elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Duygularınızı Öğrenen Teknoloji:
EQ-Radio

En yeni teknolojilerden birisi olan kablosuz sinyaller, hayatımızın birçok alanına uygulanabilmektedir. Bugün ise teknolojinin geldiği son nokta duyguların ölçülmesi olmuştur. Siz her ne kadar farklı bir izlenim vermeye çalışsanız da bugün bu sistem heyecanlı, kızgın, mutlu, üzgün olduğunuzu söyleyebilmektedir.



A- A+
26.09.2016 tarihli yazı 10506 kez okunmuştur.
Yeni geliştirilen EQ-Radio isimli bu teknoloji, kablosuz sinyalleri kullanarak kişinin duygularını ifade eden, bir RF sinyali iletebilen ve kişinin o anki duygusal durumunu tanımlamak için vücudundaki yansımaları analiz eden bir algoritmaya sahiptir. İnsanların duygusaldurumunu analiz etmek için geliştirilen bu sistem MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) araştırmacıları tarafından geliştirilmiştir.
 


►İlginizi Çekebilir: Yalan Makinesi Devresi Yapımı

İnsanlar üzerinde sensörler olmadan uygulabilen bu sistem ile solunum ve kalp ritimlerindeki değişiklikler ölçülerek bir saptama yapılır. Araştırmacılar EQ Radio'nun kişinin mutlu, kızgın, heyecanlı ya da üzgün olduğunu saptayabilmesinin %87 oranında doğru olduğunu bildirmektedir.



MIT Profesörü ve Proje Lideri Dina Katabi, sistem ile akıllı evlerde ısıtma sisteminin ayarlanabilir olacağını, bir hastanenin acil servisinde tedavi bekleyen hastaların otomatik olarak takibinin yapılacağını, eğlence parklarında ve yolculuklarda insanların tepkilerini izleyerek özel efektlerin modüle edilebileceğini, bir ailenin o anki ortamını bir müzik ile değiştirilebileceğini öngörmektedir. Katabi, "Çalışmalarımız, gözle görülemeyen insan duygularını kablosuz sinyaller aracılığı ile ifade etmek içindir." diye açıklama yapmaktadır. Doktora öğrencileri MingminZhao ve FadelAdib ile birlikte konuyla ilgili bir bildiri yazan Katabi: "Sonuçların izlenmesine yardım eden ve depresyon ile anksiyete gibi koşulları teşhis ederek gelecek teknolojilerin önünü açabileceğine inanıyoruz." dedi.

 

EQ-Radio Nasıl Çalışıyor?

EQ-Radio bir kişinin vücuduna, cihaza geri yansıtılan kablosuz sinyalleri gönderir. Beat-çıkarma algoritmaları bireysel kalp atışlarının yansımalarını ve kalp atışlarının durumunu analiz eder. Bu ölçümler EQ- Radio duygu algılamasına yardımcı olur. Örneğin, kişinin sinyalleri düşük ise olumsuz bir durum belirtir, üzücü olduğu varsayılır. Çok yüksek sinyaller alındığında ise heyecanlı olduğu varsayılır. Kesin tespit kişiden kişiye değişiklik gösterebilir fakat EQ- Radio, daha önce hedef gösterilen kişinin kalp atışları ölçüldüğü gibi, bu olmasa bile yüzde 70 doğrulukla tespit yapalabilir.
 

Deneylerde, deneklere dört duygunun yanı sıra no-duygu taban çizgisi için de denemeler yapıldı. Bu süreçte anıları hatırlatan video ya da müzik kullanıldı. %87 civarında kişinin davranışı dört duygu üzerinden sınıflandırıldı. Bunlar sevinç, öfke, üzüntü ve no-duygu olmaktadır.



Microsoft'un "Duygu API" ile karşılaştırıldığında ise EQ- Radio sevinç, üzüntü, öfke tespitinde daha doğru olduğu gözlemlenmektedir. 
 


Kaynak:

popsci
news.mit.edu
wsj.com

Yazar: Ezgi Kaya
Ezgi Kaya Ezgi Kaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.