Dünyayı Değiştiren Buluşlar
Tarih öncesi icatlardan son teknolojik gelişmelere, buluşlar ve gelişen teknoloji, yerleşim yerleri ve Dünya’daki yaşamı şekillendirmiştir. Beklentiler yükseldikçe, her yeni nesil kendi bilim adamlarını ortaya çıkardı. Tekerleğin icadından Mars gezisine kadar, birçok buluş devrim niteliğindedir. Sizler için burada en çok rağbet gören önemli buluşları derledik.
02.12.2016 tarihli yazı 13168 kez okunmuştur.
Tekerlek
Tekerlek, mühendislik dünyasının başyapıtı olarak bilinir. Bu ilkel teknoloji, hepimizin seyahat etmesini kolaylaştırdı. Arkeolojik kazılardan anlaşıldığı üzere en eski tekerlek, Mezopotamya’da bulunan milattan önce 3500 yılları civarında üretilen tekerlektir. Tekerleğin yeni teknolojilerle üretilmesine başlanmasından sonra sanayileşme ivme kazanmıştır. Tekerleğin, hayatımızda çok kritik bir önemi vardır ve tekerleksiz bir hayatı hayal edemeyiz.
Otomobil
Üretilen ilk araba 1886 yılında Alman mucit Karl Benz tarafından olsa da, otomobiller 20. Yüzyılın ilk başlarına kadar yaygınlaşmamıştır. Henry Ford’un yenilikçi üretim teknikleri Ford, General Motors ve Chrysler ile standart olmuştur. Aslında Henry Ford, atsız taşımacılığın tek geliştiricisi değildi. İnsanlar hep bir otomobil hayalinin peşinden koştular. Böylece yağ ve çelik üretimi de ekonominin önemli unsurları haline geldi ve insanlara iş imkânı sağladı.
Ampul
Şu anda kullandığımız enerji 150 yıl önce gelen parlak bir fikirdi. 19. Yüzyılın başlarında HumphryDavynin öncelik ettiği elektrikli ışıklar 1800lerde geliştirildi. Edison ve Swan 1879 ve 1880’de ilk ampulün patentini aldılar.1980’lerin ortalarında pazarını iyice büyüten ampul piyasası, daha sonra yüksek maliyet, hantallık, düşük ışık ve tutarsız performansı yüzünden popülerliğini yitirdi. Şu anda LED ışıklar piyasayı ele geçirmiş durumda.
Mors Alfabesi ve Telgraf
Telgraf 1830-1840 yılında SamuelMorse tarafından geliştirildi ve bu buluş, uzun mesafeli iletişimde bir devrim etkisi yarattı. Elektriksel sinyaller kablolarla, bir istasyondan diğerine iletiliyordu. Ek olarak SamuelMorse, Mors Alfabesi olarak bilinen ve telgraf hatlarından kolayca iletilen bir kod geliştirdi. Bu gelişmeler günümüz için telefonlar ve tartışmalı da olsa internet kodlamalarının gelişmesinde kolaylıklar sağladı.
Pusula
İlk pusulalar milattan önce 1050’de Çin’de ruhsal ve navigasyon amacıyla kullanıldı. Mıknatıs taşlarından yapılmıştı ve demiri kendiliğinden mıknatıslıyordu. 1825’te elektromıknatısın bulunmasıyla modern pusulaların gelişmesini sağladı. Şimdiki GPS teknolojisine alışkın insanların, pusulanın modern navigasyona ne kadar etkisi olduğunu anlaması biraz zor gözüküyor.
Uçak
17 Aralık 1903 tarihinde Wilbur ve OrvilleWright ilk istikrarlı ve kontrollü uçağı yapmayı başardı. Uzun yıllardan beri insanların düşlerini süsleyen uçma fikri ilk kez Wright Kardeşler tarafından gerçekleştirildi. Binlerce kilometrelik mesafeleri az zamanda uçak olmadan nasıl kat edebilirdik?
Buharlı Makine
İlk patentli buharlı makineyi Thomas Savery 1698 yılında üretti. Daha sonra 1781’de James Watt, Sanayi Devrimi’nin altını üstüne getirecek, insanlık tarihinin en büyük icatlarından biri olan, geliştirilmiş bir buharlı makinenin patentini aldı. 1800’lerde bu motorlar, taşımaya, tarıma ve üretim endüstrisine liderlik etti. Bu buluş, 20. yüzyılda jet motoru ve hava araçlarının yükselmesinde büyük rol oynadı.
Matbaa
İnternet olmadan önce bilginin yayılması matbaa sayesinde oluyordu. 1440’ta Almanya’nın Mainz kentinde Johannes Gutenberg tarafından geliştirilen bu buluş, halen kullandığımız matbaanın temelleridir. 1500 yılında Gutenberg’in baskıları Batı Avrupa’da 20 milyon kopyaya ulaşmıştı. 1600’lerde ise bu sayı 200 milyon oldu.
