elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Falcon 9 Roketi Fırlatıldı

SpaceX’in en çok bilinen roketlerinden Falcon 9, Block 5 adı verilen yeni revizyon modeli ile yeniden güncelledi. Son nesil Falcon 9 roketi, yapılan testlerin ardından başarılı bir şekilde fırlatıldı.



A- A+
13.05.2018 tarihli yazı 5887 kez okunmuştur.
 
Falcon 9 Block 5 modeli, teknik açıdan şirketin diğer roketlerinden daha üstün özelliklere sahip. Roketlerde kullanılan Merlin motoru gücünün yüzde 10 artırıldığı bu modelde, yaklaşık 862 kg’lık itiş gücüne ulaşıldı. Ayrıca 2016 yılında başarısızlıkla sonuçlanan fırlatmadan sonra, tekrar aynı sorunu yaşamamak için yakıt tanklarında yeniliğe gidildi. Roketin yakıt tankları kompozit yapıda yapılarak, daha sağlam hale getirildi.
 

Falcon 9 Roketi 10 Kez Kullanılabilir Olacak

Falcon 9 roketin en büyük yeniliği ise tekrar fırlatılabilme konusunda yaşanacak. Space X uzaya gönderdiği roketleri tekrar kullanarak maliyet avantajı sağlıyor. Ancak fırlatılan roketi tekrar kullanma durumu sadece 2 kere ile sınırlı. Block 5 modelinde ise tekrar fırlatılabilme sayısını 10’a kadar çıkarmayı planlıyor. Geliştirilme çalışmalarının ardından ise 100 kez tekrar kullanılabilir hale getirilmesi hedefleniyor.
 

Fırlatılşı 1 gün ertelenen roket, Kennedy Uzay Merkezi‘nde yapılan kalkışta, Bangladeş‘in ilk yüksek irtifa iletişim uydusu Bangabandhu-1‘i alçak dünya yörüngesine çıkarttı. Roket, görevini başarılı bir şekilde yerini getirdi.

Space X’in gelecek hedeflerinde ise Big Falcon Rocket (BFR) roketi bulunuyor. Raptor motorlarıyla çalışan BFR, yaklaşık 5.5 milyon kg’lık itme gücüne sahip olacak. Bu roket ile Mars çalışmaları hedefleniyor.

Aşağıdaki video ile fırlatılma anını izleyebilirsiniz.

 

Kaynak:

►Engadget
 
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.