Ford Fusion Hybrid |
Otomatik Araştırma Aracı
Amerikan otomobil devi Ford, yeni teknolojileri ile ürettiği otomobilleri donatmaya devam ediyor. Yeni çıkarttığı Fusion modeli, hibrit bir motora sahip. Ancak geliştirilen asıl teknoloji ise aracın etrafında bulunan LİDAR isimli sensör sistemi. Ayrıntılar haberimizde.
17.12.2013 tarihli yazı 8009 kez okunmuştur.
Teknoloji ile birlikte gelişen otomobillere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Ford Motor Company, LİDAR sensör sistemli yeni araştırma aracını tanıttı. Aracın çatısında konumlu olan sistem sayesinde otomobil etrafta gördüğü her şeyi, insanları ve hareketli vücutları bile, 3-D ortama aktarıyor.
Şirket, geliştirdiği bu araç teknolojisi ile birçok araştırmalarını gerçekleştireceğini belirtiyor. Bir nevi radar olarak görülen sistem, çok daha gelişmiş bir seviyede. Aracın çatısında bulunan LİDAR sistemi, bu teknolojinin kalbi. Ayrıca projeye Michigan Üniversitesi araştırma görevlileri de destek vermiş.
Şirket, geliştirdiği bu araç teknolojisi ile birçok araştırmalarını gerçekleştireceğini belirtiyor. Bir nevi radar olarak görülen sistem, çok daha gelişmiş bir seviyede. Aracın çatısında bulunan LİDAR sistemi, bu teknolojinin kalbi. Ayrıca projeye Michigan Üniversitesi araştırma görevlileri de destek vermiş.

► İlginizi Çekebilir: Bosch Otomatik Park Sistemi | Otomobiller Akıllı Telefonlar ile Park Edilebilecek
Elektrikli otomobiller ve yakıt tasarrufu konusunda ise firma yetkilileri, geleceğin teknolojileri için proje kaynağı olacak olan bu iki konu hakkında birçok araştırma verisini geliştirdikleri bu yeni otomatik araştırma aracı ile elde edeceklerini belirtiyorlar.
Otomatik veya otonom sürüş ise otomotiv endüstrisinin yeni göz bebeği. Her geçen gün içerisinde trafikte artan araç sayısına bağlı olarak gelecekte otonom sürüş sistemlerinin kaçınılmaz olacağını belirten Ford grubu başkan yardımcısı Raj Nair, teknolojilerini bu konu üzerinden de geliştirmekte olduklarını sözlerine ekliyor.

Trafik, yakıt tüketimi, egzoz emisyonları gibi sorunları otomatikleştirilmiş sistemlerle aşmaya çalışan Ford, bu otomatikleşmeyi tamamen insansız bir sistem olarak tanımlamıyor. Aksine, geliştirilen sistemler sürücüye yardımcı olan ve geleceği öngörülebilir hale getiren fonksiyondalar.
Bu doğrultuda geliştirilen araştırma aracına internet bağlantısı ve LİDAR sensör sistemi kurulmuş. Bu sensör sistemi ile gerçek zamanlı olarak sürücünün görüş açısından çok daha geniş bir alanı gözler önüne sererken, sürücüye sıkışık şehir içi trafiği sırasında GPS ile yardımcı olarak zaman ve yakıt kazancı sağlıyor.

Otobanlarda hız kontrolü de sağlayan sistem, yeni jenerasyon hız sabitleyiciler ile tam uyum sağlıyor. Yol koşullarını topografi ile değerlendirerek ve internetten sağladığı hız sınırı bilgisini de yorumlayarak hem kurallara uyum sağlanıyor hem de aracın motor devrini sabit tutarak yakıt tasarrufu sağlıyor. Raporlara göre test aracı ile %5’lik bir tasarruf sağlanmış ancak bu miktar kullanıma göre arttırılabilir.

► İlginizi Çekebilir: Otonom Araçlar Nedir?
Yeni EcoBoost motoru ile Ford, kompakt ve hafif bir motoru araştırma aracına eklemiş ve en ekonomik araçlardan biri olması için de araca özel sistemler geliştirmiş. Otomatik motor çalıştırma ve durdurma fonksiyonu da araçta mevcut. Motorun durumu ile ilgili bilgi de araç bilgisayarı ekranından görülebiliyor.

Ford yetkilileri, geliştirdikleri bu araştırma aracıyla geleceğin otomobil teknolojileri hakkında geliştirmeler sağlayacak. Bundan sonra ise yeni hedeflerinin aynı sistemi bir elektrikli araç üzerinde kurmak olduğunu belirtiyorlar. Gelişmeleri ise zaman gösterecek.
Kaynak:
► Ford Corporate News
► Clean Technica
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.