elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Endüstriyel Buhar Türbinleri |
TURLOOP

TURLOOP, buhar türbinleri için PLC tabanlı bir otomasyon sistemidir. Güç kaynağının kapsamına bağlı olarak, hem kapalı döngü kontrol hem koruma fonksiyonları içerebileceği gibi açık döngü kontrol ve otomasyon görevleri de içerebilir. Bu nedenle hem jeneratörler hem de mekanik sürücüler için kullanılabilir. Tekli veya çoklu ara çekişli türbin sistemleri için uygulamalar gibi çoklu parametrelere sahip kontroller de mümkündür. Detaylar Siemens'ten Sn. Hakan Bacimer'in katkılarıyla...



A- A+
03.09.2016 tarihli yazı 16461 kez okunmuştur.

Açık ve Kapalı Döngü Kontrol ve Koruma Sistemi


Türbin jeneratör setinin ara yüzü olarak kontrol vanasında MOOG pilot vanası ve transmitterler kullanılır. Bunun yanı sıra güvenlik bloğundaki iki solenoid vana ise ani kapama vanası kontrolünde kullanılmaktadır. Bu yüzden aktüatörler üzerinde değişiklik yapmak gereksizdir. Hız ölçümü uygulamaları için mekanik tarafta bir kaç değişiklik yapmak gerekli olabilmektedir.


TURLOOP sistemlerinde temel, geliştirilmiş ve tam geliştirilmiş konfigürasyon seçimleri mevcuttur.



 

TURLOOP Temel Konfigürasyon


TURLOOP Temel Konfigürasyon, elektronik üç kanallı hız ölçümü (SIL3 uygulamaları için uygun) ve üç kanallı aşırı hız koruması ile saf bir türbin kontrolörü olarak tasarlanmıştır.

Sistem bir çalıştırma paneli ile veya mevcut DCS sisteminin Profibus bağlantısı ile kontrol edilebilir.

 

TURLOOP Geliştirilmiş Konfigürasyon


TURLOOP Geliştirilmiş Konfigürasyon ise, elektronik üç kanallı hız ölçümü (SIL3 uygulamaları için uygun), üç kanallı aşırı hız ve aksiyal yatak korumaları ile bir türbin kontrolörü olarak tasarlanmıştır. Ek olarak, ikinci PLC üzerinden daha fazla trip kriteri (düşük yağlama yağı basıncı veya egzoz buhar basıncı gibi) işlenebilir. TURLOOP Temel Konfigürasyonda olduğu gibi bu işlem, bir çalıştırma paneli ile veya mevcut DCS sisteminin Profibus bağlantısı ile gerçekleştirilir. Güvenlik nedenleriyle koruma ve kontrol işlemleri farklı CPU’larda ayrı olarak işlenir.

 

TURLOOP Tam Geliştirilmiş Konfigürasyon


TURLOOP Tam Geliştirilmiş Konfigürasyonu'nda ise, tüm yardımcı sürücülerin açık döngü kontrolünde ve bir başlat/durdur otomasyon sistemine başlangıç ve yükleme cihazı (SLD) uygulanmasında, kapsamlı otomasyon ihtiyaçları için özel olarak tasarlanmıştır.
 

Türbin kontrolörü TURLOOP Temel ve Geliştirilmiş Konfigürasyonda olduğu gibi uygulanmıştır. Türbin koruması için sahada konumlandırılmış üç kanallı I/O ünitesi bulunur ve bu koruma sahadan gelen üç kanal üzerindeki alakalı sinyalleri ve iki kablolu devre üzerindeki analog sinyalleri okumaya hazırdır. Bu metot oldukça detaylıdır ancak aynı anda türbin için en yüksek güvenlik ile mümkün olan en yüksek kullanılabilirliği sağlar. Hız ve şaft pozisyonu ölçüleri için TURLOOP Geliştirilmiş Konfigürasyonda olduğu gibi üç kanallı uygulama bulunur.

