elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Verimli LED Lambaları

Aydınlatma teknolojisinin gözdelerinden olan LED teknolojisi, günümüzde evlerimizden caddelere kadar her yerde karşımıza çıkmakta. Enerji verimliliği konusunda akla ilk gelen LED’ler verimlilik açısından kendi içinde de bir yarış içerisinde. Biz de bu yazımızda mevcut teknolojiler arasında dünyanın en verimli LED lambalarını sizler için derledik.



A- A+
21.02.2015 tarihli yazı 25060 kez okunmuştur.
Son yıllarda artan maliyetler ve ihtiyaçlar, özellikle enerji sektöründe verimliliğin daha fazla önem kazanmasına sebep oldu. Örnek olarak ülkemizi inceleyecek olursak, %97’si ithal edilen doğalgazın %50’si elektrik enerjisi için kullanılmakta. Bu yüzden, elektrik tüketimindeki verimliliğin ev, endüstriyel ve ülke ekonomisini ne derecede etkileyeceği ortada. Elektrik tüketiminde büyük payı olan aydınlatma sistemlerinde de verimliliğe yönelik teknolojiler gün geçtikçe daha da artıyor. Buna en büyük örnek olan ve son yılların gözdesi LED teknolojisi, aydınlatma sistemlerinde, enerji verimliliği açısından tek çözüm olarak görülüyor. 
  
Ancak mevcut LED lambalar gerçekten gereken verimliliği sağlayabilecek koşulda mı? Piyasada bulunan LED lambalar aslında ne kadar verimli ve amaca uygun? 2015’in en verimli LED lambalar incelediğimizde ve karşılaştırdığımızda aşağıdaki sıralamaya ulaşıyoruz:
 
Cree 9.5-Watt
 
Philips LED 425264
 
G7 Power Incline
 
Feit 13.5-watt
 
EcoSmart GP19
 
TCP LED 40W
 
Sylvania 73014
 
GE 89888
 
Philips 433227 10.5-watt Slim Style
 
Lighting Ever 10W 100018  
 
 

1) Cree 9.5-Watt 

 
  
Listenin ilk sırasında bulunan Cree 9.5-Watt LED lambasını incelediğimizde, kendi tasarımları olan SC5 teknolojisi ile diğer armatürlere göre daha kuvvetli ışık verebiliyor. Maliyet açısından çok ucuza üretilebilen Cree LED lambalar, hesaplandığında haftanın yedi günü, günde 3 saat kullanıldığında yıllık enerji maliyeti sadece 1.14 dolar ediyor.
 
 ►İlginizi Çekebilir: Kayan LED Yazıların Sır Devresi
 
 

2) Philips LED 425264 
 

 
 
 İkinci sırada bulunan ve sadece 11 watt kullanan Philips LED 425264 lambası, yılda ortalama 1.32 dolarlık enerji maliyeti ile size yılda 135 dolara kadar tasarruf sağlayabiliyor. Tehlikeli madde içermeyen bu lambalar,  6 yıllık değişim garantisi de sağlıyor. Daha çok ev ortamı gibi kapalı alanlarda kullanım için tasarlanan bu lambalar, bulunduğu ortamı 360 derece eşit derecede aydınlatabiliyor.

►İlginizi Çekebilir: LED’ler Hakkında Bilmediğimiz 8 Önemli Nokta! 
  

3) G7 Power Incline
 

 
 
 3. sıradaki G7 Power Incline LED lambasını incelersek, günde 3 saat çalıştığı takdirde yılda 1.32 dolar enerji maliyeti oluşturan bu lambalar, eski enkandesan ampullere göre daha parlak ışık yayıyor ve daha az güç kullanıyor. Cıva gibi tehlikeli ve zararlı madde içermeyen G7 Power Incline LED lambalar, geri dönüşüm açısından da pozitif bir led lamba.
   
  

4) Feit 13.5-Watt
 


 
Eski enkandesan lambalara göre daha az güç kullanan ve daha parlak ışık yayan Feit, 13.5 watt güç kullanıyor ve yıllık ortalama sadece 1.63$ maliyet oluşturuyor. Sadece kapalı alanlar için üretilen bu lambalar yaklaşık 25.000 saatlik çalışma ömrüne sahip.
  
5) EcoSmart GP19
 
 
 
Mükemmel bir iş çıkaran EcoSmart GP19 LED lambalar, daha az güç kullanırken yılda ortalama 1.20$ maliyet sağlıyor. Ancak diğer LED lambalar 22 yıla kadar kullanım ömrüne sahipken bu lambalar 18 yıla kadar çalışma ömrüne sahip.
  
6) TCP LED 40-Watt
 
 
 
Hem dış mekanlarda hem de ev gibi kapalı alanlarda kullanılabilen bu lambalar, geleneksel enkandesan lambalara göre %85 daha az enerji tüketmektedir. 
 

 
  
 
7) Sylvania 73014
 
 
 
►Her ne kadar dimmer ile birlikte kullanılamasa da yıllık 1.20 dolarlık enerji maliyeti ve ortalama 20 yıllık (günde 3 saat çalışmak kaydıyla) çalışma ömrüne sahip olan Sylvania 73014 LED'ler en iyi LED lambalar sıralamasına girmeyi başarıyor.
 
8) GE 89888
 
 
►Diğerleri gibi cıva ve diğer zararlı maddeleri içermeyen GE 89888 LED'ler yaklaşık 13 yıllık çalışma ömrüne sahip. Yıllık 1.32 dolar maliyet oluşturan bu LED'ler aynı zamanda 5 yıllık değişim garantisine sahip.
                                                   
9) Philips 433227 10.5-Watt
 
 
►Diğer LED'ler gibi yıllık ortalama 1.32 dolarlık maliyet oluştursalar ve teorik olarak yaklaşık 22 yıllık (günde 3 saat çalışmak kaydıyla) çalışma ömrüne sahip olsalar da Philips 433227 LED'ler listede 9. sırada yer almaktadır. 
  
10) Lighting Ever 10W 100018
 
 
►5 yıllık değişim garantisi içeren bu LED'ler diğer LED'ler kadar güçlü olmasa da enerji tasarrufu ve değişim garantisi sayesinde listede yer almayı başarıyor.
 
  
  
LED Teknolojisinin Avantajları
 
Son yıllarda popülerliği oldukça artan LED lambalar, verimlilik, tasarruf ve kullanım açısından oldukça avantajlı aydınlatma sistemleridir. Madde madde bakacak olursak, LED teknolojisinin avantajları olarak kısaca şunlardan bahsedebiliriz:
 
 
  
Uzun kullanım süresi bulunan LED’lerin çalışma ömrü 50.000 saat ile 100.000 saat arasına kadar çıkabilir.
Yüksek performans ve parlaklık göstermesine rağmen, enerji tüketimi diğer aydınlatma sistemlerine göre çok düşüktür.
Cıva, kurşun gibi zararlı ve tehlikeli maddeler barındırmaz.
Geri dönüşümleri mümkün ve kolaydır.
Elektrik verildiği an, ısınmaya gerek duymadan anında yanmaya başlar.
Üretimindeki işçilik ve bakımı oldukça düşüktür, böylece maliyeti azdır.
  
  

Kaynak:
TopTenReviews
EMO
 
 
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar