elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotik Köpek Görme Engelli Bireylere Rehber Olacak

Görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için robotik köpek geliştirildi. Bu robotik köpek, bireylere rehberlik ederek günlük hayatlarını kolaylaştırıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
11.08.2020 tarihli yazı 7744 kez okunmuştur.
Yaşadığımız dünyada görme engelli birçok insanın olduğunu biliyoruz. Teknolojik gelişmelerler, görme engelli kişilerin hayatını kolaylaştıracak birçok yeni girişim de ortaya çıkıyor. Loughborough Üniversitesi endüstriyel tasarım mühendisi Anthony Camu isimli bir öğrenci, “Theia” adını verdiği taşınabilir bir “robotik rehber köpek” tasarladı. Hem maliyet hem de alerji gibi etkenlerden rehber köpeğe sahip olmayan görme engelli bireyleri fark etmesi üzerine de projeyi gerçeğe dönüştürmeye karar verdi.
 

Theia, bir rehber köpeğin yapabileceklerini elde taşınabilen bir robotik cihaza aktararak çözüm sunuyor. Cihaz şu anda çok basit bir prototip aşamasında ancak görme engelli kullanıcıların hedeflerine gitmesine yardımcı olacak robotik bir rehber köpek olması için geliştirilmeye devam ediyor.

Kullanıcıların ellerini hareket ettirmek ve onları istenen hedefe yönlendirmek için uzay aracının tutum kontrol sistemlerinde bulunan özel bir kontrol hareketi jiroskopu kullanır. Bu jiroskop, Theia’nın nereye gittiğine bağlı olarak kuvvet geri bildirimi yapmasını; kullanıcının elini istenen yöne yönlendirebilmesini sağlıyor. Robotik köpek Theia, ayrıca hava durumu veya trafik yoğunluğu gibi gerçek zamanlı çevrim içi verileri işleyerek görme engelli bireylere daha kapsamlı bir şekilde yardımcı olarak kullanıcıları dış ortamlarda ve geniş iç mekanlarda yönlendirebiliyor.

 



 
Robotik Köpek Theia Nasıl Çalışıyor?

Theia, otonom araçlarında olduğu gibi lidar ve kamera sistemi aracılığıyla çevrenin 3 boyutlu görüntüsünü oluşturuyor ve bu sayede kullanıcı sesli olarak gideceği yönü aktarması ile yerleşik işlemciler gidilecek en iyi rotayı belirliyor. Bu süreçte yaya ve araba trafiğinin yanı sıra hava durumu ile ilgili gerçek zamanlı verileri de hesaba katıyor. Kullanıcılar bu sistemle hedeflerine doğru ve kısa bir zamanda ulaşabiliyorlar.

Cihaz basit haliyle piyasaya sunulduğunda motor tutukluğu, fazla titreşim gibi sorunların olması ile cihazın daha da geliştirileceğini ve hatta merdiven, asansör gibi karmaşık yapılarda dahi işlevliğini gösterileceği belirtilmektedir. Camu, "Asıl niyet asla rehber köpeklerin yerini almak değil, bunun yerine görme engelli insanlara gelişmiş hareketlilik seçenekleri sunmanın alternatif bir yolunu sağlamaktı" dedi . "Bir rehber köpeğin maliyetinin yaklaşık yüzde onunda ellerine alamayan insanlar için daha uygun fiyatlı bir çözüm olmayı hedefliyor."




Kaynak:
 
► interestingengineering.com




 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.