elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Yazıcılar Artık Organ Baskısı Yapıyor

3D (3 Boyutlu) yazıcılar icat edildiği zamandan günümüze kadar 3 boyutlu baskı teknolojisinde çığır açtılar. Hemen hemen her alanda kullanılmak üzere ürünlerin baskısının alındığı bu cihazlardan artık organ baskısı almakta mümkün hale geldi. Tabi baskı malzemesi de çok daha önem arz etmektedir. Detaylar haberimizde...



A- A+
26.06.2014 tarihli yazı 19214 kez okunmuştur.
Gün geçtikçe daha da önem kazanan ve insanların daha çok ilgisini çeken 3 boyutlu yazıcı teknolojisi  hızla gelişmeye devam ediyor. Şüphesiz şu anda en çok ilgi çeken konu ise 3 boyutlu yazıcıda organ ve doku baskısı alabilmek.

►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcılar Rehberi

İlk 3 boyutlu  yazıcı ile canlı doku üretimi 2009'da Novagen3d Printing Technology'le  başladı. İlk zamanlarda sadece doku baskısı alınabilirken bugünlerde organ baskısı alınabiliyor.
Bu baskı teknolojisinin en çok kemik ve kıkırdak dokusu baskısı alınırken kullanılıyor. Hangzhou Elektronik Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacılar 3 boyutlu yazıcı sayesinde kulak ve burun baskısı alabiliyor.

►İlginizi Çekebilir: 3D Printer'dan Nasıl Çıktı Alınır

Araştırmacılar 3 boyutlu  bio-yazıcı kartuşu içindeki hücre ve benzeri bio-materyallerle  sağlıyor. Örneğin 3 boyutlu yazıcı sayesinde bir çift insan kulağı çıkarabilmek için osteosit kullanıyor.
3 boyutlu yazıcıyla kemik ve kıkırdak dokusu üretmekte en büyük gelişme ise kafatası protezi baskısı almak; ilk olarak hastanın kafatasının taranmasıyla başlıyor.Dijital ortamdaki taranma  tamamlandıktan sonra yazıcı kafatası modelini en ufak ayrıntısına uyacak şekilde kalıba döküyor.Bu şekilde üretilen kafatası proteziyle hastanın kafatasının yüzde 75’i onarılmış oluyor.
►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcı ile Deri Yazdırmak

Geçtiğimiz günlerde Hollandalı bilim insanlarının, 3  boyutlu yazıcı yardımıyla ürettikleri  en büyük kafatası implantı 22 yaşında, kemik rahatsızlığı olan bir hastaya yerleştirildi. Kafatası kemiğinin yerini alacak olan implant  hastaya özel, dayanıklı plastik malzemeden üretildi.
3 boyutlu yazıcıda kemik ve kıkırdak dokusu dışında diğer organlar için de baskı teknolojisi geliştiriliyor.Bunlardan en önemlisi karaciğer.

3 boyutlu yazıcıda kalınlığı 500 mikron 'a kadar olan  karaciğer dokusu üretildi. Baskısı alınan karaciğer dokuları albümin üretimi, fibrinojen ve transferrin üretimi ve CYP 1A2 ve CYP 3A4 dahil olmak üzere indüklenebilir sitokrom P450 enzimatik faaliyetleri de dahil olmak üzere kritik karaciğer fonksiyonlarına sahip.
Orgonovo  3 boyutlu yazıcıdan ilk baskısını alınacak olan organ olan karaciğeri önümüzdeki yıl sergilemeyi planlıyor.Önümüzdeki yıl sunulması  planlanan karaciğer en az 40 gün doğal fiziksel yapısını koruyabilecek ve tamamen işlevselliğini sürdürebilecek. Üretilen ilk karaciğer  sadece medikal çalışmalar ve ilaç araştırmaları için kullanılması planlanıyor.
Deri dokusu kayıplarının,yanıkların birçoğu tamamen tedavi edilemiyor.Deri dokusunun naklide oldukça az.Bunun için deri dokusunun üretilmesine ihtiyaç var.  Hollanda Leiden üniversitesinden dört öğrenci SkinPrint adlı projeyle deri dokusunun 3 boyutlu yazıcıyla baskısının alınabileceğini gösterdi . Ekip sağlıklı deriden bir parça alıp,bu hücreleri kök hücre geliştirmek için kullanmış.
Organ nakli bekleyen hastalar için 3 boyutlu yazıcı teknolojisi  kolay ulaşılması,maliyetinin düşük olması sebebiyle büyük önem taşıyor.

Merve BAYRAKTUTAN

İstanbul ÜNİVERSİTESİ | Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.