarını minimum değerlere getirmek cihazların hızlı bir şekilde bulunduğu ortamı soğutmasına veya ısıtmasına yardımcı olmaz. Sadece ortamın ihtiyacından çok soğutulmasına ve gereksiz enerji sarfiyatına neden olur. Sıcaklık ayar değeri sadece cihazın hangi ortam sıcaklığına gelmesi gerektiğinin belirlenmesi için kullanılmakta, ne kadar sürede ulaşacağının bilgisi için kullanılmamaktadır. Ortam sıcaklık ayar değerini 23-26 ºC arasında seçmek, klima cihazlarınızda enerji verimliliğini Arttıracaktır. Bu değer ısıtmada olabildiğince düşük, (20-21 ºC) soğutmada ise olabildiğince yüksek (26 ºC ve biraz üzeri)  ayarlanmalı, böylece gereksiz enerji israfı engellenmelidir.
Yaz aylarında, henüz dış hava sıcaklığı artmadan iç ortamda ihtiyaç duyulan sıcaklık değerinin sağlanması, klima cihazlarının daha verimli çalışmasına yardımcı olacaktır. Ticari klima sistemlerinde soğutmanın gece veya sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilmesi enerji tüketimlerini en aza indirecektir.
Gelişen teknoloji ile hem konforu hem de enerji tüketimini ön planda tutan klima sistemleri son tüketicinin hizmetine sunulmuştur. Tüketicinin yukarıda belirtildiği gibi alacağı birkaç küçük önlem ile klima cihazlarının enerji verimliliği üst düzeylere çekilebilmektedir.
Sonuç olarak elbette sistemlerin ayar sıcaklıkları, kullanım alışkanlıkları, bakım sıklığı gibi konuların yanı sıra doğru sistem seçimi, binaların ısı izolasyonunun yapılmış olması, cam yüzeylerin büyüklükleri ve türleri gibi konular enerji ekonomisi açısından çok önemli faktörler olarak karşımıza çıkacaktır. Ancak klima sistemleri oldukça yüksek verimli olan ve konfor sağlayan sistemler olarak giderek gelişmektedir. Gelişen teknoloji ile klima sistemleri her geçen gün çok daha verimli sistemler haline gelmektedir.

KAYNAK: Milliyet Gazetesi
Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.