elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kuantum Noktaları ile Güneş Enerjisinden Elektrik Elde Edilmesinde Dünya Rekoru Kırıldı

Queensland Üniversitesi'ndeki bu önemli atılım sayesinde, birbirinden elektron geçiren ve bir güneş pili cihazında güneş enerjisine maruz kaldıklarında elektrik akımı üreten 'kuantum noktaları' adı verilen küçük nanoparçacıkların kullanılmasıyla güneş enerjisinin elektriğe dönüştürülmesi için bir dünya rekoru kırıldı. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
08.03.2020 tarihli yazı 9693 kez okunmuştur.
Esnek, ucuz, hafif güneş​ pillerinin yüksek sıcaklıklarda çalışması gerektiği için üretilmesi zordur. Bu yüzden bu tür özelliklere sahip güneş pilleri havaya maruz kaldıktan kısa bir süre sonra sık sık bozulmaya uğrar. Bu yöntemde bir güneş pili cihazında güneş enerjisine maruz kaldıklarında elektrik akımı üreten 'kuantum noktaları' adı verilen küçük nanoparçacıkların kullanılmasıyla güneş enerjisinin elektriğe dönüştürülmesi işlemi gerçekleştirildi.

Atılım Queensland Üniversitesi'nde  Lianzhou Wang liderliğindeki bir  ekip tarafından gerçekleştirildi. Bu atılım sayesinde evlerde, arabalarda ve telefonlarda yüksek verimli esnek güneş kaplaması ile güç üretmek hedeflendi. Wang liderliğindeki ekip yaptıkları sayısız test sonucunda kuantum nokta pili ile %25’lik bir kazanç ile %16,6’lık  bir verim elde etti. 
 
Bu gelişmeler bizlere güneş pili teknolojisinin geleceği için önemli bir kapı aralandığını gösterdi.  Atılımı yönlendiren öncü Profesör Lianzhou Wang, "Geleneksel güneş enerjisi teknolojileri katı ve pahalı malzemeler kullanıyor. Üniversitenin geliştirdiği yeni kuantum nokta sınıfı esnek ve yazdırılabilir’’ ifadesinde bulundu. Ve bu teknolojinin evlerde, uçaklarda, arabalarda kullanılabileceğini, çok çeşitli potansiyel uygulamalara güç verebileceğini belirtti.
 
Kuantum nokta yüzeyleri kararsız ve pürüzlü olma eğiliminden dolayı güneş enerjisini elektrik akımına dönüştürmede verimi düşürmekteydi bu sebep ile Wang ve ekibi benzersiz bir yüzey mühendisliği stratejisi geliştirdi. Hücre sürekli güneş ışığı altında 600 saat kalarak verimliliğini %94 korudu, ekip yakın gelecekte bu süreyi uzatabileceklerini belirtti. Ayrıca yeni kuantum nokta teknolojisinin daha uygun fiyatlı olduğunu da ifade etti.
 

Wang, takımın yeni hedefinin dünya rekorunu kıracağını söyledi. İki yıl içinde telefon gibi küçük cihazlar için piyasada olabilecek bir ürün geliştirmeyi umduklarını belirtti. Ekip  üniversitenin kuantum nokta teknolojisini büyük ölçekli bir baskı süreci ile büyütmeye çalıştığını ve grubunun verimliliği daha da artırmaya odaklanacağını söyledi. QU araştırmacılarından Yang BAİ “% 20'nin üzerindeki verimlilik grubumuz için bir sonraki hedef olacak” ifadesinde bulundu.
 
 
Yazar: Esma Deveci
 
KAYNAK:

sciencedaily  
interestingengineering
technology.inquirer.net

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.