elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ford Fusion Hybrid |
Otomatik Araştırma Aracı

Amerikan otomobil devi Ford, yeni teknolojileri ile ürettiği otomobilleri donatmaya devam ediyor. Yeni çıkarttığı Fusion modeli, hibrit bir motora sahip. Ancak geliştirilen asıl teknoloji ise aracın etrafında bulunan LİDAR isimli sensör sistemi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
17.12.2013 tarihli yazı 9788 kez okunmuştur.
Teknoloji ile birlikte gelişen otomobillere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Ford Motor Company, LİDAR sensör sistemli yeni araştırma aracını tanıttı. Aracın çatısında konumlu olan sistem sayesinde otomobil etrafta gördüğü her şeyi, insanları ve hareketli vücutları bile, 3-D ortama aktarıyor. 

Şirket, geliştirdiği bu araç teknolojisi ile birçok araştırmalarını gerçekleştireceğini belirtiyor. Bir nevi radar olarak görülen sistem, çok daha gelişmiş bir seviyede. Aracın çatısında bulunan LİDAR sistemi, bu teknolojinin kalbi. Ayrıca projeye Michigan Üniversitesi araştırma görevlileri de destek vermiş. 



 


Elektrikli otomobiller ve yakıt  tasarrufu konusunda ise firma yetkilileri, geleceğin teknolojileri için proje kaynağı olacak olan bu iki konu hakkında birçok araştırma verisini geliştirdikleri bu yeni otomatik araştırma aracı ile elde edeceklerini belirtiyorlar. 

Otomatik veya otonom sürüş ise otomotiv endüstrisinin yeni göz bebeği. Her geçen gün içerisinde trafikte artan araç sayısına bağlı olarak gelecekte otonom sürüş sistemlerinin kaçınılmaz olacağını belirten Ford grubu başkan yardımcısı Raj Nair, teknolojilerini bu konu üzerinden de geliştirmekte olduklarını sözlerine ekliyor. 

 

Trafik, yakıt tüketimi, egzoz emisyonları gibi sorunları otomatikleştirilmiş sistemlerle aşmaya çalışan Ford, bu otomatikleşmeyi tamamen insansız bir sistem olarak tanımlamıyor. Aksine, geliştirilen sistemler sürücüye yardımcı olan ve geleceği öngörülebilir hale getiren fonksiyondalar. 

Bu doğrultuda geliştirilen araştırma aracına internet bağlantısı ve LİDAR sensör sistemi kurulmuş. Bu sensör sistemi ile gerçek zamanlı olarak sürücünün görüş açısından çok daha geniş bir alanı gözler önüne sererken, sürücüye sıkışık şehir içi trafiği sırasında GPS ile yardımcı olarak zaman ve yakıt kazancı sağlıyor. 

 


Otobanlarda hız kontrolü de sağlayan sistem, yeni jenerasyon hız sabitleyiciler ile tam uyum sağlıyor. Yol koşullarını topografi ile değerlendirerek ve internetten sağladığı hız sınırı bilgisini de yorumlayarak hem kurallara uyum sağlanıyor hem de aracın motor devrini sabit tutarak yakıt tasarrufu sağlıyor. Raporlara göre test aracı ile %5’lik bir tasarruf sağlanmış ancak bu miktar kullanıma göre arttırılabilir. 
 

 

► İlginizi Çekebilir: Otonom Araçlar Nedir?


Yeni EcoBoost motoru ile Ford, kompakt ve hafif bir motoru araştırma aracına eklemiş ve en ekonomik araçlardan biri olması için de araca özel sistemler geliştirmiş. Otomatik motor çalıştırma ve durdurma fonksiyonu da araçta mevcut. Motorun durumu ile ilgili bilgi de araç bilgisayarı ekranından görülebiliyor. 


Ford yetkilileri, geliştirdikleri bu araştırma aracıyla geleceğin otomobil teknolojileri hakkında geliştirmeler sağlayacak. Bundan sonra ise yeni hedeflerinin aynı sistemi bir elektrikli araç üzerinde kurmak olduğunu belirtiyorlar. Gelişmeleri ise zaman gösterecek. 




Kaynak: 

► Ford Corporate News
► Clean Technica


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.