elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mikrodalga Sinyallerden Elektrik Enerjisi Üretildi

Güneş panellerinden elektrik enerjisi üretildiği gibi artık mikrodalga sinyallerden de elektrik enerjisi üretilebilecek. Bir grup araştırmacı metamateryaller sayesinde elektromanyetik radyasyonları çekerek elektrik enerjisi elde eden bir devre tasarladı. Detayları yazımızın devamında.



A- A+
13.11.2013 tarihli yazı 18727 kez okunmuştur.
ABD’nin Duke Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı mikrodalga sinyallerini kullanarak elektrik enerjisi üreten bir devre tasarladı.

Araştırmacı grubu, dizayn ettikleri devrede  uydu sinyalleri, ses sinyalleri veya Wi-Fi sinyalleri gibi elektromanyetik radyasyon yayan birçok kaynaktan yararlanarak, elektrik enerjisi üretebilen bir devre yaptıklarını belirttiler.


 
 
Devrenin tasarımında metamateryaller kullanıldı. Bu malzemeler, elektromanyetik radyasyonları yakalayarak aynen güneş panellerinin yaptığı gibi elektrik enerjisi elde ediyor.

Fiberglaslar ve bakır iletkenler kullanılarak tasarlanan devre, mikrodalgaları 7.3V’a dönüştürüyor. Bu güç,  5V’luk güce ihtiyaç duyan bir USB şarj aletiyle eşdeğerde.

Bu devreyi Duke Üniversitesi’nde mühendislik okuyan öğrencilerden Allen Hawkes, Alexander Katko ve baş araştırmacı Steven Cummer tasarladı.
 

 
 

► İlginizi Çekebilir: Mikrodalga Filtreler

 
Allen Hawkes yaptığı açıklamada “Başarabileceğimiz en yüksek enerji verimine ulaşmayı hedefliyorduk. Önceleri %6-10 arasında aralığında bir enerji verimliliği elde ediyorduk ancak yaptığımız çalışmalar sonucunda bu verimi  %37’ye çıkarttık. Bu oran, güneş panellerinde elde edilen verimle rekabet edebilecek düzeyde.” dedi.

Bu tasarım, gelecekte  uydu, ses veya Wi-Fi sinyallerinden yararlanılarak elektrik enerjisi elde etmek için kullanılabilir. Örneğin evinizde odanızın tavanını metamateryallerle kaplatarak bu sistemi kurduğunuzda, evinizdeki Wi-Fi sinyallerinden elde ettiğiniz elektrik ile telefonunuzu şarj edebilirsiniz.
 
 

Kaynak:


►sciencedaily.com

 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.