Çelik
Taş, bronz ve demir çağlar boyu kullanıldı. Ancak çelik, Sanayi Devrimi’nin patlamasında büyük rol oynadı. Arkeolojik kazılardan öğrenildiği üzere çeliğin üretimi 4000 yıl öncesine kadar dayanıyor.Bessemer yönteminin gelişmesiyle, çelik üretimi de hızlandı ve dünyanın en büyük endüstrilerinden biri oldu. Şu anda dahi köprülerden gökdelenlere kadar her şeyde kullanılıyor.
Transistör
Transistörler, kullandığımız modern elektronik aletlerin neredeyse hepsinde bulunan bir bileşendir. 1926’da Julius Lilenfeld alan-etkili transistörün patentini aldı fakat tam olarak çalışmadı. 1947’de John Bardeen, WalterBrattain ve William Shockley, Bell Labaratuvarları'nda ilk çalışan cihazı geliştirmeyi başardılar. Bu cihaz, 1956 da fizik dalında 3 ödül birden Nobel aldı. Transistörler devre elemanlarında, televizyonlarda, cep telefonlarında, bilgisayarlarda ve daha birçok alanda kritik rol oynamaktadır.
Bilgisayar
Makine Mühendisi Charles Babbage -“bilgisayarın babası” olarak ta bilinir- ilk mekanik bilgisayarı 19. Yüzyılın başlarında üretti. Tek bir buluşçusu olmasa da prensipte modern bilgisayarın mucidi Alan Turing sayılabilir. Günümüzde ise bilgisayarlar modern çağın sembolik temsilcileridir.
Kamera
Kamera da şüphesiz tartışmaya kapalı derecede önemli bir buluş. 1826’da JosephNicéphoreNiépce, Charles ve Vincent Chevalier’in yaptığı tahta kutu şeklindeki kameradan ilk fotoğrafı çekti. Teknolojik gelişmelerle dijital kameralar, çektikleri fotoğrafları film yerine hafıza kartlarına kaydediyorlar.
Dijital kameraların tarihi ise Eugene F. Lally’nin uzayda seyahat ederken, gezegen ve yıldızların fotoğraflarını çekme fikriyle başladı. Daha sonra bir Kodak mühendisi olan Steven Sasson ilk dijital kamerayı 1975’te üretmeyi başardı. Şu anda ise kameralar bütün akıllı telefonlarda mevcut. Artan taleplerle de video kaydetme bu sektörün vazgeçilmezleri arasına girdi.
Dijital kameraların tarihi ise Eugene F. Lally’nin uzayda seyahat ederken, gezegen ve yıldızların fotoğraflarını çekme fikriyle başladı. Daha sonra bir Kodak mühendisi olan Steven Sasson ilk dijital kamerayı 1975’te üretmeyi başardı. Şu anda ise kameralar bütün akıllı telefonlarda mevcut. Artan taleplerle de video kaydetme bu sektörün vazgeçilmezleri arasına girdi.
1969 yılında ARPANET in kuruluşunun ardından ayrı bilgisayarlar arasında e-mail transferi başladı.E-mailden önce önemli bir belgeyi deniz aşırı bir yere göndermek oldukça zor bir durumdu.1970 yılının ortalarında son şeklini aldı. Şu anda işyeri iletişiminin çoğu e-mail üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu muhteşem iletişim aracını milyonlarca insan benimsemiş durumda.
İnternet
İnternetin tek bir mucidi yok. Aksine zaman içerisinde evrimleşen bir yapıya sahip. 1950 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayıp bilgisayarlarla paralel biçimde gelişim sağlamıştır. 1990 lı yılların ortalarına kadar internet, teknoloji üzerinde, maillerin kullanılması, anlıkmesajlaşma, telefon aramaları ve video aramalarında büyük etki bıraktı. 1991 yılında Tim Barners-Lee World Wide Web i tanıtarak herkesin internete erişimini sağladı.
Telefon ve Cep Telefonu
Alexander GrahamBell’in asistanı Thomas Watson’ a 10 Mart 1876’da söylediği“ Watson buraya gelmeni istiyorum” cümlesi telefonla konuşulan ilk sözcükler olarak tarihe geçti. Telefonun kullanma fikri, insanların sürekli yakın veya uzaktakilerle iletişim kurma isteğinden dolayı başladı. 1980 lerde cep telefonlarının ortaya çıkmasından sonra iletişim artık ölçülü halden çıktı. Tabii ki Motorola’nın 1973’teki ilk cihazından sonra telefonlar epey bir yol katetti.
Kaynak:
►interestingengineering
Yazar: Talha İSTANBULLU
Kaynak:
►interestingengineering
Yazar: Talha İSTANBULLU
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.