elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Metrobüs Rüzgarı ile Elektrik Üretilecek

Genç bir mühendisin projesi ile metrobüs rüzgarı kullanılarak elektrik enerjisi üretilecek. Metrobüs rüzgarı ile üretilen enerjinin, binlerce evin enerji ihtiyacını karşılayabileceği belirtiliyor.



A- A+
11.06.2018 tarihli yazı 7021 kez okunmuştur.
İş için her gün Kadıköy’den Yenibosna’ya giden genç bir mühendis Kerem Deveci tarafından geliştirilen proje, İstanbul trafiği ile yenilenebilir enerjiyi buluşturuyor. Yeni proje ile günde neredeyse 1 milyon kişinin kullandığı metrobüslerin, geçişi esnasında oluşan hava akımının enerji üretiminde kullanılması hedefleniyor.
 

Metrobüs Rüzgarı ile Enerji Üretmek Verimli mi?

Topkapı İstasyonu’nda testleri yapılan sistem, metrobüsün geçişi sırasında rüzgarı yakalayarak elektrik enerjisi üretmeyi başardı. Rüzgarı yakalamak için çift şeridin ortasına koyulan türbinler, hem geliş hem de gidiş sırasında rüzgarı yakalayarak elektrik enerjisi üretebildi. Alınan sonuçların ardından 1 kilometrelik hat boyunca 300 bin türbin koyulması planlanıyor. Bu türbinler ile yaklaşık 20 bin hanenin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanabileceği belirtiliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Yerli HES Türbini Üretildi

Projenin gelişimi ile Kerem Deveci: “ENLİL isimli projemizin ortaya çıkışı Metrobüs kullanırken oldu. Araç kapılarının yanında bulunan acil tahliye vana kapaklarının, yan yana geçen araçların ürettiği rüzgâr ile havalandığını gördüm. Buradaki rüzgâr ile enerji üretilebilir fikri böyle doğdu. Türk Patent Enstitüsü’nden faydalı model belgemi aldım. Ardından İTÜ Çekirdek sürecine kabul edildim. İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne dilekçe vererek türbinimizin saha testleri için izin istedik. Kurumun vizyoner ve yenilikçi yönetimi teklifimizi kabul ederek Topkapı Durağı’ndaki bir alanı laboratuvar olarak bize verdi. Sonuç başarılı oldu” dedi.



Yorum:
Proje bazı soruları da beraberinde getiriyor. Metrobüsün geçişi sırasında yaşanacak olan hava sıkışması, sürtünme direncini artıracaktır. Dolayısıyla termodinamik yasalarını da göz önünde bulundurduğumuzda, aslında atık enerji hasadı yapan sistemin, atık enerjiyi artırdığını söyleyebiliriz.

Sizlerin bu konu hakkında görüşü nedir? Yorumlarınızı bekliyoruz!


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.