elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ray Üzerinde Güvenle |
Demiryolu Taşıtlarında Kullanılan Elektromekanik ve Elektronik Bileşenler

Demiryolu endüstrisinde kullanılan bileşenler son derece yüksek gereksinimleri karşılamalı, tümüyle güvenilir olmalı ve çevresel etkilere dayanabilmelidir. Bunun yanı sıra, artan modülerlik ve minyatürleşme ile ilgili küresel eğilimlere de uygun olmaları beklenir. Phoenix Contact onlarca yıldır demiryolu endüstrisi için güvenilir bir ortak olmuştur ve Innotrans'da bu gereksinimleri karşılayan ürünler ve çözümler sunmaktadır.



A- A+
27.03.2020 tarihli yazı 8118 kez okunmuştur.
Demiryolu taşıtlarında kullanılan bileşenler zor şartları karşılamalı, ayrıca tamamen güvenilir olmalı ve çevresel etkilere dayanabilmelidir. DIN EN 50155 demiryolu standardının gereklilikleri, darbe ve titreşim direnci bakımından karşılanmaktadır. Taşıtta kullanılan elektronik bileşenler özel EMC yönetmeliklerine tabidir ve DIN EN 50121-4'i karşılamalıdır. Buna ek olarak, demiryolu araçlarında kullanılan plastiklerin ateşe tepkisi de önemli rol oynamaktadır. Kullanılan tüm bileşenler ve malzemeler DIN EN 45545 gereksinimlerini karşılamalıdır. Bileşenler sinyal teknolojisinde kullanılıyorsa, yukarıda belirtilen şok ve titreşime karşı direncin yanı sıra ürünler sert çevresel etkilere ve -40°C ile +70°C arası sıcaklıklara dayanmalıdır. Phoenix Contact’ta gerekli standartları karşılayan test edilmiş elektromekanik ve elektronik bileşenlerden oluşan geniş bir ürün gamı mevcuttur. Ayrıca sinyal teknolojisinde önemli rol oynayan aşırı gerilim koruma cihazları da mevcuttur.


Güvenli demiryolu taşımacılığını garanti etmek için elektrik bağlantı elemanları ve elektronik bileşenler de güvenilir olmalıdır.

 

Modülerlik, ekipman tedarikçileri için kolaylık sağlar


Demiryolu araçları, tahmini 50 yıl hizmet ömrüne sahip olan dayanıklı ve sermaye gerektiren yatırım mallarıdır.

Bu süre zarfında, demiryolunun değişen ihtiyaçlara adapte olabilmesi için trenin dış ve iç kısımlarında çeşitli teknik değişiklikler yapılır. Modüler sistemler burada birçok avantaj sağlar. Mevcut sistemdeki değişiklikler "Tak ve Kullan" ilkesine dayalı olarak hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Phoenix Contact Combi serisi fiş-soketli klemensler, modüler sistemlerin hızlı bir şekilde montajını ve demontajını sağlar. Üniform bağlantı bölgesi, push-in, yaylı ve hızlı bağlantı teknolojisine sahip klemenslerin bir araya getirilebilmesini sağlar. Modüler yapı, konnektörlerin kullanıcı tarafından birleştirilerek uygulamada gerekli kutup sayısında konnektörler oluşturulabilmesini sağlar. 0.14 mm² ila 10 mm² kesit aralığındaki bakır kablolar yüksüklü veya yüksüksüz olarak bağlanabilir.
 



Fiş-soketli komponentler hızlı ve kolay monte edilip demonte edilebilir.


Bu ürünler 41 A ve 1000 V değerine kadar nominal verileri ile sinyal ve güç kablolaması için güvenilir bir bağlantı sisteminin temelini oluşturabilecek özelliktedir. COMBI sistemi güçlü darbelere ve titreşimlere karşı dayanıklıdır. Klemensler ve konnektörler dokunmaya karşı emniyetli olup, kodlama imkanı uyuşmazlığı önler.
 

