elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yenilenebilir Enerji 2050'ye Kadar Tüm Dünyaya Yetebilir

Rüzgar, su ve güneş kaynakları - yenilenebilir enerji üçlüsü - 30 yıl içinde toplumumuzun neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu verilere, California'daki Stanford Üniversitesi tarafından bir araya getirilen toplam 91 yazarla 13 bağımsız gruptan 47 hakemli araştırma makalesinin sonucunda ulaşıldı.



A- A+
06.03.2020 tarihli yazı 6283 kez okunmuştur.
Neredeyse tüm dünyadaki elektriği, evleri ve ofisleri ısıtması, soğutması ve endüstrinin talep ettiği gücü sağlaması, yüzyılın ortalarına kadar yenilenebilir enerji ile karşılanabilir. Bu bilgiye, California'daki Stanford Üniversitesi tarafından bir araya getirilen toplam 91 yazarla 13 bağımsız gruptan 47 hakemli araştırma makalesinin sonucunda ulaşılmıştır.
 
Bu sonuca ulaşmaya yardımcı olan 47 araştırma makalesinde bunu kanıtlamak için kendi yöntemleri vardı. Bazıları dünyaya genel olarak baktı ve her bir teknolojinin geniş bölgelerin mi yoksa tek tek ülkelerin sadece yenilenebilir enerjilerde hayatta kalmak için yeterli olup olmayacağını görme potansiyelini bir araya getirdi. Diğerleri küçük ada devletleri, Sahra altı Afrika ve Almanya gibi tek tek ülkeler gibi daha spesifik yerlere odaklandı. Daha sonra, sadece yenilenebilir enerjiyi kullanmak için her alandaki hangi engellerin aşılması gerektiğine baktılar. 

Uygun enerji verimliliği önlemleri alındıktan sonra, çeşitli depolama kapasitesi formlarıyla rüzgar , güneş ve su gücünün bir kombinasyonu, gezegenin her yerinde % 100'e varan enerji gereksinimi sağlayabilir. Stanford kendi makalelerinden birini listenin başına koyuyor. Yeşil yeni fırsat önerilerinin 143 ülkede şebeke istikrarı, maliyetleri, işleri, sağlığı ve iklimi üzerindeki etkilerini inceledi.

 
Dünya zaten 1.5 °C ısıtmaya yaklaşırken , hava kirliliği nedeniyle her yıl öldürülen yedi milyon insan ve potansiyel olarak çatışmayı kıran sınırlı fosil yakıt kaynakları ile Stanford'un araştırmacıları, her zamanki gibi işleri % 100 rüzgara geçişle karşılaştırmak istedi. 2050'ye kadar su-güneş enerjisi, verimlilik ve depolama 2030'a kadar en az % 80.

Dünya ülkeleri, şebeke istikrarı ve depolama çözümleri konusunda işbirliği yapan 24 bölgeye gruplanarak, arz 2050-2052 yılına kadar yenilenebilir enerjilere% 100 güvenerek karşılanabilir. Genel olarak kullanılan enerji miktarı % 57,1 azaltılacak, maliyetler benzer bir miktarda azalacak ve her zamanki gibi işten daha 28,6 milyon daha uzun süreli tam zamanlı iş yaratılacaktı.

İklim ve hava koşulları farklı enlemlerde çok farklı olduğundan, araştırmacılar arasındaki olağanüstü fikir birliği belki de şaşırtıcıdır. Yenilenebilir enerji, özellikle rüzgar ve güneş enerjisi maliyetleri düştükçe ve enerji depolama çözümleri çoğaldıkça, dünyanın her yerinde artık fosil yakıtları maliyetlerle sınırlayan bir sistem bulabiliriz.


Bunun yanısıra, özellikle Hindistan  ve Çin gibi Asya ülkelerinde temiz havanın yararı, yenilenebilir enerjiyi herhangi bir maliyet-fayda analizinde çok daha faydalı kılmaktadır. Bu kadar çok makalenin ortaya çıkması, iklim bilimcilerinin sıcaklığı dünyadaki tehlikeli seviyelerin altında tutmak için zaman harcadıkları konusunda siyasi liderleri uyararak başardıkları fikir birliğini yansıtıyor.

Toplamda sunulan çözümler, dünyadaki sera gazlarının % 97' sinden fazlasını üreten ülkeleri kapsadığından kasım ayında Glasgow'da yapılacak BM iklim müzakerelerinin bir sonraki turu için bir plan sunuyorlar. COP-26' da konferans çağrıldığında, politikacılardan tehlikeli iklim değişikliğini önlemek için yeni taahhütlerde bulunmaları istenecek. Nihayetinde, tüm makaleler aynı sonuca vardı: %100 yenilenebilir enerji kullanımı elde etmek için siyasi irade yeterince güçlü  olsaydı, dünya sadece 30 yıl içinde tamamen yenilenebilir enerji ile çalışabilirdi.



Kaynak
 
interestingengineering.com



Yazar: Fatmanur ARSLAN



 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.