elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2014'teki En Önemli 5 Bilimsel Çalışma

Artık 2014'ü geride bıraktık.Geride bıraktığımız yılda bilimde ne gibi gelişmeler oldu? Dünya'yı etkileyecek çalışmalar neler? Bunları merak ediyorsanız haberimize göz atalım.



A- A+
04.01.2015 tarihli yazı 8098 kez okunmuştur.
2014'te bilim insanlarının çalışmalarında çok önemli gelişmeler oldu. 
 
1.Yıldızlarda hayat var.
 
Yıldızların %20'sinde yaşanabilir kuşak olduğu tespit edildi. Dünya da tek yaşanabilir gezegenin Dünya olmadığı, uzay bulunan o kadar çok yıldızda yaşanılabilirlik olduğu düşünülüyor.
 
 



 
2.İnsan genomu kopyalandı.
 
Tarihte ilk kez insanı genomu kopyalandı. Bunun etik olu olmadığı tartışlırken ABD sıkı denetimler altında çalışmaların devam etmesine izin verdi. İnsan embriyosu kopyalanmış oldu. Sadece bununla kalmadılar kopyalanan genomunda kök hücresine eriştiler. Tam anlamıyla klonlama yapılmadı ancak genomların kopyalanması da büyük bir gelişmedir. 2015'te klonlama tam anlamıyla olucak mı, bunun yapılasına izin verilecek mi? Bu sene göreceğiz.
 
 

 


3.Voyager artık derin uzayda.
 
Voyager: Nasa'nın 1977 yılında uzaya fırlattığı insansız uzay aracıdır. Voyager'in uzayda neler olduğuyla ilgili bize veri toplayacağı düşünülüyordu ve öyle de oldu. Kasım 2014'te yıldızların en net sesini kayıt etmiş oldu. Kayıt sesi ise 35 gün sonra elimize ulaştı. 37 yıldır uzayda yol alan Voyager ise artık güneş sistemini tamamen terk etti. 73.775 yıl sonra 4.2 ışık yılı uzaktaki Proxima Centaur yıldızına ulaşacağı tahmin ediliyor.
 
 

 


4.Mars'ta yaşam var.
 
Dünya dışında yaşamın var olduğuna dair ilk iz bulundu. Metan gazı püskürtmeleriyle karşılaşılması Kızıl gezegende basit organizmaların yaşayabileceğini göstermiş oldu.
 
 


5.İnsanın evrimi
 
Atalarımız Neandertal insanlarıyla birleşmiş. Neandertal insanı günümüzden yaklaşık 200 ile 28 bin yıl önce yaşamış "mağara tipi" insanlardır. 2014 yılında atalarımızın neandertal insanlarıyla birleştiğine dair izler bulunmuştur.
 

 
 Kaynak:

livescience
Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.