elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Termistör Nedir ? |
ElektrikPort Akademi

Termistörler yarı iletken malzemeden yapılan ve ısı etkisiyle direnç değerinin değiştiği bir çeşit değişen değerli dirençtir. Thermo (ısı) ve Resistor (direnç) kelimelerinden türetilmiştir. Sıcaklığın değişimine göre iki çeşidi vardır; NTC, PTC. Daha fazla ayrıntıyı yazımızda bulabilirsiniz...



A- A+
06.01.2015 tarihli yazı 82109 kez okunmuştur.

Direnç Nedir ?

Direnç, en temel elektronik elemanımızdır. Devrelerde kullanılmasındaki amaç, devreden akan akıma direnç göstererek akımı azaltmasıdır. Böylelikle gerilim düşümüne de neden olur. 
 


 

Termistörler (Thermistor*)

Termistörler, bir çeşit direnç ve sensördür. En önemli özelliği ise ısı etkisi ile direncinin değişmesidir. Sabit değerli direnç olmayıp değişken değerli direnç grubuna girer. Termistörler, yarı iletken malzemeden yapılırlar. Disk, çubuk, boncuk şeklinde olabilir.

*İngilizce kelime anlamını ifade eder.

 

Termistör, Therm ısıl anlamında ve Resistor direnç anlamından türetilerek elde edilmiştir. Sıcaklıkta meydana gelen değişime göre ayar gereken devrelerde kullanılır. 
 


Ayrıca termistörler sıcaklık ölçen veya sıcaklığa başka şekillerde tepki veren devrelerde de kullanılmaktadır. Termistörler sıcaklık değişiminin etkilerini kendiliğinden telafi ederler.

 
►İlginizi Çekebilir: Varistör Nedir?


Termistörün sembölü;
 
 

Sıcaklık ve direnç arasındaki ilişki bazı denklemler ile verilmektedir. Hassas yapılacak çalışmalarda bu denklemler veya o denklemlerle elde edilmiş grafiklerden yararlanılır.

Termistörlerin iki tipte çeşidi vardır;

1)  PTC Termistör
2)  NTC Termistör

 

 

1)  PTC Termistör

PTC termistör İngilizce “Positive Temperature Coefficient” ifadesinin baş harflerinden oluşur. Anlamı ise “Pozitif ısıl katsayısı” yani sıcaklıkla doğru orantılı olarak dirençleri artan elemanlardır. Bu çeşit termistörde bulunduğu yerin sıcaklığı artıkça direnç değeri de o orantıda artmaktadır. 
 

PTC termistörünün bir önemli özelliği de aşağıdaki grafikten göreceğimiz gibi belirli bir sıcaklıktan sonra direnç değeri çok artar ve böylelikle akıma karşı koyması da aynı şekilde artacağı için anahtarlama elemanı olarakta kullanılabilir.

 
►İlginizi Çekebilir: Tristör Nedir?

 

2)  NTC Termistör

NTC termistör İngilizce “Negative Temperature Coefficient” ifadesinin baş harflerinde oluşur. Anlamı ise “Negatif ısıl katsayısı” yani sıcaklıkla doğru orantılı olarak dirençleri azalan elemanlardır. PTC termistörünün tersidir. Bu termistörde ise bulunduğu yerin sıcaklığı artıkça direncide o orantıda azalmaktadır.
 

Termistörlerin çoğunun direnci sıcaklık artıkça azalır. Yani çoğunlukla NTC tipi termistörlerle karşılaşırız. NTC’ninde sıcaklıkla değişen direnci aşağıdaki grafikten görebiliriz;
 

Son olarak NTC ve PTC termistörlerinin arasındaki farkı gözümüzde daha iyi canlanması açısından aşağıdaki grafiğe bakabiliriz;
 

 
Kaynak
►Electronics-Owen Bishop
Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar