elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Okyanus Temizleme Sistemi Çalışmaya Başladı

Okyanustaki plastikleri temizlemek için tasarlanan dev sistem Büyük Pasifik’teki çöpleri toplamak için San Francisco Körfezi’nden ayrıldı. U şekline sahip sistem iki hafta test edilecek.



A- A+
28.09.2018 tarihli yazı 6172 kez okunmuştur.
Okyanustaki plastik çöpleri temizlemek için dev bir okyanuz temizleme sistemi tasarlandı. Denemelerin yaklaşık iki hafta süreceği sistem Büyük Pasifik’teki plastikleri toplamak için San Francisco Körfezi’nden ayrıldı. Ekibin hedefleri doğrultusunda denemeler gerçekleştirilecek. Herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda ise sistem kıyıya çekilip çıkarılarak karşılaşılan zorlukların üstesinden gelinmesi planlandı.

Yatırımcılardan 31.5 milyon dolardan fazla fon alan okyanus temizleme sistemi, rüzgar ve dalgalar tarafından hareket ettiriliyor, 600 metre uzunluğunda ve U şeklinde yüzer bir bariyerden oluşuyor. Sistem bariyerin altından veya üstünden dışarı çıkmasına izin vermeden çöpleri toplar.  Plastikler akıntı ve rüzgarla itildiği için sistem plastiklerden hızlı hareket ettiği zaman plastiklerin toplanmasını sağlar. Şekli nedeniyle, toplanan atıkları altı haftada bir kez gemiler tarafından alınabilecek.

 
Sistemin plastiklerden daha hızlı hareket etmesi, rüzgar veya dalga yönü değişiminde de sistemin kendisini plastiğe bakacak biçimde konumlandırması, sistemin genişliğinin ise plastiğin tutulup saklanması için istenen boyutlarda olması isteniyor. Araştırmacıların önceliği, sistemin okyanus koşullarına dayanımı ve hasar oluşumunun gözlenmemesidir. Denemeler sonucunda oluşan hasarların şiddeti gözlemlenerek bu durumun karada veya denizde düzeltilip düzeltilemeyeceği incelenecek.
 
Sistemin U şeklinde olmasının sebebi, sistemin şeklini koruyarak ters çevrilmesinin engellenmek istenmesidir. Bunun sağlanması için, Maersk Launcher ve Megamaid  sistemi kapama hatları ile iç kısmından birbirine bağladı.



 
Sistem Kapama Hatlarının Bağlanması

Sistemde yer alan güneş enerjili ve uydu bağlantılı sensörler, kameralar ve navigasyon ışıkları cihazın konumunu bildirir. Böylece deniz trafiği konusunda bilgi akışı sağlanmış olur. Aynı zamanda sistem performansı hakkında çalışma ekibine de bilgi sağlar.

Sistemi tasarlayan proje verilerine göre, okyanusta beş trilyondan fazla plastik var. Bu plastiklerin de 1.8 trilyonu Büyük Pasifik’te yüzüyor. Hiçbirşey yapılmazsa, 2030 yılına kadar 200 kilogram kareye kadar plastik içermesi tahmin ediliyor. Deniz tekneleri ve ağlar ile okyanusları temizlemek binlerce yıl alacak ve onlarca milyar dolar harcanacaktır. 60 adet okyanus temizleme sisteminin kullanıma girmesiyle Büyük Pasifik’teki çöplerin %50’sinin beş yıl içerisinde temizlenmesi bekleniyor.

 
Kaynak:

Theoceancleanup
Fortune
Theengineer.co.uk
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.