Küçük komponentler sayesinde seyahat ederken daha fazla alan


Demiryolu operatörleri yolcuların konfor içinde seyahat etmelerini sağlamak için cömert bir alan sağlamak ister. Seyahat için daha fazla alan olabilmesi için panelin arkasındaki bileşenler birbirlerine yakın olmalı ve kontrol panoları küçük olmalıdır. Kompakt tasarımı ve toplam 3,5 mm genişliğiyle minyatür klemensler yerden tasarruf sağlar ve 15 mm'lik DIN raya monte edilebilir. Performans sınıfının altında yer alan sinyal ve güç kablolaması için uygun olup, 4 mm² kesite kadar iletkenler kullanılarak dar alanlarda kolaylıkla kablolanabilirler. Her klemens standart test aksesuarları için bir köprü kanalına ve test yuvasına sahiptir.

Minyatür klemensler de modülerlik eğilimini takip ettiğinden MPT minyatür klemensinin de CLIPLINE complete klemens sisteminin COMBI fiş-soketli bağlantı bölgesine sahip tipleri mevcuttur.


Klemenslerin yan taraflarında bağlantı noktalarının etiketlenmesi için iki adet markalama yuvası bulunmaktadır. Ayrıca, köprü kanalı da ek markalama için kullanılabilir. Push-in bağlantı teknolojisi sayesinde iletkenler herhangi bir alet kullanmadan minyatür klemenslere kolaylıkla bağlanabilir. Küçük boyutları, klemenslerin üretim için daha az malzeme gerektirmesi, dolayısıyla enerji ve kaynak tasarrufu sağlaması anlamına gelir.

 

Güvenli PROFINET ağı



Yolcular daha iyi seyahat etmek için bilgi ve eğlence talep etmektedir. Tren bilgi sistemini kullanarak yolcular monitörler vasıtasıyla haberlere ve güncel bilgilere veya farklı seçeneklere erişebilir, hatta eğlence programlarını kullanabilirler. İşlenecek veri miktarı ve dolayısıyla veri kabloları sayısı sürekli artmaktadır. Haberleşmenin düzgün çalışmasını ve trendeki veri aktarımını güvenli sağlamak için parazit sinyalleri (transient olarak adlandırılanlar) filtrelenmelidir.

Ünlü bir demiryolu aracı üreticisi ile yakın işbirliği içerisinde çalışan Phoenix Contact, ağ filtresi de dahil olmak üzere veri aktarımı için bir platform sistemi geliştirdi. Amaç tren içinde parazitsiz bir veri ağı sağlamaktır. Trende veri aktarımına yönelik platform sistemi Phoenix Contact'ın kalıplanmış M12 konektörlerinin yanı sıra, sensör/aktüatör sinyalleri ve PROFINET verilerini iletmek için kullanılan demiryolu uygulamalarına yönelik kablolardan oluşan bir kablolama altyapısına dayalıdır. Kablolar yangın ve mekanik yük taşıma kapasitelerinde demiryolu endüstrisinin gereksinimlerini karşılar. Bağlantı teknolojisinin kalitesi kapsamlı testlerle doğrulanmıştır.


 
FL İzolatör sinyal parazitlerini yok eder ve trendeki ağın hem güvenli hem de kararlı olmasını sağlar.


Yeni geliştirilen FL İzolatör ağ filtresi parazitsiz veri iletimi için kullanılır. Potansiyel farklara karşı koruma sağlamak için pasif cihazlar 4 kV'a kadar yüksek kaliteli elektriksel izolasyon sağlar. Araçlar arasındaki bağlantıların başında ve sonunda kullanılması iletim hatalarının tren bölmelerine geçişini önler.
 

Gerilim Dalgalanmaları


Trenler kalıcı gerilim dalgalanmalarına ve pik akım akımlara maruz kalır. Ara sıra kısa süreli elektrik kesintileri de ortaya çıkabilir. Bunlar birkaç milisaniye bile sürse güvenlikle ilgili sistemler arızalanabilir. Quint Power serisi güç kaynakları yeterli tamponlamayı sağlar. Kaplanmış modüller, toz, aşındırıcı gazlar veya % 100 nem içeren anormal çevre koşullarında bile yeterli koruma sağlar.

