elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA Yeryüzünde İlk Defa Yıldız Tozu Oluşturdu

Bilim adamları evreni çözmeye çalışıyor. Bunun için CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi), NASA, MIT ve bir çok önemli bilim merkezlerinin bu yönde çeşitli çalışmaları var. Bu çalışmalardan biri de yıldızların tam olarak nasıl oluştuğunu anlamak. NASA bu konuda önemli bir adım attı. Laboratuvar ortamında ilk defa bir yıldız tozu oluşturmayı başardı. Haberinde detayları yazımızın devamında.



A- A+
19.05.2014 tarihli yazı 7153 kez okunmuştur.
Evren çok büyük. Gittikçe de büyümeye devam ediyor. Bu büyük evrende çözmek istediğimiz gök cisimlerinden biri de yıldızlar. Bir yıldızın nasıl oluştuğunu henüz tam olarak bilmiyoruz. Ancak bu konuda bir çok teori var. Bilim adamları bunu öğrenmek için çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Ancak NASA’dan bu konuda güzel bir haber geldi. NASA’nın California eyaletindeki Ames Araştırma Merkezi’ndeki bilim adamları laboratuvar ortamında ilk defa yıldız tozu oluşturmayı başardılar.
 



► İlginizi Çekebilir:  NASA'dan Uzay Tozlarına Yeni Çözüm


Aslında oluşturulan bu tozlar ölmeye yakın dev kızıl bir yıldızın dış atmosferinde bulunan tozlardan. Uzayda milyonlarca yıl boyunca, yıldızlar arası tozlar bir araya geliyor ve bir nebulaya dönüşüyor. Daha sonra da nebulalarda meydana gelen çeşitli reaksiyonlar sayesinde gezegenler ve yıldızlara dönüşüyor. NASA’nın amacı bir yıldız veya gezegen oluşturmak değil. Geçen 14 milyar yılda evrenin nasıl oluştuğunu, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin nasıl meydana geldiğini anlamak.

 

Peki Yıldız Tozu Nasıl Oluşturuldu?

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’ndeki Kozmik Simülasyon Odası’nda yüksek oranda derin uzaydaki koşullar oluşturuldu. Bu koşulda ölmek üzere olan bir yıldızın sıcaklığı ortalama 100 Kelvin (-173 oC) ve atmosferi milyonlarca ultraviyole radyasyona maruz kalıyor. Bilim adamları laboratuvarda bu ortamı oluşturduktan sonra buraya küçük hidrokarbon molekülleri enjekte ettiler ve kimyasal süreci izlediler. Bu süreç içerisinde hidrokarbon moleküllerinin ölen yıldızlar tarafından oluşturulan katı toz taneciklerine dönüştüğünü gözlemlediler.
 


Deney tamamlandıktan sonra bu oluşturulan tozlar yukarıda görülen resimdeki gibi Ames’in elektron mikroskobunda incelendi. Bilim adamları toz taneciklerinin  10 nanometrelik tozlardan 1.5 mikrometre çapında bir sürü tozların oluştuğunu gözlemlediler.

Bu olay, evreni ve yıldızları anlamamıza ileride çok  katkı sağlayacak gibi görünüyor. Çünkü uzay derinliklerindeki bu yıldızlara günümüz teknolojisi ile ulaşmak çok zor. Bilim merkezlerinde uzay ortamı oluşturulup gök cisimlerinin parçalarını, datalarını elde etmek çok önemli bir olay. Artık bu şekilde belki de birçok yıldız veya gök cisminin parçaları ve tozları dünya üzerinde laboratuvar ortamında üretilip incelenerek evreni anlamaya çalışacağız.


Kaynak:


► extremetech.com

 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.