Mersin’de İlk Güneş Kulesi Kuruldu
Güneş enerjisi sektöründeki gelişmeler giderek artmakta bununla birlikte son günlerde enerji sektörüne damgasını vuran bir gelişme yaşandı. Türkiye'de ilk defa kule tipi yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santrali yerli bir firma tarafından kuruldu.
20.04.2013 tarihli yazı 22245 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz günlerde Mersin’e yerli bir firma tarafından kurulduğu açıklanan Türkiye’nin ilk kule tipi yoğunlaştırılmış güneş santrali(CSP) enerji sektöründe büyük bir yankı uyandırdı. Toplamda 5 MW kurulu güce sahip olan ve 1500 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan bu tipteki güneş santralleri dünyada oldukça nadir bulunmakta. 50 milyon dolara mal olan proje Türk bir şirket tarafından kuruldu.
Mersin'deki santralden görüntüler
Ülkemiz açısından oldukça sevindirici ve önemli olan bu gelişme Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretiminde diğer yatırımcılara ışık tutacak gibi gözükmekte.Projeye imza atan Greenway firması kurucu ortağı Serdar Erturan yaptığı açıklamada projenin Türk mühendisler tarafından TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) desteğiyle 2005 yılından bu yana yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda gerçekleştirildiğini bildirdi. Peki yoğunlaştırılmış güneş enerji santrali nedir? Nasıl çalışır?
California Mojave çölünde yoğunlaştırmalı güneş santralinden bir görüntü
Yoğunlaştırmalı Güneş Enerji Santralleri(CSP)
Güneş enerjisi kullanımının arttığı son dönemlerde yeni sistem ve teknolojiler giderek gelişmektedir. Bu teknoloji ürünlerinden bir tanesi de yoğunlaştırılmış güneş enerji ve güç santralleridir (Concentrated Solar Power). Bu tip santrallerin çalışma mantığı oldukça basittir. Güneşten gelen ışınlar özel olarak üretilmiş kompozit ve ayna karakterli düzlemsel kollektörlere yansır. Burada meydana gelen büyük ısılar sisteme yerleştirilen borulardaki su veya sıvıyı yüksek sıcaklıklara ulaştırır .Yüksek ısının sonucu olarak kızgın buhar elde edilir, bu buhar türbinlere, daha sonra da jeneratörlere gönderilerek elektrik üretilir. Bu şekilde elektrik üretmenin oldukça çeşitli sistemleri vardır,fakat Türkiye’ de kurulan güneş enerji kulesi (güç kulesi) dir.
İspanya'da bulunan ve geniş bir alana yayılmış kule tipi güneş santralleri
Güneş Enerji Kulesi (Güç Kulesi) Nasıl Çalışır ?
Güç kulesi olarak da bilinen bu sistem birbirinden farklı aynalar kullanılarak güneş ışınlarını yüksek bir kulenin tepesindeki tek bir alıcıya odaklar. Kulenin tepesindeki alıcıya bağlı tüpler yoğunlaştırılmış güneş ışınlarını toplayıp içerideki sıvıyı büyük bir sıcaklığa ulaştırır. Güneş ışığını tek bir noktaya odaklayan prototip santraller güneşin yoğunluğunu yaklaşık 1000 kat artırabilir. Bu da daha fazla ısı oluşturur ve daha fazla elektrik üretebilir.
Kaynak
► www.energyworld.com.tr
► www.unienerji.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.