Demiryolu endüstrisinde kullanım için DIN EN 50155'e göre sertifikalandırılmışlardır. Güç kaynakları 24VDC çıkış geriliminde 15A ve 20A (tek fazlı) ve 20A (üç fazlı) çıkış akımları sağlar. Bağlanan yüklerin sürekliliğini sağlamak için SFB (seçici sigorta açtırma) teknolojisi güvenle açma sağlamaktadır.

Trenler kalıcı gerilim dalgalanmalarına ve pik akım akımlara maruz kalır. Ara sıra kısa süreli elektrik kesintileri de ortaya çıkabilir. Bunlar birkaç milisaniye bile sürse güvenlikle ilgili sistemler arızalanabilir. Quint Power serisi güç kaynakları yeterli tamponlamayı sağlar. Kaplanmış modüller, toz, aşındırıcı gazlar veya % 100 nem içeren anormal çevre koşullarında bile yeterli koruma sağlar. Demiryolu endüstrisinde kullanım için DIN EN 50155'e göre sertifikalandırılmışlardır. Güç kaynakları 24VDC çıkış geriliminde 15A ve 20A (tek fazlı) ve 20A (üç fazlı) çıkış akımları sağlar. Bağlanan yüklerin sürekliliğini sağlamak için SFB (seçici sigorta açtırma) teknolojisi güvenle açma sağlamaktadır.

Quint Power güç kaynağı % 93 verimle çalışır - bu çözümü kullanmak enerji verimliliğine de katkı sağlar.

 

Kapsamlı Standartlar 


Günümüzde bile çoğu demiryolu aracı metal üzerinde metal şeklinde çalışmaktadır, bu da araçlara takılan bileşenlerin kalıcı darbelere ve titreşime maruz kalacağı anlamına gelmektedir. Ayrıca demiryolu araçlarında kullanılan plastiklerin ateşe tepkisi de önemli rol oynamaktadır. Demiryolunda sert koşullar da oluşabilir. Klemens ve konnektörler, titreşim ve şoklara, aşırı ısıya ve soğuğa maruz kaldıklarında elektriksel bağlantıyı güvenilir şekilde muhafaza etmelidir.

Özellikle demiryolu endüstrisinde kullanıma yönelik tüm Phoenix Contact ürünleri uygun onaylara sahiptir ve gerekli standartları tam olarak karşılar. Bu DIN EN 50155 ve DIN EN 50121 ve DIN EN 45545 demiryolu standartlarına göre belgelenmiştir. Fransa, İspanya, İtalya, Rusya, İngiltere, ABD ve Kanada'da olduğu gibi uluslararası yangın güvenlik standartları da karşılanmaktadır.

Trendeki kablolar toplamda yaklaşık 40 km uzunluğundadır ve çok sayıda bağlantı noktası mevcuttur. Demiryolu uygulamaları için onaylı kablolara monte edilmiş M12 demiryolu konnektörleri, Phoenix Contact E-Shop'tan istenilen uzunlukta sipariş edilebilir. Müşterinin talep ettiği özelliklere göre montajı yapılan ve halojen içermeyen malzemelerle etiketlenen kabloların her biri teslimattan önce elektriksel olarak test edilir.

 

IRIS sertifikası


Phoenix Contact onlarca yıldır demiryolu endüstrisinin güvenilir bir ortağıdır ve demiryolu araçları ile sinyal teknolojisi için elektromekanik ve elektronik bileşenler sunmaktadır. Ürünlerin kalitesi, güvenilirliği, dayanıklılığı ve bulunabilirliği ile geliştirme ve üretim süreci boyunca gerçekleştirilen düzenli kontroller şirketin ürün politikasının temelini oluşturur. Bu, IRIS sertifikası ve karşılanmakta olan çok sayıdaki demiryolu endüstrisi standardı ile de kanıtlanmaktadır.



WEBINAR:  PTFIX Dağıtım Blokları | Phoenix Contact | Sevgi Başak Gürsoy



Kaynak:
 
     

                                                        

                   


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar