elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Raylı Sistem ile Enerji Depolama

2010 yılında kurulan ARES (Advanced Rail Energy Storage) şirketi geliştirip patentini aldıkları, demir yolu ağı yerçekimi enerjisi depolama sistemi ile yeni bir enerji depolama konsepti ortaya koyuyorlar. Devamını haberimizden takip edebilirsiniz.



A- A+
13.03.2017 tarihli yazı 11835 kez okunmuştur.
Sistem, temel fizik kanunlarından biri olan “enerjinin korunumu yasası”na dayanıyor. Enerjinin korunumu yasasına göre: enerji form değiştirse de yok edilemez veya yoktan var edilemez. Kimyasal, termal, kinetik ve potansiyel gibi birçok enerji depolama yöntemi vardır. ARES, potansiyel enerji depolanması ile çalışmakta olan, sistemlerini "Yer çekimsel Potansiyel Enerji Depolama" olarak adlandırıyor. Sistemin çalışma mantığı basitçe aşağıda ifade ediliyor:



 
Yerçekimi gücüyle elektrik enerjisi depolama yeni bir düşünce değil. Pompalı hidrolik santraller 19. Yüzyıldan beri şebeke ölçeğinde enerji depolaması sağlıyor. Halihazırda Dünya çapında 100.000 MW’lık pompalı hidrolik santral olduğu tahmin ediliyor. Günümüzde çevresel etkiler ve temiz su kaynaklarının azalması nedeniyle pompalı hidrolik santrallere kısıtlamalar getirildi. ARES şirketinin kullandığı Traction Drive (palanga düzeneği) ve Ridgeline adında iki temel teknoloji var.

Traction Drive (Palanga Düzeneği)

ARES palanga düzeneği, yüksekte ve alçakta olmak üzere iki depolama alanına sahip, sistem alçaktaki yüklerin daha yüksek alana taşınması ile şarj ediliyor. Daha sonrasında ihtiyaç halinde sistem tersine çevrilerek enerji sağlanıyor.
 
670 MW’lık bir ARES palanga düzeneğinin özellikleri:


►İlginizi Çekebilir: Hidrojen Yakıt Pili ile Çalışan İlk Tren
 
Yatırım maliyeti $1,350kW / $168/kW-saat
8 Saat çıkış gücü üretebilme
5,344 MW-Saat çıkış kapasitesi

Uygulanabilinirlik 100-3.000MW
Depolama Süresi 2-24 Saat
Cevap Süresi 5 saniye sarj İle 25 saniye güç sağlama
Giriş/Çıkış Verimliliği %78
Reaktif Güç Destek Kapasitesi %25-%125
Sistem Ömrü 40 yıl

Ridgeline Teknolojisi

Palanga sistemi, ölçeklendirme ve konumlandırma açısından kısıtlamalara sahip. ARES, daha sert eğimli küçük yükseklik farkına sahip sitelerinde daha yaygın olarak kullanılabilecek bir teknoloji geliştirdi. ARES bu gelişmeyi, çekiş sürücü lokomotifini, yüksek verimli yere monte vinçli tahrik sistemi ile değiştirerek başardı.


 
Uygulanabilinirlik 100-3.000MW
Depolama Süresi 2-10 Saat
Cevap Süresi 5 saniye sarj İle 5 saniye güç sağlama
Giriş/Çıkış Verimliliği %80
Reaktif Güç Destek Kapasitesi %25-%125
Sistem Ömrü 40 yıl
 
Techabi Pilot Projesi

ARES şirketi Tehachapi, California'da raylı sistem enerji depolama projesini başarıyla inşa etti ve çalıştırdı. Sistem, dünyanın en aktif rüzgâr çiftlikleri alanlarından birinin ortasında inşa edilmiş. Dik eğimde elektriklendirilmiş bir demiryolu hattı boyunca altı tonluk bir demiryolu vagonunu hızla götürerek elektrik enerjisini depoluyor ve geri ihtiyaç halinde geri veriyor.


 
 
ARES, esnekliği sayesinde yalnızca daha sonra kullanılmak üzere enerji depolamıyor; aynı zamanda elektrik hattının talebin anlık değişimlerinin ayarlanması ve gerilimi dengelemesi gibi "yan hizmetler" de sunuyor.
 


 
Kaynak:

aresnorthamerica

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.