3D Yazıcılar Artık Organ Baskısı Yapıyor
3D (3 Boyutlu) yazıcılar icat edildiği zamandan günümüze kadar 3 boyutlu baskı teknolojisinde çığır açtılar. Hemen hemen her alanda kullanılmak üzere ürünlerin baskısının alındığı bu cihazlardan artık organ baskısı almakta mümkün hale geldi. Tabi baskı malzemesi de çok daha önem arz etmektedir. Detaylar haberimizde...
26.06.2014 tarihli yazı 19809 kez okunmuştur.
Gün geçtikçe daha da önem kazanan ve insanların daha çok ilgisini çeken 3 boyutlu yazıcı teknolojisi hızla gelişmeye devam ediyor. Şüphesiz şu anda en çok ilgi çeken konu ise 3 boyutlu yazıcıda organ ve doku baskısı alabilmek.
►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcılar Rehberi
İlk 3 boyutlu yazıcı ile canlı doku üretimi 2009'da Novagen3d Printing Technology'le başladı. İlk zamanlarda sadece doku baskısı alınabilirken bugünlerde organ baskısı alınabiliyor.
Bu baskı teknolojisinin en çok kemik ve kıkırdak dokusu baskısı alınırken kullanılıyor. Hangzhou Elektronik Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacılar 3 boyutlu yazıcı sayesinde kulak ve burun baskısı alabiliyor.
►İlginizi Çekebilir: 3D Printer'dan Nasıl Çıktı Alınır
Araştırmacılar 3 boyutlu bio-yazıcı kartuşu içindeki hücre ve benzeri bio-materyallerle sağlıyor. Örneğin 3 boyutlu yazıcı sayesinde bir çift insan kulağı çıkarabilmek için osteosit kullanıyor.
3 boyutlu yazıcıyla kemik ve kıkırdak dokusu üretmekte en büyük gelişme ise kafatası protezi baskısı almak; ilk olarak hastanın kafatasının taranmasıyla başlıyor.Dijital ortamdaki taranma tamamlandıktan sonra yazıcı kafatası modelini en ufak ayrıntısına uyacak şekilde kalıba döküyor.Bu şekilde üretilen kafatası proteziyle hastanın kafatasının yüzde 75’i onarılmış oluyor.
►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcı ile Deri Yazdırmak
Geçtiğimiz günlerde Hollandalı bilim insanlarının, 3 boyutlu yazıcı yardımıyla ürettikleri en büyük kafatası implantı 22 yaşında, kemik rahatsızlığı olan bir hastaya yerleştirildi. Kafatası kemiğinin yerini alacak olan implant hastaya özel, dayanıklı plastik malzemeden üretildi.
3 boyutlu yazıcıda kemik ve kıkırdak dokusu dışında diğer organlar için de baskı teknolojisi geliştiriliyor.Bunlardan en önemlisi karaciğer.
3 boyutlu yazıcıda kalınlığı 500 mikron 'a kadar olan karaciğer dokusu üretildi. Baskısı alınan karaciğer dokuları albümin üretimi, fibrinojen ve transferrin üretimi ve CYP 1A2 ve CYP 3A4 dahil olmak üzere indüklenebilir sitokrom P450 enzimatik faaliyetleri de dahil olmak üzere kritik karaciğer fonksiyonlarına sahip.
3 boyutlu yazıcıda kalınlığı 500 mikron 'a kadar olan karaciğer dokusu üretildi. Baskısı alınan karaciğer dokuları albümin üretimi, fibrinojen ve transferrin üretimi ve CYP 1A2 ve CYP 3A4 dahil olmak üzere indüklenebilir sitokrom P450 enzimatik faaliyetleri de dahil olmak üzere kritik karaciğer fonksiyonlarına sahip.
Orgonovo 3 boyutlu yazıcıdan ilk baskısını alınacak olan organ olan karaciğeri önümüzdeki yıl sergilemeyi planlıyor.Önümüzdeki yıl sunulması planlanan karaciğer en az 40 gün doğal fiziksel yapısını koruyabilecek ve tamamen işlevselliğini sürdürebilecek. Üretilen ilk karaciğer sadece medikal çalışmalar ve ilaç araştırmaları için kullanılması planlanıyor.
Deri dokusu kayıplarının,yanıkların birçoğu tamamen tedavi edilemiyor.Deri dokusunun naklide oldukça az.Bunun için deri dokusunun üretilmesine ihtiyaç var. Hollanda Leiden üniversitesinden dört öğrenci SkinPrint adlı projeyle deri dokusunun 3 boyutlu yazıcıyla baskısının alınabileceğini gösterdi . Ekip sağlıklı deriden bir parça alıp,bu hücreleri kök hücre geliştirmek için kullanmış.
Organ nakli bekleyen hastalar için 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kolay ulaşılması,maliyetinin düşük olması sebebiyle büyük önem taşıyor.
Merve BAYRAKTUTAN
İstanbul ÜNİVERSİTESİ | Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Merve BAYRAKTUTAN
İstanbul ÜNİVERSİTESİ | Elektrik-Elektronik Mühendisliği
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.