elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

YGS'de Adaya Özgü Kitapçık

27 Mart'ta düzenlenecek olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı yenilikleri ile geliyor.



A- A+
09.02.2011 tarihli yazı 5341 kez okunmuştur.

İlk kez 27 Mart'ta gerçekleştirilecek olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda adaya özgü kitapçık ve cevap anahtarı dağıtılacak.



ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ÖSYM'yi tanıtmak, 27 Martta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve çalışmalarına ilişkin bilgi vermek amacıyla ÖSYM'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ÖSYM Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ercan Öztemel, Prof. Dr. Ensar Gül ve Prof. Dr. Ömer Pekşen'i tanıtarak başladı. ÖSYM'nin, "Türkiye'de sosyal barışı tesiste en önemli kurumlardan biri olduğunu" vurgulayan Demir, böyle bir kurumu ekip olarak yönettiklerini dile getirdi.



Göreve, 22 Eylül 2010'da vekaleten atandığını hatırlatan Demir, "Bugüne kadar sizlerle hep yazılı olarak iletişim kurduk. Ancak, hem kurumu tanıma hem de gecikmiş işleri yapma nedeniyle yazılı iletişimi tercih ettik. Bugün ilk defa sizlerle tanışıyoruz" dedi.



Daha sonra "2011 ve Sonrası ÖSYM" başlıklı sunum yapan Demir, ÖSYM'nin 1974'de "Üniversitelerarası Seçme ve Yerleştirme Merkezi" olarak kurulduğunu ve 1981'de Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi adını aldığını anımsattı. 36 yıllık bir kurum olan ÖSYM'nin her yıl 153 sınav merkezinde, 120 bine yakın sınav salonunda, 15 farklı alanda, yaklaşık 40 sınav yaptığını anlatan Demir, sadece 2010'da, yaklaşık 8 milyon adayın sınavının gerçekleştirildiğini belirtti. Demir, ÖSYM'nin 20-25 milyon kişi üzerinde etkisi olduğuna işaret etti.



Misyonlarını, "Yurtiçinde ve yurtdışında hak ve adalet esaslı sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme, değerlendirme ve yerleştirme çalışmalarını yürüten şeffaf bir kurum olarak belirlediklerini" söyleyen Demir, bu kelimeleri özenle seçtiklerini, bütün amaçlarının bunları gerçekleştirmek olduğunu ifade etti.



Demir, yurtiçinde ve yurtdışında yüzde 100 güvenli sınavlar yapmak, kriptolu ve e-imza ile çalışan, sınav oluşturma aşamasından değerlendirme aşamasına kadar sürecin tamamını otomatik olarak gerçekleştiren, yapılan her işlemi silinemez ve değiştirilemez biçimde kaydeden, uluslararası bilgi güvenliği standartlarına sahip, toplum nezdinde itibarı yüksek bir Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi oluşturmayı amaçladıklarını, bunu yapacaklarına inandıklarını kaydetti.



Bir sınavı gerçekleştirmenin 3-4 aylık bir zaman ve çalışma gerektirdiğini ifade eden Demir, bu süreçte, bir taraftan adaylarla bir taraftan da görevlilerle çalıştıklarını anlattı. İlk kez bu yıl sınav görevlilerini tanımlayarak, onları kurumun bir parçası haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Demir, geçtiğimiz günlerde sınav görevlilerinin başvurularını da aldıklarını, şu anda sistemde 300 binden fazla sınav görevlisinin kayıtlı olduğunu ifade etti.



"Bir taraftan soruların hazırlanması; soruların test, sınav haline getirilmesi, soru kitapçıklarının basılması ve bunların son derece güvenli


gerçekleştirilmesinin önemli konular olduğunu" vurgulayan Demir, sınav öncesi sürecin, ÖSYM bünyesinde güvenli bölgelerde soru hazırlanmasıyla başladığını, sınavdan iki-üç hafta kadar önce dünya ile her türlü bağlantının kesildiği kapalı döneme geçildiğini, soru kitapçıkları basıldıktan sonra da bunların güvenli bir şekilde sınav merkezlerine nakledildiğini anlattı.



-"İTİRAZLAR İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK"-



ÖSYM'yi özellikle sınav görevlileriyle bütünleştirerek, onlarda "aidiyet" duygusu oluşturarak ve eğitimlerini sağlayarak, kimlik kartı vererek, sistemin kaçınılmaz bir parçası haline getirmeyi istediklerini dile getiren Demir, adaylarla da bilişim imkanlarını kullanarak iletişim kurmayı amaçladıklarını belirtti.



Adayların her türlü işlemi internet üzerinden gerçekleştirebileceklerini bildiren Demir, "sınav sonuçlarını kişisel şifreleriyle sadece adayların kendilerinin öğrenebileceğini, sınava giriş ve sonuç belgelerinin artık postayla gönderilmeyeceğini, sınavların kılavuz ve yönergelerinin internetten alınabileceğini kaydetti. Demir, sınav sonuçları ile ilgili itirazların internet üzerinden yapılabilmesine ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.



