elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çatı Üstü Güneş Potansiyeli için Yeni Tahmin Yöntemi

200.000 kilometrekarelik çatı güneş enerjisi potansiyelinin 27 katrilyon watt-saat güç üretebileceğini biliyor muydunuz? Gelecekteki herhangi bir iklim değişikliği çözümüne katkı sağlayacak bileşenlerinden biri olan güneş panelleri için yeni bir çalışmanın mümkün olabileceği öngörülmektedir. Şimdi gelin bu çalışmaya yakından bir göz atalım.



A- A+
26.10.2021 tarihli yazı 3017 kez okunmuştur.
Kasım 2021'de Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmada, dünya çapında 130 milyon kilometrekarelik arazi yüzeyinin haritasının çıkarıldığını ve hem ticari hem de konutlardan 200.000 kilometrelik birleşik çatı yüzey alanının hesaplandığı belirtildi.
 
 
Ardından araştırmacılar, belirli bir alanın güneş enerjisi potansiyelini belirlemek için fotovoltaik panellerden elektrik üretme yeteneğini etkileyebilecek farklı değişkenleri değerlendirmek için bir makine öğrenme algoritmasının kullanılabileceğini öngördüler.
 
Çalışmaya göre, her yıl analiz edilen alandan 27 petawatt-saat (27 katrilyon watt-saat) enerji üretilebileceklerini, bu rakamın ise neredeyse tüm dünyanın enerji tüketiminden bile fazla olduğunu belirttiler. Araştırmacılar, Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın en yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu ancak ABD ve İngiltere'nin elektriği için megavat saat başına 280 dolara kadar çıktığını, Çin ve Hindistan'ın ise en düşük maliyete sahip olacağını teorik olarak hesapladılar.
 


Kıdemli bir araştırma uzmanı ve çalışmanın ortak yazarı James Glynn, "Bu araştırmada oluşturulan verilerin sıfır karbonlu elektrik sistemlerine yapılan yatırımı ölçmeye, belirlemeye ve önceliklendirmeye yardımcı olabileceğini belirttiler. Ayrıca, güneş çatısı potansiyelini küresel olarak yüksek çözünürlükte haritalandırarak, gelişmekte olan ülkelerdeki kalkınma bankaları ve enerji ajansları tarafından teknolojinin iklim eylemi ve uygun fiyatlı, temiz enerjiye yönelik sürdürülebilir kalkınmayı sağlamadaki rolü konusunda daha iyi bilgilendirilebileceğini ve bu yolda adımların atılmasına öncülük edecek çalışma olduğunu” vurgulamış durumdalar.
 

Sürdürülebilir Enerjiye Geçişte Yeni Başlangıç

Bu yeni çalışmanın, haritalanmış bölgelerin güneş enerjisi potansiyeline ilişkin değerlendirmesi, yeni karbon-nötr enerji üretimini planlarken ve yatırım yaparken ileriye dönük önemli bir veri noktası oluşturacak olsa da, ihtiyaç duyulan sayıda güneş paneli üretmemiz pek mümkün görünmüyor.
 
Ortalama güneş panelinin yaklaşık olarak 167cm x 99cm olduğunu düşünürsek 200.000 km'lik güneş paneli üretmek için 37 milyondan fazla panel üretmeniz gerekir. Şu anda küresel olarak on binlerce panel üretilmekte ancak dünyayı harekete geçirecek devasa ölçekte bir yatırım olmadan 200.000 km'lik güneş paneli kapsama alanına ulaşmak şimdilik uzak bir hedef gibi gözüküyor. 
 
Makine öğrenimini işleyen süper bilgisayarlar, IoT, 5G uç bilgi işlem cihazları, akıllı şehirler ve daha pek çok yeni teknoloji sayesinde enerji tüketimimizin yakın gelecekte daha da artması kaçınılmaz. Güneş panelleri, genel bir iklim stratejisinin önemli bir bileşenidir ancak yalnızca bir bileşenidir. Bilinmelidir ki daha yapılacak çok iş var.
 
Kaynak:
 
interestingengineering
keremcilli.com
aydinlatma.org
nexten.com
enerjigunlugu.net
 
İshak Parlar İshak Parlar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.