elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MIT’nin Programlanabilir ve Şekil Değiştirebilir Robotu:
Aeromorph

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları programlanabilen, şekil değiştirebilen ve şişirilebilir origami robotu geliştirdi. Özerk robotlara bir adım daha yaklaştığımız projenin çıkış fikrini ve gelişim sürecinin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
07.03.2017 tarihli yazı 8852 kez okunmuştur.
AeroMorph’u meydana getiren fikir, serbestlik açısından origamiyi katlamak için yeterince şişirilebilir bir yapı oluşturmaktır. Bu yapı, doğru oluşumu sağlamak için özel başlı CNC makinesiyle oluşturulmuştur. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi iki kat kumaş birbirinin üzerine doğrudan yerleştirilir ve tasarımcının tasarımına göre birbirlerine yapıştırılır. Resim, yazılımda olduğu kadar somut gösterilmektedir.
 

MIT’nin medya grubunun başlıca araştırma alanları havayla çalışan aktüatör ve endüstriyel uygulamalardır. Hava basıncı ile şişirilmiş yapıların önemli bir avantajı ise hiçbir elektronik elemanı gömülü hale getirmeden doğrudan şişirilmiş malzemeler üzerinde insani etkileşimler kazandırabilmeleridir. AeroMorph'ın içerdiği yazılım simülasyona izin verir. Aynı zamanda şeklin alabileceği değişiklikleri tahmin etme yeteneğine ve de yapıların imalatı için çeşitli yöntemler üreten bir malzeme kütüphanesine sahiptir.
 
İlginizi Çekebilir: Programlanabilir Malzeme Exoskin

Tasarımcılar, ısı geçirmezliği ile kumaş, plastik veya kağıt gibi çeşitli malzemeler arasından seçim yapabilirler. Bu teknoloji yalnızca origami gibi görünse de şişirilebilir yapıların üretim sürecini hızlandırabilmenin yanı sıra etkileşimli giyilebilir malzemeler ve yumuşak robotlarda da kendini ispatlayabilecek bir potansiyele sahiptir. Yumuşak robotlar katı olmayan, yumuşak ve şekillendirilebilir malzemelerle oluşturulmuş robotların alt kategorisidir. Yumuşak robotlar, klasik robotlara göre çok daha bağımsız ve de nesneleri daha net işleyebilirlerdir. Yumuşak robotların en yaygın bilinen örneği, 3D baskı ve yumuşak nano/mikro boyutta şekil oluşturmak için tasarlanan ve üretilen Octobot’tur.

Son zamanlarda, MIT’nin medya grubu, Maddi Kullanıcı Ara bilimleri (TUI)’de yer almak için pnömatik biçimde çalıştırılabilinen yumuşak malzemeler üzerinde çalışmaktadır. Yumuşak aktivasyon uygunluğunu, aktivasyonların pnömatik etkileşim hızını ve gücünü kullanarak etkileşimli giyilebilir ürünler için son derece uygun hale getirdiler.
Araştırmaların devamında MIT CSAIL, eritilebilir domuz bağırsağından yapılmış, örnek verilecek olursa mide zarına yerleştirilen pil butonunu çıkarabilecek yeteneklere sahip bir origami robotu tasarladılar. Aynı zamanda söz konusu olan origami robotunun harici bir manyetik alan yardımıyla yönlendirilmesi gerekmektedir. Fakat AeroMorph’un teknolojisini ve esneklik payını küçük origami robotuna eklerlerse, harici kontrollere ihtiyaç kalmayacaktır.

 

AeroMorph’un diğer uygulamaları:

► Geniş yastık yapıları olmadan AeroMorph’un geleneksel hava yastıklarının şekil değiştirilebilirliği açısından avantajı var.
► Etkileşimli origamiler, sahip oldukları ritmik özellikler sayesinde kanatlarını çırpıp uçabilirler.
► Rehberli navigasyon özelliği izin verdiği için dokunsal geri besleme eldivenlerin iç yüzeyini basınca dayalı hale getirebilir.

Yumuşak robotlar daha şimdiden tarım gibi endüstrilerde devrim yaratıyor. 2016’da Forbes’ın notunda olduğu gibi yumuşak robotiklerin, klasik robotiklere göre sağladığı avantajlar, daha çok verimlilik sağlamaları ve daha iyi sıhhi tesisat standartlarına sahip olmalarıdır. Yumuşak robotiklerin hassasiyeti, daha az hasar oluşumuna eşdeğerdir ve daha hızlı bir üretim için duyarlılık oldukça önemli bir unsurdur.

Aynı zamanda, robotların meyve ve sebze paketlerini entegre etmelerindeki sorunlar devam etmektedir. Kalite kontrolü için de bu işlem önem arz etmektedir. MIT’inmedia laboratuvarı tarafından geliştirilen yumuşak robotikler ile bu eksiklikler tamamlanabilir. Kalite değerlendirmesi için ek bir “algı” ile bu eksiklik giderilebilir. Farklı endüstrilerde aktif rolü olan yumuşak robotikler için bu yenilik faydalı ve heyecan verici olacaktır.


Kaynak:


allaboutcircuits
Ezgi Kaya Ezgi Kaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.