elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Havadan İçme Suyu Üreten Billboards

Dünyada içme suyu kaynakları tehlike altında. Evet bunu gördüğünüz reklam panosu aslında içme suyu üretiyor! Tabiat insanoğlunun onu incitmesine daha fazla dayanamayacağının sinyallerini veriyorken yeni bir mühendislik ürünü farkını ortaya koyuyor. Teknoloji sayesinde kurak bölgelerde Havadan İçme Suyu elde ediliyor.



A- A+
09.08.2013 tarihli yazı 16530 kez okunmuştur.
Genellikle reklam panoları parlak ışıkları ve mükemmel görüntüleriyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Sönük reklamlar yaparsa da boşuna gökyüzünü kaplayabiliyor. Ama Lima’da Peru Çölü’ nün tam ortasında bir billboard var ki burada durum biraz farklı. Bu reklam panosu havadan içme suyu oluşturmaktan başka bir iş yapamaz hale getirilmiş.
 


Bu bölgede çok fazla temiz su eksikliği yaşanıyor hem de çok az yağmur yağıyor. Atmosferik nem oranı ise %98. Bölgedeki yerel University of Engineering and Technology (UTEC), Mayo DraftFCB ajansıyla iş birliği yaparak bu görkemli reklam panosunu  yapmaya karar vermiş. Jeneratörler havadaki nemi çekiyor ve günlük 100 litrelik temiz suya çeviriyor ve suyu da tanklara stokluyor.

2012 Aralık ayında yapılmış yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki bu pano, trafiği yoğun olan Panamericana Sur karayolunun sahile giden  89.5 kilometresi  üzerinde bulunuyor.


 

 

Nasıl Üretim Yapıyor?


Billboard, elektrikle beslenen beş tane su jeneratörü var ve ters osmoz süreciyle nemi suya dönüştürüyor. Böylece Bujama kendindeki reklam yüklü bu pano aslına bakarsanız içme suyuyla dolu. (Sanırım böyle bahsetmek çok daha değerli.) %100 saf su için çalışan her bir tank 20 litre sıvıyı üretme ve saklama kapasitesine sahip.
 


Mayo DraftFCB deki kreatif direktörü Alejandro Aponte : “ Bu billboard ayda binlerce litre içme suyu üretüyor binlerce aile, komşu bölgedekiler ve yoldan gelip geçenler bundan faydalanıyor. Projemiz  teknolojiyi  sosyal etkisi olan bir kampanyaya dönüştürmüştür.” diyerek yatırımlarıyla ne kadar gurur duyduğunu açıklamıştır.
 


Aynı zamanda bu proje, üniversitenin reklamını yaparak öğrencilerinin işe alımını da nasıl kolaylaştırıyor orasını siz düşünün. Ülkemizdeki üniversitelerde de bu gibi çalışmaların hızlanmasını umuyoruz. Örneğin, her üniversite sadece kendi bölgesindeki doğal sorunlara çözüm oluşturacak projeler sunsa hem öğrenci motivasyonu yüksek tutulsa, hem de ülke kalkınsa nasıl mükemmel olacağını varın siz düşünün… Okuduğunuz üniversitelerde bu gibi sorunlar  gözünüze çarpmış olabilir veya çözüm hakkında fikriniz olabilir bunları üniversite bünyesine iletmekten çekinmemek gerekiyor.  
 

 
Suyun kıymetini bilelim. Temiz ve sağlıklı su kullanımıyla sağlıklı ömürler dileriz...




Kaynak : 

welldonestuff

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.