elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Konnektör Nedir? |
Sanayi Tipi Konnektörler

Bağlantı teknolojileri her türlü endüstriyel tesisin vazgeçilmezidir. Konnektörler çoğu zaman zorlu şartlarda kullanılır. Sanayi tipi konnektörler rüzgar türbinleri, raylı sistemler, otomotiv endüstrisi gibi farklı çalışma alanları için özel üretilmektedir. Bu yazımızda, Sanayi Tipi Konnektörleri | HEAVYCON EVO 'yu inceleyeceğiz:



A- A+
02.06.2014 tarihli yazı 57841 kez okunmuştur.
 
İnsanlar yaratılışlarından itibaren hayatlarını kolaylaştıracak uygulamalar için daima yeni çözümler üretmişlerdir. Tarihin ilerlemesi ve çağların gelişmesiyle birlikte bu süreç iyice ivme kazanmış ve teknoloji adını verdiğimiz bu kavram ortaya çıkmıştır.

► Şekil 1: James WATT tarafında icat edilen buhar motoru
 
Ateşin ile tekerleğin keşfinin ardından suyun ve rüzgarın kuvvetinden yararlanılan yel ve su değirmenleri çağın gereksinimlerine göre ortaya çıkmıştır.
 
Büyük Yeniliklerin Habercisi "Uzay Çağı"
 
Sanayi devrimi ile birlikte teknoloji dediğimiz kavram iyice kendini göstermiş ve elektriğin insanlığın hizmetine girmesiyle uzay çağı artık başlamış oldu.
 

Elektrik, üretim süreçlerinin hemen hemen her noktasına müdahil olmuş, vazgeçilemez bir enerji kaynağı haline gelmiştir. Sistemlerin ve makinelerin gelişmesi ve yoğunluklarının artmasıyla bu sistemlere enerji iletilmesi, sahadaki sensör vb. bilgi teknolojilerinin ana kumanda merkezlerine bilgi iletebilmesi için iletim sistemlerine olan ihtiyaç da iyice artmıştır.
 
 İlginizi Çekebilir : RIFLINE Complete Röle
 
Bir fabrikada yüzlerce sensör, motor, aktüatör ve elektronik devre bulunmaktadır. Bu elemanlar arası iletişim kablolu ve kablosuz iletişim arayüzleri ile sağlanmaktadır.

Her ne kadar kablosuz iletişim sistemleri gelişse de, kablolu iletişim ve güç sistemleri ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.


Bu yazımızda sizlere her türlü endüstriyel tesis, akıllı ev sistemleri vb. ortamlarda kullanılan elemanların birbirleri ile olan bağlantılarının sağlandığı bağlantı teknolojilerinden sanayi tipi konnektörleri anlatmaya çalışacağız.

Kompakt, kayıpsız ve güvenilir bağlantı için iki sistemin birbirine bağlandığı noktalarda bulunan konnektörler çok önemlidir. İstenilen şartlarda gerekli korumayı ve bağlantı sağlayabilmek adına yıllardır gelişen bağlantı teknolojileri, belirli standartlar çerçevesinde standartlaştırılmıştır.

Bağlantı teknolojileri;

Endüstriyel Tesisler,
 Saha Uygulamaları,
 Fotovoltaik Sistemler,
 Enerji Sistemleri
 MCR Teknolojisi,
Bina otomasyonu ve telekomünikasyon sitemlerine göre özelleşmiş ve birçok bağlantı konnektörü standartlar çerçevesinde ortaya çıkmıştır.
 

Sanayi Tipi Konnektör

Özellikle zorlu çalışma şartlarında hızlı devreye alma ve servis imkanlarını geliştiren sanayi tipi konnektörler endüstriyel alanda oldukça önemlidir. Bu konnektörler birkaç mA sinyallerden 200A gibi yüksek akımlara, çeşitli kutup sayılarına göre çeşitlenebilmektedir.

Konnektörler;

 Otomotiv endüstrisi, makine ve sistem mühendisliği için,
 Agresif ortamlar olan ve sert iklimsel atmosfere sahip kimya, demir yolu ve off-shore uygulamaları için,
 Gemilerde, sondaj platformları, rüzgar türbinleri ve EMC uygulamaları için
ayrı özelliklerde üretilirler.
► Şekil 2: Özellikle zorlu çalışma şartlarında hızlı devreye alma ve servis imkanları geliştiren sanayi tip konnektörler, endüstriyel alanda oldukça önemlidir.
 
Bu tür alanlarda sorunsuzca görevini yerine getiren sanayi tipi konnektörlerin başında HEAVYCON EVO konnektörler gelir. HEAVYCON EVO’ dan önce metal muhafazalı konnektörler mevcuttu. Çünkü “Plastik ve çelik arasında seçim yapacaksanız, çeliği seçin. ” deyimi etkindi.
 
 İlginizi Çekebilir : Etiketleme Nedir? Nasıl Yapılır?

Ancak günümüzde plastik materyallerin gelişmesi ve bilgisayar destekli yazılımlarla, plastik metalin bir alternatifi haline geldi.

►    Şekil 3: Kolaylıkla iletkenler saha kablolamasında HEAVYCON EVO konnektörlere entegre edilebilmektedir...
 
 Plastikler metallere göre hafif, kolay kalıplanır ve paslanmazlar.

 HEAVYCON EVO’ nun muhafazaları açılı bayonet bağlantılı bir çok kablo rakoruna sahiptir. 45 derece dönüşle kablo rakorları kovan muhafazanın üzerine ister yatay ister dikey olarak monte edilebilir. Bu yolla fişteki kablo çıkış kılavuzları sahada ayarlanarak spesifik montaj gereksinimlerine uyarlanabilir.

► Şekil 4: HEAVYCON EVO, her türlü zorlu testlerden geçerek, her türlü çalışma ortamında güvenle görevini yerine getirmektedir.
 
 IP65/66 koruma sınıfının gereği olarak toz ve sıvı girişi önlenebilmektedir.

 Eğimli bayonet kablo girişi sayesinde ürün çeşitliliği ihtiyacı ortadan kalkar. İki düz ve iki yatay kablo çıkışlı ve M20, M25, M32 ve M40 dört vida ölçülü kovan muhafazayla bir muhafaza sekiz çeşidin yerini alır.

►    Şekil 5: HEAVYCON EVO konnektörler, aynı seride diğer alüminyum konnektörlerle uyumlu olarak çalışabilmektedir.
 
 Bir Heavycon Evo kuplaj muhafazası dört alüminyum muhafazanın yerini alabilmekle birlikte taban muhafazayla yüzde elli daha az tip gerekir çünkü iki kablo girişli model ihtiyacı ortadan kalkar.

►    Şekil 6: Yeni pano montaj tabanı ve taban muhafazaları sanayi tip geçmeli konnektörlerin standart panel deliklerine uymaktadır.

 İkinci kablo girişi montaj sırasında kapak ortaya çıkarılarak oluşturulur. Ayrıca tüm braket ve koruma kapakları birkaç basit adımda monte edilerek montajı daha da basit hale getirir. Tüm muhafaza serisi kullanıldığında yüzde 70 daha az tip gerekir. 


 
 B6, B10, B16 ve B24 formundaki plastik geçmeli konnektörler panel montaj tabanları, taban muhafazalar, kuplaj muhafazaları, kovan muhafazalardan oluşur, enlemesine ve boylamasına kilitleme mekanizmaları, katlanabilir koruyucu kapaklar ve kablo rakorlarına sahiptir.
 


 


"Phoenix Contact E-Shop"


Kaynak:



Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar