MBA Programını Mercek Altına Alıyoruz
Son yıllara öğrencilerin dilinden düşmeyen ve iş dünyasında sıkça duymaya alıştığımız bir yüksek lisans programı var: MBA (Master of Business Administration). Bu yazıda hemen hemen herkesin adını duymuş olduğu ve bir kısmımızın da olmazsa olmaz dediği, bu yüksek lisans programını masaya yatırıyoruz.
31.12.2012 tarihli yazı 9637 kez okunmuştur.
MBA Nedir?
Açılımı Master of Business Administration olarak adlandırılan bu programın kısaltması olan bu programın Türkçesi İşletme Yüksek Lisansı' dır. Ancak ülkemizdeki üniversiteler bu isim yerine programın ingilizce kısaltması yani ''MBA'' yi kullanmaktadırlar.
Programı incelediğimizde amacın, hızla değişen iş dünyası dinamiklerini görebilen ve öğrenen organizasyonlara sahip olması gereken firma lideri ve yöneticilerine kapsamlı bir işletme eğitimi vermek olduğunu görüyoruz. Aslına bakarsanız, iş deneyimi olan ve yöneticilik becerilerini geliştirmek isteyen kişilere daha yararlı olacak bir yapıya sahip.
Bu programın size uygun olup olmadığını merak ediyorsanız, öncelikle kendinize şu soruları sorarak başlamak daha iyi olacak galiba, ‘’Neden yüksek lisans yapmak istiyorum?’’ ve ‘’Ne üzerine çalışmak istiyorum?’’. Bu soruların cevabı ile size hangi yüksek lisans programının gerekli olduğuna çok rahat verebilirsiniz.
Şu an iş dünyasında var olan MBA sahibi kişilerin başarılarını hepimiz duyuyoruz. Hal böyle olunca insan kaynakları uzmanları ve şirketlerin, bu yetiye sahip kişilere daha farklı bir gözle bakması mezunları yanıltabiliyor. Şuan birçok arkadaşımızın aklında MBA eğitimi şart ya da şu okulu bitireyim bir de MBA eğitimi alırsam herkes beni havada kapar gibi bir düşünce yaygın olarak bulunmakta. Bu düşünce kısmen doğru olabilir ancak yukarıda bahsettiğim gibi gerçekten bu programın kendimiz için uygun olup olmadığını iyi etüd etmeliyiz.
MBA bize neler kazandırır?
Üniversitede mühendislik, tıp, eğitim bilimleri vb. bölümlerde teknik ve teorik dersler dışında yöneticiliğe dair herhangi bir eğitim alamıyoruz. Eğer ilerleyen süreçte yönetim alanında çalışıp kendimiz göstermek istiyorsanız MBA sizin için biçilmiş kaftan. Hayaliniz, global ve kurumsal bir şirkette çalışmaksa ve bu şirkette yöneticilik yapmaksa bu program işe giriş sürecinde büyük kolaylık sağlayacaktır.
Program sonunda ‘’Hard Skills’’ adı verilen; ekonomi, finans, pazarlama, yönetim becerileri elde edilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda ‘’Soft Skills’’ olarak adlandırılan iyi bir yönetici için olmazsa olmaz olan liderlik, takım çalışması, etik ve iletişim becerilerini kişide oluşturmak hedeflenmekte.
Piyasada kendi işini yapan ya da kurmak isteyen bir çok kişi var. Bu kişilerin istekleri ‘’ Şirketimi daha iyi nasıl yönetebilirim.’’ ya da‘’ Ben ileride kendi işimi kurmak istiyorum.’’ şeklindeyse bu program sizin için ihtiyaçtır. Yukarıda bahsettiğim program sonun sonuda kazanılması hedeflenen beceriler iş dünyasında çok büyük önem arz etmekte.
MBA programının en önemli özelliklerinde biri de geniş bir network ağı oluşturmanızı sağlayabilmesidir. Eğitim sırasında birlikte olacağınız öğrenciler, öğretim görevlileri, mezunlar, iş dünyası liderleri arasında önemli bir network ağı oluşturabilirsiniz. ‘’Bu network ağı denilen şey bize ne fayda sağlayacak ki?’’ diyenler olabilir. Bu ağı iyi değerlendirdiğiniz takdirde yeni bir iş bulmakta, çalıştığınız işte yükselmenizde, kendi işinizi kurmanızda büyük fayda sağlar. Zaten iş dünyasında sayısı her geçen gün artan kongreler, seminerler, fuarların ve konferansların amaçlarından biri de bu network ağını geliştirmektir.
Tüm bunları özetlemek gerekirse, bu eğitim programı kariyer hedefi belirli, gelecekte nerede olmak istediğini bilen kişiler için büyük önem arz eden bir program. Ve alınan MBA eğitimi iş dünyasını anlamak, kavramak ve içinde etkin rol almak için gerekli bir eğitim programıdır diyebiliriz.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.