Demir, bu yıl ilk kez adaya özgü soru kitapçığı ve cevap kağıdı uygulaması başlatacaklarını belirterek, bunun sınav güvenliği bakımından önem taşıdığını vurguladı. Soru kitapçıklarının ve cevap kağıtlarının üzerinde adayların fotoğraflarının basılı olacağını söyleyen ve birer örneğini gazetecilere gösteren Demir, "Böylece başkasının yerine sınava girme gibi istenmeyen olgular ortadan kalkacak" diye konuştu.



Adayın tüm bilgilerinin soru kitapçığının üstünde bulunduğunu, aynı bilgilerin cevap kağıdının üzerinde de yer aldığını ifade eden Demir, her soru kitapçığına ait numarasının, aday tarafından cevap kağıdına işaretleneceğini, böylece soru kitapçığı ile cevap kağıdının birleşimiyle adaya özgü bir sınavın gerçekleşmesinin sağlanacağını belirtti.



Sınav güvenliğine ve sınav adaletine engel olacağı düşünülen cep telefonu, kol saati gibi araç-gereçlerle sınava girilemediğine işaret eden Demir, nüfus cüzdanı ve pasaport dışındaki belgelerin kimlik belgesi olarak kabul edilmediğini kaydetti.



Demir, "Kötüye kullanıldığını düşündüğümüz tuvalete çıkma serbestisini göreve geldiğimiz günden itibaren kaldırdık. Bu konuda kararlıyız çünkü raporlarda bu imkanın çok kötüye kullanıldığını görüyoruz" dedi. Sınavın toplam süresinin dörtte üçü tamamlanmadan adayların sınavdan çıkmasına izin verilmediğini belirten Demir, "Tüm bunlarla sınavın adil bir şekilde gerçekleştirilmesine gayret ediyoruz" dedi.



Cevap kağıtlarının ÖSYM'ye güvenli şekilde ulaştırılması için tüm süreçte 24 saat akademisyen ve gözetmenlerin bulunmasına dikkat edildiğini anlatan Demir, cevap kağıtları ÖSYM'ye geldiğinde işlemlerin tümünün hakem ve gözetmenler eşliğinde gerçekleştirildiğini söyledi.



-"CEVAP KAĞITLARI GÖRÜLEBİLECEK"-



Demir, ilk kez geçtiğimiz haftalarda uygulanmaya başlanan, cevap kağıtlarının adaylar tarafından görülebilmesinin bundan sonraki tüm sınavlarda gerçekleştirileceğini belirtti. "Bundan sonra adaylar, kişisel şifrelerini kullanarak cevap kağıtlarını görebilecekler, cevap kağıtlarına erişebilecekler. Bu sayede pek çok adayın zihninde oluşan sorular ortadan kalkmakta. Çünkü pek çok adayımız 'Ben şöyle yapmıştım böyle değerlendirildi' gibi yorumlar yapabiliyor. Bu, cevap kağıdını gördüğü an ortadan kalkacak" diyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:"Tüm bunlar bizim bugüne kadar uyguladıklarımız. Ancak bunların kalıcı olabilmesi için daha nitelikli bir ÖSYM'ye ihtiyaç var ve bunu da yasal bir zeminle sağlayabileceğimize inanıyoruz. Bu kapsamda, ÖSYM idari ve mali özerkliğe sahip özel bütçeli bir kurul olsun istiyoruz. Hem merkezi, hem teşkilatı hem de sınav koordinatörlükleri ile bir entegre sistem oluştursun, uzmanlığa dayalı bir personel rejimi olsun, hak ve cezalar tanımlanmış olsun. Özellikle yurtdışında sınav yapabilen, yeni sorumluluklara sahip bir kurum olsun istiyoruz."



Demir, "aynı sonuçları doğuran farklı zamanlarda sınav" yapılmasının da artık kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Özellikle elektronik sınav imkanı dolayısıyla randevu usulüyle her zaman yapılabilir sınavlar" dedi. Başkan Demir, gerektiğinde sınava katılanların bir kısmına uygulanabileceği gibi tümüne de uygulanabilecek "eşdeğer sınav"la birçok sorunun kolayca çözümlenebileceğini belirtti.



"ÖSYM'nin bir değişim sürecinde olduğunu" ifade eden Demir, "ÖSYM, kendisine belirlemiş olduğu misyon ve vizyonu çerçevesinde, değişen dünya koşullarında, tüm paydaşların katılımıyla sorumluluk alanındaki hizmetlerini en etkin bir biçimde sunmaya, her sınavda bir önceki sınavdan daha iyi olabilmenin yollarını aramaya, modern ve teknolojik gelişmelerle barışık bir şekilde sahip olduğu kaynakları, en etkin kullanarak kendisini yenilemeye ve değişim sürecini aktif olarak yaşamaya devam edecektir" dedi.



Demir, daha sonra 81 ilden gelen ve 27 Marttaki YGS'ye katılacak 160 öğrenciyle ÖSYM'nin yemekhanesinde öğle yemeği yedi. Yemeğin ardından öğrencilerle biraraya gelen Demir, öğrencilerin sınavla ilgili sorularını yanıtladı. Demir bu tür toplantıları diğer adaylarla da yapacaklarını söyledi.


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.