TURLOOP Geliştirilmiş Konfigürasyonda olduğu gibi, işlemler bir operatör paneli ile veya mevcut DCS sistemindeki Profibus bağlantısı ile gerçekleştirilir. Tesiste modern bir DCS sistemi yoksa, bağımsız bir çalışma istasyonu (WIN CC) eklenebilir. Güvenlik nedenlerinden dolayı koruma ve kontrol işlemleri farklı CPU’larda ayrı olarak işlenir.


80 yıllık deneyim

SIEMENS’in Nürnberg’teki türbin üreticiliğinden gelen 80 yıllık deneyiminin gücünü alan TURLOOP 15 yıl önce geliştirildi ve o zamandan bu yana yüzlerce orijinal ekipmana ve endüstriyel türbin modernizasyonlarında başarı ile kurulumu sağlandı.

Basit hız kontrollerinden karmaşık açık ve kapalı döngü kontrol görevlerine kadar her alanda TURLOOP türbin kullanıcıları için ideal çözümler sunar.
 

Sistem Bağımsızlığı

Türbin tipinden bağımsız olarak tüm koruma ve kontrol sistemlerinin tasarımı farklı güvenlik gerekliliklerine ve tipik işletme moduna göre seçilebilir.


Açık Platform

Açık platformun ve SIEMENS otomasyon programının standart bileşenlerinin kullanımı ile TURLOOP yüksek derecede esneklik sunar ve bu nedenle ileriki bir tarihte genişletilebilir bir sistemdir.


Donanım ve Yazılım

TURLOOP modüler donanım ve yazılım kullanır. Bu geniş bir uygulama yelpazesi içerisinde maksimum esneklik sunar. Tüm açık ve kapalı döngü kontrol işlemleri ve gerekli koruma fonksiyonları arasından seçim yapılarak mevcut çalışma modeline adapte edilebilir.


Elektronik Aşırı Hız Koruması

Aşırı hız koruması, koruma sisteminin mevcut aktüatörlerine entegre edilir. Bütün trip zinciri (hız sensörleri, kablolama, hız monitörü, solenoid valfler ve aktüatör) kanaldan kanala aşırı hız simülasyonu ve ani kapama vanasının testleri ile türbin işletmede iken test edilebilir.


 

Mekanik Aşırı Hız Tertibatının Kaldırılması


Uygun olarak tasarlanan üç kanallı elektronik aşırı hız koruması sisteminin kurulması ile, mekanik aşırı hız tertibatı koruması kaldırılabilir. Mekanik trip sistemi kaynaklı problemler böylece güvenli bir şekilde engellenebilir.


Rotor Hız Takibi

Dijital hız ölçümü yüksek çalışma güvenilirliği ve basit hata tespiti sağlar.

Yıpranma olmayan bileşenlerin kullanılması ve dijital teknolojinin ayarlanabilir kullanımı tesis kullanılabilirliğini artırırken servis maliyetlerini düşürür.


Çalışma ve Görselleştirme

İşletme bileşenleri ve TURLOOP işlemleri grafiksel bir çalıştırma paneli ile sağlanır. Böylece tüm tesis koşulları detaylı bir şekilde kaydedilebilir ve alarm durumunda kontrolleri yapılabilir.


Kullanıcı Dostu Sistem

TURLOOP sisteminin operatör paneli veya mevcut DCS sisteminin Profibus bağlantısı ile çalıştırılması, kurulan orijinal sistemlerden daha kullanıcı dostudur. Profibus bağlantısı yerine DCS sistemi için bir Modbus veya TCP/IP-Link de seçilebilir.


TURLOOP endüstriyel buhar türbinler için farklı modüler konfigürasyonları ile aşağıdaki fonksiyonları sağlar:

Hız ve veri edinme
► Hız kontrolü
► Frekans kontrolü
► Yük ayarlama
► Yük kontrolü
► Sağlam buhar basıncı kontrolü
► İkincil buhar basıncı kontrolü
► Karşı basınç kontrolü
► Ara çekiş basınç kontrolü
► Ara çekiş debi kontrolü
► Sızıntı basıncı kontrolü
► Kontrolsüz ara çekiş basınç kontrolü
► Kontrolsüz ara çekiş debi kontrolü
► İstek üzerine eklenebilecek diğer kontroller

Turloop’a eklenebilen ek kontrol fonksiyonları aşağıdaki gibidir:

► Sızdırmazlık buharı basınç kontrolü
► Sızdırmazlık buharı sıcaklık kontrolü
► Boşaltma ve sirkülasyon amaçlı ısı kaynağı seviye kontrolü

Aşağıdaki fonksiyonlar özellikle kapsamlı Turloop konfigürasyonlarına eklenebilir.

Buhar basınç düşürücü ve bypass istasyonları

► Bypass ve basınç düşürme istasyonları için basınç ve sıcaklık kontrolleri
► Bypass koruması Yardımcı sistemlere ait kontroller:
► Yardımcı yağ pompası
► Acil durum yağ pompası
► Yağ buharı fanı
► Rotor mili kaldırma sistemi
► Mil döndürme sistemi
► Vakum pompası / ejektör gurupları
► Kondenser pompaları

Standart olarak, işletmede yaşanabilecek zorluklar karşısında operatöre hızlıca yardımcı olabilmek için tüm TURLOOP konfigürasyonları uzaktan erişim (telehizmet adaptörü) için uygun koşullarda donatılmıştır.

Yukarıda belirtilen üç standart konfigürasyonlara ek olarak özel üretim çözümler de uygulanabilir.



Diğer Seçenekler

► Uzaktan Tanı Servisinin (RDS) konfigürasyona dahil edilmesi mümkündür. Bu sistem makinaların işletme parametrelerinin yorumlandığı ve takip edildiği bir merkezin üniteyi düzenli takibine ilişkin servis hizmetidir. Arızaların çoğu zaman ortaya çıkmadan tespit edilebilmesi, düzenli raporlar ile kullanıcılara ünitenin mevcut durumu ve iyileştirme önerilerinin iletilmesi RDS hizmetinin diğer faydalarıdır.
► Turloop emre amadeliğin işletme için çok önemli olduğu tesislerde kullanılmak üzere yedekli çözümler sunabilmektedir.
► Turloop, petrokimya tesislerinde API612 standartlarına uygun çözümler sunarak üç sensör yerine beş sensör ile de donatılabilir.
► Uygun önlemler Turloop sistemi patlama riski olan bölgelerde çalışan türbinler için kullanılabilmektedir.
► Turloop Geliştirilmiş ve Tam Geliştirilmiş Konfigürasyonlar şaft gözetim sistemi (örneğin Bently Nevada veya EPRO) ile genişletilebilir.
► Kompresörler için Turloop sistemine emiş basınç kontrolü, antisurge kontrolü gibi kontroller eklenebilir.
► Yüksek basınçlı kontrol yağ sistemini sistemdeki kirlerden korumak amaçlı türbine yüksek basınçlı yağ kontrol sistemi adapte edilmesi tavsiye edilmektedir. Yedek pompa sistemli bu tip yüksek basınçlı yağ sistemleri Turloop ile kontrol edilebilir ve işletilebilir.
► Otomatik voltaj regülasyon (AVR) sistemi, generatör koruma sistemi ve senkronizasyon sisteminden gelen sinyallerde kolayca Turloop sistemine entegre edilebilir.
► Turloop ayrıca sağlam buhar değişimi takip sistemi ile de donatılabilir. Bu özellik sağlam buharın izin verilemez derecede hızla sıcaklık değişimlerini erken tespit ederek malzeme çatlamaları, bağıl uzama farklılıkları, flanşlardan buhar kaçakları gibi riskleri önler.




Yazar: Hakan Bacimer
Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş.
hakan.bacimer@siemens.com



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar