elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hız Rekoru Kıran Bisiklet:
Aerovelo Eta

Sadece insan gücü ile çalışan bir aracın saatte 114 km/h hız yapabileceğini bir düşünün. Kulağa imkansız gibi gelebilir ama "Aerovelo Eta" bisiklet ile bu hız rekoru kırıldı. İlginç tasarımı ile göze çarpan, sadece insan gücü ile böyle büyük bir hıza ulaşan bisikletin detayı haberimizde.



A- A+
16.10.2016 tarihli yazı 19827 kez okunmuştur.
Eta'nın aerodinamik karbon fiber dış yapısı sayesinde, bisikletin iskelet ağırlığı o kadar hafifliyor ki sürücü için hız yapmak kolay hale geliyor. Özel yatık bir düzende binicinin oturacağı yer, bisikleti süren kişinin pedalları en rahat şekilde çevirmesine elverişli şekilde ayarlanıyor. Bu yıl Nevada Çölü üzerinde gerçekleştirilen "World Human Powered Speed Challenge"da bir önceki yılın rekoruna yaklaşık 4.8 km/h eklenerek yeni hız rekoru kırıldı. Aerovelo şirketi de kendi blogunda bunu paylaştı ve Eta dünyanın en verimli araç ünvanını kazanmış oldu.

Bu hıza herhangi bir motor olmaksızın sadece insan gücü ile ulaşabilmek, elbette çok ince hesaplamaları gerektiriyor. Özellikle hızı etkileyebilecek sürtünme ve rüzgar direncinin en aza indirilmesi önemli bir faktör. Bir yandan binicinin formda olması ve atletik yapısı da istenilen hıza ulaşılmasında önemli. Eta, bisiklete etki edecek olan yer çekimi etkisini en aza indirmek için el yapımı lastikleriyle ve üretiminde kullanılan özel malzemelerle, binici olmadan sadece 25 kg (55 pound) ağırlığında ölçülmüş. Eta'nın bu rekoru kırmasında sıcaklık ve rüzgarın hızı gibi faktörlerde önemli ölçüde etken.

Aerovelo 2010 yılında Todd Reichert ve Cameron Robertson tarafından kurulan bir şirket. İnsan gücünü özel olarak denemek için çeşitli çalışmalar yapıyor. Eta'dan önce üç bisiklet daha yapan şirket, insan gücü ile ulaşılması güç sanılan hızlara ulaşıldığını bizlere kanıtlıyor. Mühendislik çalışmalarını, teknolojik gelişmelerle süsleyen şirketin bir sonraki çalışması ve Eta üzerindeki geliştirmeleri de merak ediliyor.


 

Kaynak:

Sciencealert

Yazar: Ebru Yurtman

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.