elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Duvara Monte Edilebilen Kablosuz Şarj Cihazı

Son yıllarda özellikle akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayar gibi teknolojik cihazların kullanımının yaygınlaşması ile enerjiye olan ihtiyaç artış göstermektedir. Geliştirilen yeni teknoloji yardımıyla duvara yerleştirilen cihaz ile elektronik cihazınızı fiziksel olarak şarj etmenize gerek kalmayacak, kablosuz olarak şarj edebileceksiniz.



A- A+
03.11.2016 tarihli yazı 10401 kez okunmuştur.
Duke Üniversitesi’nde yazılan makaleye göre duvara monte edilebilen panel ile odanızdaki birkaç cihaz aynı anda kablosuz olarak şarj edilebilecek. Fişe takmadan şarj edebilen cihazlar günlük hayatımızda yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Fakat bu sistemlerin çoğu güç kaynağına yakın olmanızı gerektiriyor. Şu anki sistemler çoğunlukla indüksiyon yoluyla çalışmaktadır. Şarj paneli bobin bağlantıları içermektedir ve akım bu bobinlerin içerisinden akmaktadır. Bu akım akarken etrafında bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik güç etrafında şarj etmeyi gerçekleştirecek kadar güçlü bir akım indükler. Bu akım indüksiyon akımıdır.
 


 

Bu panel elektrikli araç, telefon ve hatta elektrikli diş fırçasına kadar birçok cihazı şarj etmek için kullanılabilir. Fakat bu teknolojide önemli bir problem vardır. Manyetik alanın gücü kaynaktan uzaklaşıldığında çok hızlı bir şekilde azalmaktadır. Bu da şarj edilecek cihazların kaynakla olan bağlantısının kurulabilmesi için çok yakında bulunulmasını gerektirmektedir. Ama sonuç itibarı ile şarj ederken fiziksel bir bağlantı kurmanıza gerek yoktur ve hala aktif bir şekilde şarj kaynağına bağlısınızdır.
 
Bu sistemdeki temel mantık kablolardaki gerilim düşümlerine benzemektedir. Yani gerilim kaynağından uzaklaşıldığında kayıplar oluşmaktadır. Aynı şekilde manyetik alandan uzaklaşıldığında da bir kayıp oluşmaktadır. Bu da cihazınızın şarj süresini de olumsuz şekilde etkileyecektir.

Bu yeni sistemde ise yüksek mikrodalga frekansları yardımıyla etki alanı genişletilecek ve dalgalar LCD panelden odanın içerisindeki cihazlara yönlendirilerek şarj işlemi gerçekleştirilecek. Bu paneller meta malzemeden yapılacak. Meta malzeme normal şartlarda doğada bulunmayan bir malzemedir. Meta malzemede birçok element, kompozit metaller ve plastikler bulunmaktadır.  

 


►İlginizi Çekebilir: Kablosuz Enerji Aktarımı

Bu nedenle meta malzemenin içerisindeki her bir hücre istenilen elektromanyetik dalgayı işlemek için ayarlanabilir. Sistem aynı anda birden fazla cihazı şarj edebilir ve 10 m’ye kadar çalışabilir. Kota sistemi 9 m'ye göre ayarlanmıştır. Bundan daha uzak mesafelerde güç azalmaktadır ve ev kullanımı için oldukça fazla maliyet getirmektedir.

Tabi ki önerilen sistem  kendisiyle birlikte engellerini de beraberinde getirmektedir. Panelin arkasındaki elekromanyetik kaynak gücünün dengelemesi için cihazın  geliştirilmeye ihtiyacı vardır. Maliyetinin, yeterliliğinin ve hayalet sinyaller yaratılmadan enerji demetlerinin en iyi şekilde odaklanmasının optimize edilmesi gerekmektedir. Ayrıca enerji demetlerinin iletilmesi sırasında insanlar için güvenilir pozisyonlar oluşturulmalıdır. Sistem, eğer bir insan cihazla panel arasından geçiyorsa kendini kapatmalı ve geçiş yapıldıktan sonra kendini tekrar açma mekanizmasına sahip olmalıdır.



Açıklamada, “Bu konuların hepsinin üstünden gelmek mümkündür, bunlar engel değildir. Biz aslında bazı iyi analitiksel formüllerle birlikte kapsama alanlarında ve yeterlilikte bunu başaracağız. Dahası, bu konseptin daha fazla enerjiyi daha büyük mesafelere de iletilebilecek versiyonları bulunmaktadır." denilmektedir.


Kaynak:


newatlas

Yazar: Ali Can Çabuker
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.