elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

555 Zamanlayıcı (Timer) Entegresi |
1. Bölüm

Kullanımının kolay, fiyatının uygun ve yaygın bir kullanım olanağı olmasıyla 555 entegre devresi Dünya’da yılda milyonlarca satılıyor. Üreticiye bağlı olmakla beraber standart bir 555 zamanlayıcı entegresi; 25 Transistör, 2 Diyot, 15 direnç, etrafını saran plastik bir koruyucu ve 8 bacaktan oluşmaktadır. Gelin beraber entegremizi inceleyelim ve neler yapabildiğini yakından görelim...



A- A+
10.01.2015 tarihli yazı 75428 kez okunmuştur.

“Dünya’da Yılda Milyonlarca Satılıyor…”

555 zamanlayıcı entegre devresi ilk olarak 1970 yılında İsviçreli elektronik mühendisi Hans R. Camenzind tarafından tasarlanmıştır. Camenzind, 1971 yılında şuan Philips’in bünyesine kattığı ve elektronik devreler üreten Signetics firmasıyla anlaşarak o zamanlar “Tümleşik Zaman Makinesi” adıyla sunulmuştur. 

 


555 Entegresini Tasarlayan Kişi; Elektronik Mühendisi Hans R. Camenzind


Kullanımının kolay, fiyatının uygun ve yaygın bir kullanım olanağı olmasıyla 555 entegre devresi Dünya’da yılda milyonlarca satılıyor. Üreticiye bağlı olmakla beraber standart bir 555 zamanlayıcı entegresi; 25 Transistör, 2 Diyot, 15 direnç, etrafını saran plastik bir koruyucu ve 8 bacaktan oluşmaktadır.

 


 

555 Zamanlayıcı Entegresinin Özellikleri

En önemli özelliklerinden biriside flip flop, sayıcı gibi çoğu devrelerde kare dalga sinyal kullanılır. 555 entegresi ile bu kare dalgayı kolay bir şekilde elde edebiliriz. Diğer özellikleri ise;
Darbe genişliğinde bir keskinlik vardır,
Darbe genişliği, kaynak geriliminden etkilenmez,
4.5 – 16V arasında besleme gerilimine sahiptir,
Uzun bir darbe genişliği sağlanayabilir,
Bir lambayı yakmaya yetecek kadar akım verebilir. 200 mA’e kadar çıkış akımı elde edilebilir,
Zamanlama ayarları devreye eklenecek RC devresi ile değiştirilebilir.

 



►İlginizi Çekebilir : Termistör Nedir?

 

Diğer Zamanlayıcı Entegre Çeşitleri

Ayrıca 556, 558, 559 adlarıyla da 14 bacaktan ve 16 bacaktan oluşan çeşitleri de mevcuttur. 556 zamanlayıcı devresi iki tane 555 zamanlayıcı devresinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. 14 bacaklıdır.
 

556 Zamanlayıcı Entegresi


558 ve 559 zamanlayıcı devresi ise 555 entegresinin Discharge ve Trigger bağlantılarının modifiyesiyle oluşturulmuştur. 16 bacaklıdır.
 


558 Zamanlayıcı Entegresi


555 entegre devresinin tepki süresi iki mikro saniyeden düşüktür. Böylelikle 1/(2mikro-saniye) den maksimum işleme frekansının 500kHz’in üzerinde olabileceğini görebiliriz.

 


555 Entegresi ile Uygulama Hazırlığı

 
 

 

555 Zamanlayıcı Entegresinin Bacakları (Pinleri)

555 zamanlayıcı entegre devresi standart olarak 8 bacaktan diğer adıyla 8 pinden oluşmaktadır. 8 pinin ne işe yaradığını bilmeliyiz ki devremizi kurarken neler yapabileceğimizi anlayabilelim. 8 pini açıklarsak;

 


555 Zamanlayıcı entegresinin dıştan görünüşü

  
 
555 Zamanlayıcı entegresinin içten görüşünü
 


1)  GND (Ground);
Toprak Bacağıdır. Toprak referans voltajıda denmektedir. Voltaj değeri; 0’dır.

2)  TRIGGER;
Türkçe olarak Tetikleme bacağı denir. Bu giriş değerinde voltaj değeri kontrol voltajın yarısına düştüğünde bir zaman aralığı başlar ve Çıkış pini HIGH olur

3)  OUTPUT
Türkçe olarak Çıkış bacağı denir. Yüksek çıkış seviyesinde besleme geriliminin yaklaşık 1.7V altında gerilim sağlar.

4)  RESET
Bu bacak LOW (Lojik 0) olunca devre reset yapmaktadır. Ayrıca bu bacağın herhangi bir bacakla bağlantısı da yoktur.

5)  CONTROL VOLTAGE
Bu bacak iç devrede 2*Vcc/3 değerine bağlıdır. İstenirse bu ayağın gerilimi değiştirilerek zamanlama periyodu da değiştirilebilir. Normal çalışma anında küçük kapasiteye sahip bir kondansatör ile toprağa bağlanarak oluşabilecek gürültü engellenebilir.

6)  THRESHOLD
Türkçe olarak Eşik bacağı denmektedir. Bu bacaktaki gerilim eğer 2*Vcc/3 değerini aşarsa çıkışımız LOW (Lojik 0) değerine gider ve flip flop reset atar.

7)  DISCHARGE
Türkçe olarak Deşarj bacağı denmektedir. Bu bacak iç devredeki bir npn transistörünün kollektör bacağına bağlanmıştır. Yüksek ve düşük seviyelerde dirençlerin değişimine göre kondansatörün şarjını ve deşarjını sağlar.

8)  Vcc
Türkçe olarak Besleme bacağı denmektedir. Bu bacaktan besleme gerilimi uygulanır. Besleme gerilim değeri ise 4.5 ile 16V arasında değişebilir.


 


► 2. bölümde 555 entegresinin iç yapısı ve çalışma modlarının açıklanması,
► 3.bölümde ise güzel bir uygulama sizi bekliyor olacak…










Kaynak
Wikipedia(English)
Electronics-Owen Bishop
Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar