elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji Sızıntılarına Artık Nokta Koyuluyor

Kassel’de sürdürülebilir bina araştırmaları üzerine yoğunlaşan bir merkezdeyiz. İç mekân havalandırma sistemi enerji tasarrufu sağlayan bir algoritma ile çalışıyor. Sistem hava durumunu önceden öngörerek klimaların çalışması için en uygun zamanı ayarlayabiliyor. Ayrıca doğal havalandırma ve güneş enerjisi için uygun anı hesaplayarak enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı oluyor.



A- A+
21.09.2012 tarihli yazı 9943 kez okunmuştur.
Nasıl ki arızalı bir musluktan su sızıntısı meydana gelirse elektronik cihazlarımızdan da enerji sızıntısı meydana gelir. Kullansak ta kullanmasakta… Bunları kapatabilirsek elektrik faturamızın önemli bir kısmından kurtulabiliriz. Bu programda göreceğimiz gibi geleceğin cihazları daha az enerji harcıyor olacak. Öncelikle, gelin hep beraber akıllı klima sistemiyle faturalarımızı nasıl aşağıya çekebiliriz ona bir göz atalım.
 
Kassel’de sürdürülebilir bina araştırmaları üzerine yoğunlaşan bir merkezin iç mekân havalandırma sistemi enerji tasarrufu sağlayan bir algoritma ile çalışıyor. Sistem hava durumunu önceden tahmin ederek klimaların çalışması için en uygun zamanı ayarlayabiliyor. Ayrıca doğal havalandırma ve güneş enerjisi için uygun anı hesaplayarak enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı oluyor.
 
Girit Teknik Üniversitesi’nden Dimitrios Rovas sistemi bize şöyle açıklıyor: “Varsayalım ki bu binaya sahibiz ve şiddetli bir rüzgâr var. Biliyoruz ki bazı odalar diğerlerine oranla daha hızlı ısınacaktır. Çünkü dışarıya verilen ısı kaybı daha az olur. Bizim sistemimiz herhangi bir odanın ya da belirli bir alanın daha fazla ısıya ihtiyaç olup olmadığını tahmin ederek  çalışır. Hatta mümkünse güneş pillerini kullanarak enerji tasarrufu sağlar.
 




Mekanizma her odada bulunan sensörler yardımıyla ısıyı, nemi, karbondioksit oranını ve mevcut insan sayısını hesaplayabiliyor. Ayrıca sisteme girilebilen çalışma çizelgeleriyle hangi odanın ne zaman kullanılacağı ayarlanabilir. Bu yöntemle ihtiyacınız olan konfora minimum enerji harcayarak ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz.
 
Bu akıllı algoritma sistemi Avrupa Birliği destekli. Proje 5 ülkenin araştırmacıları tarafından geliştiriliyor.
 
Yenilebilir enerjiler üzerine çalışan Juan Santiago: “Bu binada yaptığımız, simülasyon tekniğiyle yarın oluşabilecek hava durumu olasılıklarına göre ölçüm yapmak. Bunun sayesinde daha fazla enerji tasarrufu sağlamak ve kullanıcılara daha konforlu bir yaşam sunmaktır.”
 

Bulut Bilişim’ de İşin İçinde…

 
Simülasyon programı bulut bilişim teknolojisiyle çalışıyor. Böylece sistem çevrim içi bilgi dağıtımı sayesinde basit cihazlarla işletilebilir.
 
Santiago sistemin basit ve kolay anlaşılır olduğunu ifade etti: “Buradakine benzer ufak bir bilgisayar ile bütün binayı yönetebiliyoruz. Bulut bilişim sayesinde sinyal ana sisteme ulaşıyor. Ardından binaya geri gönderiliyor.”
 

Akıllı Telefonlar ve Tabletlerle Manuel Olarak Kontrol Edilebilir…

 
Kullanıcılar manuel olarak herhangi bir şeyi değiştirmek istediklerinde akıllı telefonlarını ya da tablet bilgisayarlarını kullanarak bir internet ara yüzü yardımıyla işlemlerini rahatça yapabiliyor.
 

Kontrol Cihazlarında Enerji Kaybı Çok Düşük

 
Bir diğer Avrupa projesi enerji emici vampirler olarak adlandırılan cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik cihazların uyku modu. Sadece Avrupa’da bu yolla kaybedilen enerji Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Portekiz’in toplam enerji tüketimi kadar.


Teknolojinin Kalbi Bu Noktada Atıyor…

 
Nano-teknoloji alanında araştırmacı olan Kirsten Moselund yeni nesil tranzistörleri geliştirmek için yapılan çalışmalardan bahsediyor: “Tranzistörler bütün elektronik devrelerde bulunur. Bugün bu tranzistörler ile ilgili en önemli mesele enerji sızıntısına yol açması. Yani, çalışmasalar dahi elektrik harcıyorlar. Bu şekilde çok fazla elektrik hiçbir şey kullanmadan harcanıyor. Biz burada tünel etkili tranzistör dediğimiz yeni bir tranzistör türü için çalışıyoruz. Bunun sayesinde enerji kaybı problemini kısmen çözebileceğimizi umuyorum. Eski teknolojiye oranla kullanılmayan cihazların, daha az enerji harcamasını sağlayabilecek bir teknoloji.”
  
Tranzistörler musluk gibi çalışır. Akış hızını belirler. Yapılan çalışmalara göre gelecek nesiller tünel etkili tranzistörler yardımıyla daha az voltajla maksimum verimli enerjiyi elde edebilecek. Bilim adamlarını zorlayan en büyük problem ise silisyum ile silisyum-germanyum elementlerini yarı iletkenli nano tellerle başarılı bir şekilde birleştirmek.
 
Zürih’te bulunan araştırmacı Mattias Borg: “Wafer olarak adlandırılan silikon diski reaktörün arkasına koyuyoruz. Daha sonra nano telleri bu silikon disk üzerine yerleştiriyoruz. Bu yapıyı kullanarak iki ayrı materyali birleştiriyoruz. Bu şekilde yeni bir tranzistör modeli oluşturarak daha az enerji ile eski model tranzistörlerdeki akım hızına ulaşabiliyoruz.”
 

Amaç bilgisayar yongalarının enerji harcamalarını yüzde doksan oranında azaltmak. Bekleme modunda ise neredeyse sıfır enerji kaybına ulaşmak.

 
Bu verimlilik ile birçok elektronik aletin şarj edilmesi gerekmeyecek. Gereken enerjiyi basit bir şekilde çevreden elde edebilecekler. İnceliği ve esnekliği ile enerjisini kendi kendine üreten cihazlar sağlık, iletişim ve güvenlik alanında çığır açacak.
 
 
KAYNAK:

http://www.pebble-fp7.eu/

http://www.steeper-project.org/
Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.