elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hamam Böceği Robot |
Robot Cram

Teknolojinin doğanın işleyişini rehber edindiği biyomimetik bilimi ile yüksek kabiliyetli robotlar geliştiriliyor. Araştırmacılara ilham kaynağı olan canlı bu sefer hamam böcekleri oldu. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
17.02.2016 tarihli yazı 6728 kez okunmuştur.
Hamam böceklerinin fiziksel en önemli özellikleri sıkışma dayanımlarının çok yüksek olmasıdır. Bu böcekler, kendi ağırlıklarının 900 katına kadar daynabilmekte ve yüksekliklerinin 4'te 3'üne kadar sıkıştırılabilmektedirler. Berkeley Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, hamam böceklerinin hareket mekanizmalarını araştırarak, ufak yerlerden geçebilecek Robot Cram'ı geliştirdi.

 
Araştırmacılar, hamam böceklerindeki bu sıkışma ve dayanım özelliklerini kameralarla gözlemleyerek özel bir kabuk ürettiler. Geliştirilen Robot Cram, hamam böcekleri kadar olmasa da kendi boyutunun %54'üne kadar inebiliyor ve ufak yerlerden geçebiliyor. Prototip model şu anda on board batarya dahil 46 gram ağırlığında, 1 saat kesintisiz çalışabiliyor ve yaklaşık 100$'a üretilebiliyor. Diğer ekipmanların eklenmesi ve geliştirme sürecinin tamamlanmasıyla robotun üretim maliyeti olarak 10$'lık hedef koyulmuş durumda.
 

 
Kamera, mikrofon ve sensörlerle donatılması ile deprem, yangın gibi felaketlerde hamam böceği robotlar gözlem için arama kurtarma ekiplerine yardımcı olabilecek.
 


Kaynak:

thenational.ae

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.