elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Seraphim, Avustralya'nın En Büyük Güneş Enerji Santraline Akıllı Modüller Tedarik Edecek

Çin'deki dünya standartlarında bir güneş ürünü üreticisi olan Seraphim, geçtiğimiz günlerde Avustralya'daki en büyük güneş enerji santraline son teknoloji ürünü akıllı modülleri tedarik edeceğini duyurdu. Detaylar haberimizde.



A- A+
19.12.2018 tarihli yazı 4747 kez okunmuştur.
2011 yılında kurulan Seraphim, kısa sürede etkileyici başarılar kaydetmiştir. Seraphim, 40’dan fazla ülkede 6 GW'nin üzerinde güneş enerji santralleri kurarak, dünya çapında müşterilerine yüksek kaliteli ürünler ve profesyonel hizmetler sunmaktadır.

Yeni Güney Galler’de, Moree’nin 95 km batısında yer alan Kanowna Solar PL tarafından geliştirilen tesis, entegre hücre dizisi şeklinde maksimum optimizasyon sağlayacak 27.500 adet 325W’lık Seraphim MX modülleri kullanılacaktır. Bu sayede, her bir entegre dizisinde 1,5 kat fazla modül bulundurmak mümkün olacaktır.

Seraphim'in basın açıklamasında, Kanowna Solar PL’nin Genel Müdürü Dr. Emma Mailler, "Bu çığır açan projede Seraphim ile çalışmaktan çok memnunuz. Mühendis ekibimiz bu optimizatörlerin faydalarını dikkatlice inceleyerek birkaç ay geçirdi." diyerek çalışmanın önemini belirtti.


Akıllı modüller;
Minimum DC kayıpları
Bozulma oranını düşürme
Üretim çıktısını % 5'e kadar arttırma avantajları sağlar.
 

Güneş Enerji Sistemlerinin Anatomisi

Yüzlerce bireysel modül, çatıdan ölçeklendirilmiş güneş enerjisi tesislerinin üretim kapasitesini sağlar. Bu bireysel güneş modülleri, gerilimi arttırmak için seri olarak, akımı arttırmak için paralel olarak bağlanır. “Sıcak noktalar”ın etkileri klasik modüllerde olduğu gibi diyotlar ile kontrol edilir.

Seraphim'in akıllı modülleri, diyot ihtiyacını ve meydana gelecek güç kaybını ortadan kaldıran gerilim sınırlayıcı bir özellik kullanmaktadır. Bu çözümün sağladığı gerilim regülasyonu ile her diziye % 50 daha fazla modül dahil edilir. Böylece, şebeke seviyesinde elektrik üretimi ile mega projelerde kullanımı daha uygun hale getirilir.


 


Şekil 1: Seraphim'in Hücre Dizisi

►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisine Entegre Olabilen Çatı Sistemi Geliştirildi
 

Dizi Modüllerin Zorlukları

Güneş pilleri zamanla bozulurlar. Dış ortamda bulunan ısıya, soğuğa, neme ve suya karşı dayanmaları gerekmektedir. Ayrıca; gölge, enkaz ya da hayvan saldırıları, güneş hücreleri üzerinde güneşin etkilerini engelleyebilir. Bu nedenle, her bir hücre emsalleri kadar çok enerji elde etmek için hesaba katılamaz. Böylece, bir dizideki herhangi bir hücre diğer hücrelerden daha az akım üretebilir. Ancak hücreler seri bağlı olduğu için, dizi tarafından iletilen genel akım, zayıf hücrenin ürettiği akımla sınırlı olacaktır. Burada uyumlu olmayan bir hücre, diyotlardaki gibi basitçe kesilir ve çıkışa hiçbir şey iletmez.
 

Küresel Dünya’da Güneş Enerjisi

Güneş, dünyanın her tarafında yoğun yatırımların ve bazen yoğun tartışmaların olduğu bir alandır. Avustralyalı araştırmacılar güneş enerji sistemlerinin gelişmesinde önemli rol oynamışlardır. 2016 yılında, Yeni Güney Galler’deki üniversitede ve Avustralya’da, Gelişmiş Fotovoltaikler’in odaklanmamış güneş ışığını % 34,5 verimlilikle elektriğe dönüştürme yetenekleri açıklandı.

Buna rağmen, bazı kaynaklar yenilenebilir enerjinin yüzdesinin azaldığını göstermektedir:

 


Şekil 2: Avustralya'daki Yenilebilir Enerji Üretimi

►İlginizi Çekebilir: Yenilenebilir Enerji Depolama Sistemleri

Yenilebilir enerji kaynakları arasında, hidroelektrik enerji Avustralya’da ABD’den daha fazla rol almaktadır. İklim, ülkenin bazı bölgelerinde olağan dışı biçimde kurudu ve bu durum, Avustralya’nın Temiz Enerji Konseyi tarafından yayınlanan bir rapora göre, yenilebilir enerji kaynaklarında geçici olarak bir azalmaya neden olmuştur.

Yeni elektrik üretim kapasitesinin üçte birinden fazlasının güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan oluşan ABD’nin durumu, aşağıdaki grafiklerde görülmektedir:

 

Şekil 3: Amerika’daki Yeni Elektrik Üretimi Kapasitesi

►İlginizi Çekebilir: 10 Yıldan Fazla Güneş Enerjisi Depolayabilen Sıvı Geliştirildi

ABD'nin güneş verimliliğine katkısı da dikkate değer. 2017 yılında, George Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, %44,5 verimli galyum antimonit (GaSb) substratlarından yapılan bir güneş pili tasarımını açıkladı.

Tabi ki, güneş enerjisini araştırma ve uygulamada ilk sırada Çin yer almaktadır. Haziran ayında Forbes dergisinde yayınlanan bir rapora göre; Çin, dünyada güneşe olan talebin yarısını temsil etmektedir.

Ancak, Mayıs ayında Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, güneş enerjisi projeleri için devlet desteğini durdurduklarını açıkladı. Bu durumun güneş enerji ihtiyacına ve kalkınmaya olan etkileri henüz belirlenmemiştir.

Güneş enerjisinin rolü tüm ülkelerde büyümekte olup Seraphim gibi ilham veren şirketlerin araştırılması gerekmektedir.
 
Yazar: Pelda Gezer



Kaynak:

►allaboutcircuits.com

►prnewswire.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.