elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bataryasız Yeni Sistem:
BFree

Bataryasız bir şekilde enerji sağlayan bu yeni sistem, büyüyen elektronik atık sorununu büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
13.10.2021 tarihli yazı 3815 kez okunmuştur.
Yapılan açıklamaya göre bilgisayar mühendisleri, elektronik cihazların güneş enerjisine benzer bir şekilde toplanmış bir enerji ile aralıklı olarak çalışmasını sağlayarak cihazlara sonsuz bir ömür veren bataryasız bir sistem geliştirdi. Bu sistem dünyada her yıl ortalama 53 milyon ton üretilen elektronik atık sorununun çözülmesine yardımcı olmak için tasarlandı. BFree adındaki bu sistem, aygıtların enerji kesintisi olduğunda gerekli hesaplamaları sorunsuz bir şekilde duraklatmasını sağlarken enerjinin sağlanabildiği ortamlarda ise çalışmasına olanak sağlar.

Northwestern Üniversitesi ve Delft Teknoloji Üniversitesinden araştırmacılar, BFree’yi geliştirirken en çok kullanılan programlama dillerinden biri olan Python’un elektrik kesintisine dayanıklı versiyonunu kullanandılar. Ayrıca BFree aynı ekibin önceki çalışmalarının bir evrimi olan BFree Shield adlı enerji donanımını içeriyor.

Ekip geçtiğimiz yıl düğmelerine basılarak oluşan kinetik enerjiyi kullanan ‘ENGAGE’ adlı bataryasız bir GameBoy ‘u piyasa sürdü. Makine, herhangi bir pil veya güneş enerjisine ihtiyaç duymadığından gelecekteki uzay görevleri için uzun ömürlü elektroniklerin önünü açabilecek bir cihaz olarak tanıtıldı. Ayıca ekibin ‘ENGAGE’ teknolojisinin bir evrimi olan BFree sistemi herkesin kendi sürdürülebilir elektroniğini yapmasına da olanak tanıyor.

Araştırmanın eş yöneticilerinden Josiah Hester açıklamasında: “BFree’nin bataryasız programlama yeteneklerinden ve BFree’nin gelecekteki sürümlerinden ilham alınarak uzay teknolojisi ve sadece güneş enerjisiyle çalışan küçük uyduların geliştirilmesi sağlanabilir.” sözlerine yer verdi.

Ayrıca ekip, yeni sistemin her yıl elektronik atık olarak adlandırılan ölü batarya sayısını azaltmayı umduklarını belirtti. Çalışmanın yöneticileri Przemyslaw Pawelczak ve Josiah Hester: “İnternetteki üreticiler cihazların pil ömrünü nasıl uzatacaklarını merak ediyorlar. Ancak biz üreticilerin bataryaları unutmalarını ve bunun yerine enerji üretiminin daha sürdürülebilir hale getirmek için yollar düşünmelerini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Hester, Northwestern Üniversitesinin yayınında: “IoT (Nesnelerin İnterneti) ile bir trilyon cihaza sahip olacağımız tahmin ediliyor. Bu da bir trilyon bitmiş batarya veya milyonlarca insanın birkaç dakikada bir bitmiş bataryaları değiştirmesi anlamına geliyor. Bu da çevreye korkunç bir ekolojik sorunu getiriyor. Ancak bizim tasarladığımız teknoloji, herkesin cihazları daha sürdürülebilir bir şekilde programlayabilmesini sağlıyor. Bfree ile hedeflerimizden biri de acemi bir Python programcısının Bfree’yi kolaylıkla kullanabilmesidir.” dedi.

Kaynak:

► interestingengineering.com
► thehacksposts.com

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.